Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Škorica má dve tváre. Prospieva zdraviu, ale aj škodí!

reklama:
Škorica má dve tváre. Prospieva zdraviu, ale aj škodí!
Škorica má dve tváre. Prospieva zdraviu, ale aj škodí! Foto: www.freepik.com

Škorica je známa v kuchyni už tisíce rokov a jej sladká, hrejivá chuť pridáva jedlám na atraktivite, pričom zároveň ponúka aj množstvo zdravotníckych benefitov. Toto obľúbené korenie sa vyznačuje silnými antioxidačnými vlastnosťami a pomáha podporovať metabolizmus. Napriek tomu má aj menej známe negatívne stránky, o ktorých je dobré mať prehľad.

Predtým, než sa škorica dostala do Európy, prešla dlhú cestu zo Srí Lanky a Indie, kde sa tradične pestovala. Arabskí obchodníci, ktorí ju prevážali na Stredný východ a neskôr do Európy, mali rozvinuté obchodné trasy. Škorica sa prepravovala do prístavov na Strednom východe a odtiaľ do Egypta, kde sa stala vyhľadávaným tovarom medzi faraónmi a kňazmi. Okrem využitia ako korenia bola aj súčasťou náboženských obradov a balzamovania, vďaka svojim konzervačným schopnostiam. Následne sa dostala aj do starovekého Grécka a Ríma, kde sa stala symbolom luxusu a bohatstva, dostupná len pre vyvolených.

Škorica sa používa nielen pri varení, ale aj na zlepšenie zdravia a dokonca aj v parfumérii. Jej charakteristická aróma a hrejivá chuť ju robia obľúbenou v tradičných aj moderných receptoch. Preukázala sa ako účinná pri podpore trávenia, regulácii hladiny cukru v krvi a príjemnom zahriatí organizmu. V kuchyni ju využívame na dochutenie kávy, čaju, ale aj v sladkých dezertoch, ako sú perníky či štrúdle. Zaujímavé je, že aj malé množstvo škorice dokáže vylepšiť chuť slaných pokrmov, napríklad paradajkovej omáčky. V parfumérii sa kombinácia škorice s vanilkou, klinčekom alebo santalovým drevom často využíva na vytvorenie hrejivých a zmyselných vôní.

Pri výbere škorice je však dôležité hoci opatrný, pretože na trhu existujú dva hlavné varianty: kasia (čínska škorica) a cejlónska škorica. Kasia je lacnejšia a má intenzívnejšiu arómu, avšak obsahuje vyššie množstvo kumarínu, čo môže pri nadmernej konzumácii zaťažovať pečeň a obličky. Naopak, cejlónska škorica je jemnejšia, sladšia a obsahuje kumarínu ľan minimálne, takže je bezpečná na dlhodobé užívanie. Tieto dva druhy sa líšia aj svojou štruktúrou a vzhľadom. Kasia má hrubšiu, pevnú kôru stočenú do jedného silného zvitku, zatiaľ čo cejlónska škorica má tenšiu a krehkejšiu kôru, ktorá sa ľahko láme a vytvára mnohonásobné zvitky, podobné jemným papierovým rolkám. Aj keď je aróma cejlonskej škorice menej intenzívna, jej jemne sladká chuť je vynikajúca v pečive, nápojoch a môže byť skvelým doplnkom k dennej strave pre zdravie.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 7. novembra 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.