
5 potravín, ktoré podľa výskumov pomáhajú k mladistvej, pružnej a žiarivej pleti

Krásna a mladistvá pokožka je snom väčšiny žien, bez ohľadu na to, či majú tridsať, päťdesiat alebo šesťdesiat rokov. Mnohé z nás investujú do drahých krémov, sér a kozmetických procedúr, no často zabúdame, že stav našej pleti sa odvíja najmä od toho, čo prijímame zvnútra – teda od potravy. Čoraz viac vedeckých štúdií potvrdzuje, že práve vhodne zvolená strava môže výrazne pomôcť udržať pleť pevnejšiu, vyhladenejšiu a bez zbytočných vrások. Tajomstvom úspechu je dostatok kolagénu, vitamínov, antioxidantov a ďalších živín, ktoré pleť chránia pred vonkajším poškodením a známkami starnutia.
V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, prečo je kolagén taký dôležitý, ako súvisí s vitamínom C a akým spôsobom ho môžete podporiť konzumáciou vhodných potravín. Zistíte tiež, ktoré druhy ovocia a zeleniny sú bohaté na antioxidanty, prečo sa oplatí jesť tučné ryby, avokádo, rôzne bobuľoviny či dokonca banány a ako môže pravidelný príjem živočíšnych bielkovín, vrátane šliach alebo vnútorností, pozitívne ovplyvniť vzhľad vašej pokožky.
Kolagén a jeho význam pre zdravú pleť
Kolagén je jedným z najdôležitejších stavebných prvkov ľudského tela, pričom tvorí podstatnú časť našich kostí, svalov, šliach, kĺbov a samozrejme aj pokožky. Je zodpovedný za udržiavanie pevnosti a pružnosti pleti, pomáha jej zachovať si hydratáciu a znižuje tvorbu vrások či iných prejavov starnutia. S pribúdajúcim vekom však produkcia kolagénu postupne klesá – vedci uvádzajú, že zhruba po 25. roku života začne hladina kolagénu v tele výrazne ubúdať, a okolo 45. roku sme schopní vytvárať len veľmi malé množstvo tejto proteínovej zložky.
Aby si telo vôbec dokázalo kolagén vytvoriť, potrebuje dostatočné zásoby vitamínu C. Ten je nevyhnutným „spúšťačom“ syntézy kolagénu, a preto by nikdy nemal chýbať v našom každodennom jedálničku. Dostatok ovocia a zeleniny je teda kľúčom k zachovaniu mladistvej pleti.
1. Bobuľové ovocie ako zdroj antioxidantov
Jedným z najväčších pomocníkov v boji proti starnutiu pokožky sú antioxidanty, ktoré neutralizujú škodlivé voľné radikály. Tie môžu v tele vznikať napríklad vplyvom znečisteného ovzdušia, pôsobením toxínov z prostredia či UV žiarenia. Ak sa voľné radikály hromadia, môžu poškodzovať bunky a urýchľovať starnutie.
- Bobule a karotenoidy
Medzi výnimočne silné antioxidanty patria karotenoidy – sú to prírodné zlúčeniny, ktoré nájdete najmä v červených a oranžových druhoch zeleniny či ovocia (mrkva, tekvica, červená paprika, bataty). Bobuľové ovocie, ako napríklad čučoriedky, brusnice, černice či maliny, je zase plné látok nazývaných antokyány. Podľa viacerých výskumov môžu tieto zlúčeniny chrániť kolagén pred poškodením a prispievať k lepšej pružnosti pleti. - Čo hovoria štúdie
Viaceré vedecké práce potvrdili protizápalové účinky antokyánov a ich schopnosť pôsobiť ako prevencia pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Vďaka tomu dokážu zmierniť riziko vzniku pigmentových škvŕn a podporujú rovnomerný tón pleti.
2. Banány proti opuchom a zavodneniu
Určite ste si všimli, že keď máte prebytok vody v tele, odrazí sa to nielen na vašej váhe, ale aj na výzore tváre. Opuchnuté viečka či nafúknuté líca môžu človeka opticky „zostarnúť“ a dodať mu unavený výraz. Riešením je odvodnenie organizmu, respektíve vyrovnanie hladiny tekutín.
- Draslík v banánoch
Banány patria medzi najlepšie zdroje draslíka, minerálu, ktorý pomáha telu odbúravať prebytočnú vodu a vyplavovať toxíny. Ak bojujete s opuchmi, skúste banány zaradiť do svojho jedálnička každý deň alebo aspoň niekoľkokrát do týždňa. - Ďalšie potraviny s vysokým obsahom draslíka
Okrem banánov sa vyplatí jesť zemiaky, mandle, strukoviny (napríklad šošovicu či fazuľu), cuketu, hrozno, marhule, brokolicu, figy či datle. Pomôcť môžu aj zelené listy, ako je špenát či rukola.
Nezabúdajte, že okrem správnej stravy je dôležitý aj pitný režim a pravidelný pohyb – to všetko prispieva k prirodzenej detoxikácii tela a k zníženiu zavodnenia.
3. Ryby a avokádo proti vráskam
Dopriať si rybu alebo kvalitný rastlinný tuk môže znamenať významný krok k pleti bez zbytočných liniek a vrások. Prečo práve tieto potraviny?
- Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
Tučné morské ryby ako losos, makrela, sleď či sardinky sú bohaté na prospešné mastné kyseliny, ktoré zlepšujú elasticitu pleti. Tieto zdravé tuky hydratujú bunky zvnútra a chránia ich pred zápalovými procesmi. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny navyše prispievajú k rovnováhe medzi „dobrým“ a „zlým“ cholesterolom, čo môže pozitívne ovplyvniť aj celkový stav kardiovaskulárneho systému. - Avokádo ako zdroj zdravých tukov a vitamínov
Avokádo je považované za superpotravinu nielen preto, že obsahuje zdravé tuky, ale aj pre vysoký obsah vitamínov (napr. vitamín E, vitamín K či kyselinu listovú). Tieto látky môžu pomáhať pri regenerácii kožných buniek a zabraňovať predčasným známkam starnutia.
