Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo by ste mali zázvor zaradiť do svojej každodennej rutiny?

reklama:
Prečo by ste mali zázvor zaradiť do svojej každodennej rutiny?
Prečo by ste mali zázvor zaradiť do svojej každodennej rutiny? Foto: depositphotos.com

Zázvor je výnimočný prírodný liek, ktorý sa už po stáročia používa na zlepšenie tráviacich procesov a celkového zdravia. Tento koreň má ostrú, štipľavú chuť, ktorá nie je každému po chuti, ale jeho účinky sú nespočetné. Je známy pre svoje schopnosti zmierniť rôzne tráviace ťažkosti a zároveň prispieva k posilneniu imunitného systému. Prečo by ste mali zázvor zaradiť do svojej každodennej rutiny? Poďme sa pozrieť na jeho účinky na trávenie a zdravie žalúdka.

Zázvor a jeho vplyv na trávenie

Zázvor je považovaný za jeden z najlepších prírodných prostriedkov na podporu trávenia. Ak trpíte na nadúvanie, plynatosť alebo zápchu, môže byť zázvor skutočným spojencom. Jeho aktívne látky pomáhajú urýchliť trávenie, zmierniť bolesti brucha a zlepšiť činnosť čriev. Tento koreň podporuje prirodzenú činnosť tráviaceho systému a prispieva k rýchlejšiemu spracovaniu potravy v žalúdku a črevách. Pomáha tiež pri plynatosti, odstraňuje nadbytočné plyny a zmierňuje nepríjemné pocity plnosti.

Úľava pri pálení záhy a nevoľnosti

Zázvor má tiež vynikajúce schopnosti proti nevoľnosti, ktorá môže vzniknúť z rôznych príčin. Či už ide o nevoľnosť spôsobenú stresom, cestovaním, alebo aj pri tehotenstve, zázvor dokáže zmierniť tieto ťažkosti. Zázvorový čaj alebo kandizovaný zázvor sú účinnými spôsobmi, ako sa zbaviť pocitu nevoľnosti. Okrem toho, ak máte problémy s pálením záhy alebo tráviacimi ťažkosťami, zázvorový čaj môže byť jednoduchým, ale účinným riešením na upokojenie žalúdka a uľahčenie trávenia.

Používanie zázvoru s rozumom

Hoci zázvor ponúka množstvo výhod, je dôležité ho používať s mierou. Nadmerné množstvá môžu u niektorých ľudí spôsobiť podráždenie žalúdka alebo iné tráviace ťažkosti. Pre väčšinu ľudí je optimálne množstvo čerstvého zázvoru približne 2 až 4 gramy denne, čo predstavuje asi 2 čajové lyžičky. Pri nadmernej konzumácii môže dôjsť k nepríjemným vedľajším účinkom ako hnačka alebo podráždenie čriev. Ak užívate lieky na zrážanie krvi alebo na cukrovku, je vždy lepšie poradiť sa s lekárom, pretože zázvor môže ovplyvniť ich účinnosť.

Zázvor v kuchyni: jednoduché a chutné spôsoby

Zázvor je skutočne všestranný a dá sa využiť v rôznych formách. Môžete ho konzumovať čerstvý, sušený alebo vo forme prášku. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zaradiť zázvor do stravy, je pripraviť si zázvorový čaj. Stačí nastrúhať kúsok čerstvého koreňa, zaliať ho horúcou vodou a pridať med alebo citrón podľa chuti. Tento nápoj nielenže upokojí žalúdok, ale aj pomôže prebudeniu a poskytne príjemný pocit zahriatia, najmä v chladných zimných dňoch.

Zázvor sa dá využiť aj pri varení. Skvele sa hodí do polievok, kari, rýb, ale aj do sladkých dezertov a smoothie. Pre tých, ktorí si chcú vychutnať niečo netradičné, odporúčame vyskúšať domáci zázvorový sirup alebo limonádu. Tento koreň tiež výborne dopĺňa rôzne marinády a omáčky a môže byť skvelým doplnkom do sushi či šalátov.

Prečo nezabúdať na zázvor?

Zázvor je prírodný prostriedok, ktorý prináša množstvo výhod pre naše zdravie, najmä v oblasti trávenia. Aj keď jeho ostrá chuť nemusí byť pre každého, jeho účinky sú neoceniteľné pri riešení rôznych problémov so žalúdkom a trávením. Pamätajte však, že ako pri všetkom, aj u zázvoru platí, že menej je niekedy viac. Vyskúšajte ho a objavte, ako môže zlepšiť vaše trávenie a celkovú pohodu.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 29. novembra 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.