Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • 5 potravín, ktoré by ste nikdy nemali dávať do mikrovlnky: Stratíte vitamíny a môžu vám začať škodiť

5 potravín, ktoré by ste nikdy nemali dávať do mikrovlnky: Stratíte vitamíny a môžu vám začať škodiť

reklama:
Potraviny, ktoré nepatria do mikrovlnky
Potraviny, ktoré nepatria do mikrovlnky Foto: depositphotos.com

V dnešnej rýchlej dobe sa mnoho z nás snaží jesť zdravo a pravidelne sa hýbať. Chceme nielen sebe, ale aj celej rodine dopriať tie najkvalitnejšie a najzdravšie potraviny. Niekedy však môžeme urobiť zásadnú chybu už pri samotnej príprave alebo opätovnom ohrievaní jedla. V dôsledku nesprávneho postupu sa totiž zdravé potraviny môžu zmeniť na zdroj škodlivých látok a dokonca nám môžu aj uškodiť. Jednou z takýchto možných chýb je nevhodné použitie mikrovlnky. Hoci ide o praktického domáceho pomocníka, nemôžeme do nej vložiť úplne všetko – predovšetkým niektoré potraviny, ktoré už boli tepelne spracované alebo pripravené vopred. Nasledujúcich päť potravín pri ohrievaní v mikrovlnnej rúre môže stratiť dôležité vitamíny, zmeniť svoju štruktúru a podmieniť vznik nežiaducich baktérií.

1. Ryža

Ryža je v našich končinách veľmi obľúbenou prílohou a nechýba ani v rôznych pokrmoch svetovej kuchyne. Problém však nastáva vtedy, keď sa uvarená ryža nechá pri izbovej teplote vychladnúť a následne sa vloží do mikrovlnnej rúry, aby sme si ju na druhý deň rýchlo ohriali. Vo vychladnutej ryži sa totiž začnú množiť baktérie Bacillus cereus. Tie pôvodne nemusia spôsobiť bezprostredné ťažkosti, no ak sa ryža opätovne prudko ohreje, baktérie sa dokážu premeniť na odolné toxické bunky. Výsledkom môže byť nepríjemná otrava jedlom, ktorá sa prejaví bolesťami brucha, zvracaním alebo hnačkou.

Aby ste riziko minimalizovali, mala by sa ryža po uvarení nechať odležať približne jednu hodinu a následne sa (ak je to potrebné) skladovať maximálne 24 hodín v chladničke. Rozhodne si ju neodkladajte na dlhšie obdobie. Rovnako sa neodporúča variť si ryžu do zásoby na niekoľko dní – vždy je lepšie pripraviť si čerstvú.

2. Zelené šaláty a listová zelenina

Aj keď sa môže zdať, že krátke ohriatie listovej zeleniny v mikrovlnke nemôže uškodiť, opak je pravdou. Rôzne druhy listovej zeleniny (špenát, šalát, rukola, mangold) alebo zelenina ako brokolica, karfiol či zeler obsahujú dusičnany. Samy osebe nepredstavujú vážne riziko, no mikrovlnné žiarenie môže spôsobiť ich premenu na nitrozamíny, ktoré sú pokladané za potenciálne karcinogénne látky.

Okrem toho môže listová zelenina v mikrovlnke ľahko prihorieť alebo sa dokonca vznietiť, ak je tam ponechaná pridlho či na príliš vysokej teplote. Preto je na ohrev zeleniny vhodnejšie použiť naparovanie alebo krátke zahrievanie na panvici. Takýmto spôsobom si zároveň zachováte viac vitamínov a minerálnych látok.

3. Huby

Huby patria do kategórie potravín, ktoré majú svoje špecifiká pri príprave aj skladovaní. Pred samotnou konzumáciou ich treba dôkladne tepelne spracovať. Pokiaľ však plánujete konzumovať pokrm z húb až na ďalší deň, musíte dbať na to, aby ste ho hneď po vychladnutí uložili do chladničky – najlepšie v uzavretej plastovej nádobe, kam sa nedostanú ďalšie baktérie z okolia. Takto ich môžete skladovať len do nasledujúceho dňa.

Opätovné zahrievanie musí byť pomalé a šetrné, aby sa neporušila bielkovinová štruktúra húb, ktorá je citlivá na veľmi vysoké teploty. Mikrovlnná rúra, ktorá ohrieva jedlo rýchlo a nevyrovnane, môže túto štruktúru zničiť a zároveň zmeniť chuť pripraveného jedla. U húb sa preto mikrovlnný ohrev neodporúča. Ideálne je prihriať ich napríklad v hrnci, na panvici alebo vo vodnom kúpeli.

