Ako zbierať a spracovať huby?
Prechádzate internetom a neustále na vás vykúkajú obrázky úlovkov húb? Možno vás trochu iritujú aj priateľské chválenia sa susedov s plnými košíkmi. Nenechajte sa zahanbiť, vezmite košík a vyrazte do lesa! S prázdnymi rukami sa určite nevrátite, pretože huby skutočne rastú a navyše prispievate aj k svojmu zdraviu. Bez ohľadu na to, či ste nováčik alebo skúsený hubár, najprv sa presvedčte, že máte všetko potrebné vybavenie.
Samozrejme, môžete sa rozhodnúť pre rýchly výlet do lesa na ceste z práce, ale nie je najrozumnejšie nosiť úlovky vo vrecku bundy, kde by mohli skončiť neúplné. Prútený košík, dostatočne veľký, je základom. Huby v ňom môžu dýchať, nezaparia sa a domov si neprinesiete zbytočnosti ako ihličie, hmyz alebo zeminu, ktoré by sa mohli uvoľniť. Najdôležitejšie je, že ak by ste si huby uložili do igelitovej tašky, mohli by sa zapariť a stať sa dokonca jedovatými. Nezabudnite si pridať aj hubársky nôž, ideálne s čistiacim štetcom, aby ste huby mohli očistiť už v lese, čo ušetrí čas doma a zároveň ochráni podhúbie.
Aj v priestrannom lese môžu číhať rôzne nebezpečenstvá, preto je dôležité premyslieť si svoj outfit. Oblečenie s dlhými rukávmi a nohavicami vás ochráni pred škrabancami od vetví a hlavu si chráňte čiapkou. Pevné topánky sú nevyhnutnosťou; ak prší alebo je očakávaný dážď, zvoľte gumáky. Pláštenka tiež nie je na škodu. Proti hmyzu a kliešťom vám dobre poslúži repelent.
Kde hľadať a aké huby zbierať
Huby potrebujú na svoj rast vhodné podmienky, ako je vlhké a slnečné počasie so stabilnou teplotou. Ak si spomeniete na horúce letné dni v lese, to je ideálny čas na zber. Ale ak je mokro alebo prichádzajú mrazy, je lepšie na huby zabudnúť, mohlo by to byť nebezpečné. Vždy zbierajte len tie huby, ktoré dobre poznáte a o ktorých ste presvedčení, že sú jedlé. Niektoré druhy sa môžu navzájom veľmi podobať, a zameniť bedlu za muchotrávku zelenú môže mať fatálne následky.
Spracovanie húb
Kto by nemal rád výbornú praženicu? Ak máte šťastie a nájdete bohatý úlovok, premýšľajte, ako s nimi naložiť. Môžete ich napríklad naložiť do octu a uložiť do zaváracieho hrnca, alebo ich uschovať v pivnici. Najbežnejší spôsob, ako huby uchovať, je sušenie. Silnejšie huby nakrájajte na tenšie plátky, rozložte do sušičky potravín a potom ich presuňte do vzduchotesnej nádoby. Takto vám vydržia veľmi dlho, a ak medzi ne pridáte guličky čierneho korenia, potravinové moli sa im vyhnú. Existuje viacero metód sušenia a túto techniku zvládnete aj bez sušičky. Pre úplnosť, huby je možné aj zamraziť.
Tipy na čistenie
Skúsení hubári vedia, ako huby zbierať a čistiť, no začiatočníkom sa môžu hodiť niektoré rady. Ak narazíte na jedlú hubu, opatrne ju vykrúťte, potom ju očistite štetcom a nožom odrezaním spodnej časti. Pri kĺzkach a podobných druhoch je dobré ich olúpať z hladkej vrstvy klobúka. Ak je huba červivá, môžete ju ľahko narezať; červivé kúsky zbytočne zaberajú miesto v košíku a v lese im bude lepšie. Rovnako by ste mali nechať príliš malé alebo poškodené huby v lese. Dôležité je tiež nešľapať na miesto, kde ste huby našli, a nerozhrabávať ho.