Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Recept na obľúbenú polievku z tekvice hokaido

reklama:
Recept na obľúbenú polievku z tekvice hokaido
Recept na obľúbenú polievku z tekvice hokaido Foto: www.freepik.com

Tekvicová polievka patrí medzi najobľúbenejšie jesenné polievky vôbec. Výborne chutí a je krásna aj na pohľad. Jej nádherná oranžová farba prináša do domácnosti pocit útulnosti. Naučte sa základný recept aj spôsoby, ako ju ešte vylepšiť.

Čo budete potrebovať?
6 misiek

1 ks tekvica hokaido
1 ks cibuľa
1 l zeleninového vývaru
250 ml 33% smotany na šľahanie
2 lyžice masla
1 štipka soli
1 štipka mletého čierneho korenia

Keď sa leto začne lenivo prevaľovať do jesene, tekvica hokaido sa vyrojí na všetkých pultoch obchodov. Pokiaľ tiež patríte medzi milovníkov jej chute, krémová polievka pre vás bude to pravé.

Postup:
01.

Tekvicu umyte, rozpoľte a vydlabte semienka. Veľká výhoda hokaida je, že sa ako jedna z mála druhov nemusí lúpať, stačí ju len poriadne vydrhnúť. Potom dužinu nakrájajte na menšie kocky s veľkosťou asi 3 × 3 cm. Cibuľu olúpte a nasekajte najemno.

02.

Vo väčšom hrnci rozpustite maslo a opražte na ňom cibuľu dozlatista. Maslo môžete nahradiť olivovým olejom, ale ten mierne pozmení chuť polievky.
03.

Pridajte nakrájanú tekvicu hokaido a chvíľu spoločne restujte.

Tip: Ak polievku chcete tzv. nastaviť, k tekvici pridajte 2 olúpané a pokrájané zemiaky. Aj v tejto chvíli môžete pridať korenie (skvele sa hodí kurkuma, mletá rasca, tymián…) alebo dva strúčiky prelisovaného cesnaku.
04.

Tekvicu zalejte zeleninovým vývarom a za občasného premiešania varte, kým tekvica nezmäkne. Trvá to asi 20-25 minút. Potom polievku rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém.

05.

Pridajte smotanu, soľ a korenie podľa chuti. Polievku nechajte chvíľu prevariť a môžete servírovať. Lepšie však je, keď ju necháte chvíľu rozležať. Čím bude smotana tučnejšia, tým máte väčšiu pravdepodobnosť, že sa polievka nezrazí. Pokiaľ by sa tak stalo, opäť ju premixujte. Tiež môžete zvoliť smotanu kyslú, ale tá je lepšia až na záverečné servírovanie.

Vyskúšať môžete aj túto skvelú polievku podľa videoreceptu:

Tipy na zdobenie:

Hokaido ladí sa skoro každou bylinkou, takže môžete polievku len posypať nasekaným koriandrom, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Polievka sa klasicky podáva s kopčekom kyslej smotany a zasypaná opraženými slnečnicovými alebo tekvicovými semienkami.
Pre zvýraznenie chute jednotlivé porcie pokvapkajte tekvicovým, sezamovým alebo iným olejom.
Pre milovníkov pikantných jedál servírujte polievku s čili alebo nastrúhaným zázvorom.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 4. októbra 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.