Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Alkohol a zimné „zahriatie“: čo je pravda a čo len zbožné želanie

reklama:
Alkohol a zimné „zahriatie“: čo je pravda a čo len zbožné želanie
Alkohol a zimné „zahriatie“: čo je pravda a čo len zbožné želanie Foto: depositphotos.com

V chladnom období sa naše telo správa o niečo úspornejšie a viac energie venuje udržiavaniu stabilnej teploty.

To, čo počas zimy jeme a pijeme, môže tento proces podporiť, ale aj úplne rozhodiť. Nie je teda prekvapením, že si mnohí z nás spájajú tepelný komfort s veľkým hrnčekom horúceho nápoja. Zdá sa to logické, no nie je to také priamočiare.

Pitie teplého čaju či kávy dokáže rýchlo prehriať ústnu dutinu a žalúdok, no na celkovú telesnú teplotu má prekvapivo malý vplyv. A ak to s teplotou preženieme, telo to pochopí ako signál začať sa chladiť – potením. Účinok, ktorý naozaj pomáha, prichádza skôr z toho, že sa zlepší prekrvenie a psychicky sa uvoľníme.

Prečo alkohol len vytvára ilúziu tepla

Mnohí veria, že pohárik v zime zahreje lepšie než čiapka. Alkohol síce spôsobí rozšírenie ciev, takže teplo sa začne tlačiť smerom k povrchu tela, no práve tam sa aj najrýchlejšie stráca. Navonok sa cítime príjemne teplo, ale vnútorná teplota klesá rýchlejšie než zvyčajne.

Preto je alkohol pred pobytom v chlade aj po ňom skôr rizikom než pomocou.

Pikantné jedlo ako „protiľadový“ trik? Len krátkodobý

Štipľavé jedlá vedia rozprúdiť krv a vyvolať okamžitý pocit tepla. Má to na svedomí kapsaicín, ktorý aktivuje receptory reagujúce na teplo.

Efekt je však len dočasný. Nejde o posilnenie odolnosti voči chladu, ale o krátku fyziologickú reakciu. Pálivé jedlá majú v zime svoje benefity najmä pre trávenie, no ako náhrada zimného oblečenia či „vnútorného radiátora“ neobstoja.

Studený nápoj po saune: dobrý nápad, alebo radšej nie?

Keď vyjdeme zo sauny, naše telo je v teplotnom extréme. Prudké vypitie ľadového nápoja môže vyvolať náhle stiahnutie ciev, čo nie je pre každého príjemné a môže to byť aj zbytočná záťaž.

Bezpečnejšie je siahnuť po mierne chladnom alebo vlažnom nápoji – telo tak prechádza späť do normálu plynulo.

Ako skutočne podporiť prirodzené zohrievanie tela

  • jedzte výživne a pravidelne – prázdny žalúdok znižuje schopnosť udržať teplo
  • doprajte si kvalitné tuky, ktoré poskytujú stabilnú energiu
  • zaraďte teplé polievky a vývary
  • používajte koreniny podporujúce cirkuláciu: zázvor, škorica, klinčeky, kardamóm
  • pite dostatok tekutín – aj ľahká dehydratácia narúša termoreguláciu
  • dbajte na dostatočný príjem bielkovín

Zahrievací zimný čaj – jednoduchý rituál pre chladné dni

Tento nápoj povzbudzuje cirkuláciu, uvoľňuje napätie a celkovo pomáha telu lepšie zvládať zimu.

Na 1 liter budete potrebovať:

  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • celú škoricu
  • 4 klinčeky
  • kúsoček chemicky neošetrenej citrónovej kôry
  • lyžicu citrónovej šťavy
  • lyžicu medu (pridať až po čiastočnom vychladnutí)

Postup:

Všetko okrem medu a citrónovej šťavy vložte do vriacej vody a varte približne 5 minút. Následne nechajte zmes ešte 10 minút zakrytú lúhovať. Preceďte, pridajte med a citrónovú šťavu a podávajte pri príjemnej teplote – nie vriacej, aby telo nemuselo reagovať prehnaným ochladzovaním.

Naša termoregulácia funguje najlepšie vtedy, keď ju podporujeme prirodzene – vyváženou stravou, primeraným pitným režimom a postupnými zmenami. V zime však často stačí málo: chvíľa kľudu, teplý nápoj v rukách a telo aj myseľ sa uvoľnia tak, že nám bude jednoducho príjemnejšie.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 17. decembra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.