4. Zemiaky

Väčšina z nás pozná situáciu, keď nám ostane trocha uvarených zemiakov a nechceme ich vyhodiť. Ak ste si navarili väčšie množstvo zemiakov s tým, že si ich na druhý deň ohrejete, majte na pamäti, že nesprávne uskladnené zemiaky podliehajú nežiaducemu množeniu baktérií, vrátane nebezpečného botulotoxínu. Ten môže vznikať v prostredí, kde nie je prístup vzduchu, a je známy aj z pokazenej konzervovanej stravy. Botulotoxín produkuje baktéria Clostridium botulinum, ktorá spôsobuje vážne zdravotné ťažkosti (tzv. klobásový jed).

Zemiaky teda nenechávajte voľne vychladnúť na kuchynskej linke – akonáhle dovaríte, prepláchnite ich studenou vodou, nechajte odkvapkať a vložte do zatvárateľnej nádoby, ktorú uložíte do chladničky. Na ďalší deň ich môžete ohriať napríklad na panvici, na ktorej sa ohrejú rovnomerne a dôkladne. Mikrovlnné ohrievanie je rýchle, no neovplyvní všetky možné ložiská baktérií rovnako a riziko vzniku toxických látok zostáva relatívne vysoké.

5. Cestoviny

Podobne ako pri ryži, aj pri uvarených cestovinách v chladničke dochádza k tvorbe baktérií, a to najmä kvôli vyššiemu obsahu vody. Cestoviny sú preto vhodné na konzumáciu skôr v deň, keď boli uvarené. Ak sa vám však stane, že vám trochu ostane, mali by ste ich hneď po dohotovení ochladiť, presunúť do vzduchotesnej nádoby a uskladniť v chlade.

Pri ohrievaní cestovín v mikrovlnnej rúre tiež hrozí riziko neúplného a nerovnomerného prehrievania. V niektorých častiach sa pokrm môže prehriať priveľmi, inde zostať skôr vlažný – čo je živná pôda pre rast baktérií. Ak už musíte cestoviny prihrievať, urobte to napríklad na panvici s troškou masla alebo olivového oleja. Takýto postup je šetrnejší, keďže pokrm zohrievate pomalšie a dôkladnejšie, čím sa znižuje riziko potenciálneho zdravotného problému.

Na čo ešte myslieť pri mikrovlnnom ohreve

Mikrovlnné rúry si získali obľubu vďaka rýchlosti a ľahkému používaniu. Niekedy však môžeme zabúdať na základné zásady bezpečnosti potravín, pretože preferujeme pohodlie. Netreba podceňovať fakt, že mikrovlnka nahrieva jedlo iným spôsobom než tradičný sporák alebo rúra. Teplo sa nevytvára zvonka dovnútra, ale vo vnútri samotných molekúl jedla, čo môže viesť k nerovnomernému prehrievaniu.

Aby ste sa vyhli rizikám, vždy sa snažte:

  1. Jedlo počas ohrievania premiešať alebo otočiť, ak ide o väčšie kúsky.
  2. Používať vhodné nádoby, ktoré sú určené do mikrovlnnej rúry.
  3. Dbať na dostatočné prehriatie a skúšať teplotu v rôznych častiach pokrmu, aby zostalo bezpečné na konzumáciu.
  4. Minimalizovať počet ohriatí – ak jedlo chladnete a znova ohrievate viackrát za sebou, zvyšujete šancu na vznik baktérií alebo plesní.

Práve uvedené zásady vám pomôžu využívať mikrovlnku rozumne a zároveň predísť stratám na zdraviu. Mnohí z nás si nevedia každodennú rutinu bez mikrovlnnej rúry predstaviť, no obozretnosť a informovanosť o tom, čo a ako ňou ohrievať, je kľúčová.

Zhrnutie:
Mikrovlnná rúra je výborným pomocníkom v domácnosti, no niektoré druhy potravín do nej nepatria. Ryža, zemiaky, huby, listová zelenina a cestoviny podliehajú rýchlemu rastu baktérií a pri nesprávnom ohrievaní môžu stratiť dôležité živiny či vytvárať nebezpečné látky. Pamätajte, že najlepšou stratégiou je dbať na bezpečné skladovanie (napríklad v chladničke v uzatvárateľných nádobách) a zvoľniť tempo pri ohrievaní – namiesto rýchleho, agresívneho procesu v mikrovlnnej rúre zvoľte pomalý a rovnomerný ohrev na panvici alebo v pare.

Ak sa naučíte týchto niekoľko pravidiel, ochránite seba aj svoju rodinu pred možnými zdravotnými komplikáciami a doprajete si plnohodnotnú chuť i výživovú hodnotu vašich obľúbených pokrmov.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 2. marca 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.