Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vajcia: Ľahko stráviteľná a výživná potravina. Čo všetko o nich vieme?

reklama:
Vajcia: Ľahko stráviteľná a výživná potravina. Čo všetko o nich vieme?
Vajcia: Ľahko stráviteľná a výživná potravina. Čo všetko o nich vieme? Foto: www.freepik.com

Vaječný bielok sa v tele strávi až na 98 %, zatiaľ čo žĺtok je takmer úplne stráviteľný (až 100 %). Medzi potravinami sa vaječný bielok považuje za najcennejší zdroj bielkovín vďaka ideálnemu zloženiu aminokyselín. Tento typ bielkovín je biologicky hodnotnejší než tie, ktoré sa nachádzajú v mäse alebo mlieku. Vaječný bielok je vynikajúcim stavebným materiálom pre nové bunky, čo je veľmi dôležité pre tvorbu a udržiavanie svalovej hmoty.

Konzumácia jedného vajca denne môže byť nápomocná pri chudnutí, pretože je výživné, rýchlo zasýti a znižuje pocit hladu. Vajíčka sú obzvlášť prospešné ako raňajky, pretože pomáhajú regulovať hladinu hormónu grelínu, ktorý ovplyvňuje pocit hladu. To vám pomôže vyhnúť sa prejedaniu a udržiavať dobrú náladu.

Bohaté na dôležité živiny

Vajcia sa považujú za potravinu s veľmi vyváženým nutričným profilom. Okrem bielkovín obsahujú množstvo vitamínov, ako sú A, D, E, B1, B2, B5, B7, B12 a kyselinu listovú (vitamín B9). Z minerálnych látok sú v nich prítomné sodík, draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok, mangán, jód a selén. Okrem toho sú vajcia dobrým zdrojom luteínu, ktorý má antioxidačné účinky a chráni pred makulárnou degeneráciou a šedým zákalom.

Zdravie kostí, zubov a pleti

Vajcia sú bohaté na vápnik, vitamín D a biotín (vitamín B7), ktorý je známy aj ako vitamín H. Vápnik a vitamín D sú nevyhnutné pre zdravé kosti a zuby a pomáhajú predchádzať osteoporóze. Biotín zohráva dôležitú úlohu pri udržovaní zdravého vzhľadu pleti, nechtov a vlasov. Okrem toho pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, má mierne antioxidačné účinky a uľavuje od svalových bolestí.

Varené vajcia na mäkko sú teda nielen chutné, ale aj efektívne v prevencii mnohých zdravotných problémov.

Podpora kognitívnych funkcií

Vaječný žĺtok je bohatým zdrojom cholínu, ktorý je základným stavebným prvkom acetylcholínu – dôležitého neurotransmiteru zodpovedného za prenos nervových impulzov. Prijímaním cholínu zlepšujeme pamäť, reakčný čas a svalovú koordináciu. Vajcia by mali byť súčasťou stravy detí starších ako tri roky, ak u nich neboli zaznamenané žiadne alergie, pretože podporujú zdravý vývoj mozgu a hormonálnu rovnováhu.

Zníženie rizika aterosklerózy

Vajcia obsahujú značné množstvo lecitínu, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a ponúka aj množstvo ďalších zdravotných benefitov. V ich zložení prevládajú prospešné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prispievajú k znižovaniu cholesterolu a triglyceridov v krvi. Tieto kyseliny zlepšujú elasticitu ciev a pomáhajú predchádzať vzniku krvných zrazenín a zápalom. Hoci vajcia ovplyvňujú cholesterol, zvyčajne zvyšujú hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL) a menej zasahujú do „zlého“ cholesterolu (LDL).

Pre zdravú konzumáciu sú najlepšie vajcia varené, či už na tvrdo alebo na mäkko. Tieto metódy varenia sú pre trávenie jednoduchšie ako pri smažených vajciach, čím sa vyhnete negatívnym účinkom pridaných tukov.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 10. októbra 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.