Okrem toho sa oplatí zaradiť do jedálnička aj vlašské orechy, chia semienka, ľanové semienka a kvalitné rastlinné oleje, napríklad olivový či kokosový. Všetky tieto suroviny dodávajú pokožke výživu a udržiavajú ju pružnú.
4. Zelenina s vitamínom C
Vitamín C je kľúčový nielen pre syntézu kolagénu, ale aj pre tvorbu kyseliny hyalurónovej, ktorá je zodpovedná za hydratáciu pleti a jej „napnutý“, svieži vzhľad. Ak chcete svojej pokožke dodať skutočnú vzpruhu, snažte sa, aby na vašom tanieri nechýbali druhy ovocia a zeleniny bohaté na tento dôležitý vitamín.
- Kyslá kapusta, paprika, brokolica a listová zelenina
Za najlepšie zdroje „céčka“ sa považujú kyslá kapusta, brokolica, červená paprika, špenát, kel či mangold. Čo sa týka ovocia, siahnite najmä po citrusoch, kivi, jahodách alebo kaki, pretože všetky tieto druhy ponúkajú vysoký podiel vitamínu C. - Tip pre každodennú prax
Skúste napríklad začať obed alebo večeru malým zeleninovým šalátom – pomôže vám to nielen navýšiť príjem vitamínov, ale aj zlepšiť trávenie a zasýtiť sa ešte pred hlavnou porciou jedla.
5. Tučné mäso, šľachy a vnútornosti ako zdroj kolagénu
Na prvý pohľad sa to môže zdať menej lákavé, no práve živočíšne produkty ako tučné mäso, silné vývary z kostí a šliach či dokonca vnútornosti (napríklad pečeň) sú bohatým zdrojom prírodného kolagénu. Ten je dôležitý pre pevnosť a pružnosť pokožky, a tiež pomáha znižovať riziko vzniku strií či celulitídy.
- Klasické vývary a domáce pochúťky
Vedci sa zhodujú, že silný mäsový vývar z kostí, ktorý obsahuje výluh zo šliach, chrupaviek a kĺbov, je pre telo doslova kolagénovou bombou. Rovnako prospešné môžu byť rôzne druhy ragú či guláše pripravené z kližky a ďalších menej populárnych častí mäsa, kde sa kolagén prirodzene vyskytuje. - Zabíjačkové špeciality
Ak nejete bravčové mäso pravidelne, možno vás prekvapí, že aj klasická tlačenka je plná kolagénu vďaka obsahu kože, väzivových tkanív a ďalších živočíšnych súčastí. Samozrejme, treba mať na pamäti, že takéto jedlá bývajú často slané či korenené, takže je dôležité konzumovať ich s mierou a vyvážiť ich dostatkom čerstvej zeleniny. - Rastlinné zdroje kolagénu
Ak preferujete rastlinnú stravu, isté množstvo kolagénu alebo kolagénu podobných látok nájdete v sóji, olivách, semienkach (napríklad slnečnicových či ľanových), fazuli, sladkých zemiakoch, kapuste či avokáde.
Zhrnutie
- Bobule a karotenoidy – Silné antioxidanty pomáhajú chrániť pleť pred voľnými radikálmi a podporujú tvorbu kolagénu.
- Banány a iné zdroje draslíka – Redukujú opuchy a pomáhajú odstraňovať nadbytočnú vodu z tela.
- Ryby a avokádo – Poskytujú dôležité omega-3 a omega-6 mastné kyseliny pre hydratovanú, hladkú a pružnú pokožku.
- Zelenina s vitamínom C – Podporuje syntézu kolagénu a tvorbu kyseliny hyalurónovej, čím pleť získava mladistvý vzhľad.
- Tučné mäso, vývary, šľachy – Prirodzený zdroj kolagénu, ktorý je kľúčový pre pevnosť a štruktúru pokožky.
Ako zaradiť tieto potraviny do bežného jedálnička
- Raňajky: Ovsená kaša s čučoriedkami, malinami či brusnicami; banán nakrájaný na celozrnný chlieb s arašidovým maslom.
- Obedy: Silný kurací či hovädzí vývar (nevyhýbajte sa ani kúskom mäsa, kože či chrupaviek); šalát s čerstvou paprikou, brokolicou a listovou zeleninou s kvapkou olivového oleja.
- Večere: Grilovaný losos alebo makrela s dusenou zeleninou, prípadne pečené kura vcelku (vrátane chrumkavej kože). Ak máte radi avokádo, doprajte si ho k rybe namiesto ťažších príloh.
- Svačinky: Hrsť vlašských orechov alebo mandlí; smoothie z banánu, špenátu, kivi a chia semienok.
Aj malé zmeny v stravovaní môžu mať dlhodobo veľký vplyv na kvalitu pokožky. Správna výživa posilňuje obranyschopnosť pleti, odďaľuje jej starnutie a zabezpečuje jej regeneráciu aj zvnútra. Na záver nezabúdajte na pravidelný pohyb, dostatok vody a primeraný spánok – bez týchto troch faktorov môže byť aj tá najlepšia strava menej efektívna.
Ak budete konzumovať uvedené potraviny často a s rozumom, môže sa vám podariť zachovať si pružnú, hydratovanú a žiarivú pleť, ktorá bude vyzerať mladšie, než naznačuje váš skutočný vek. A to je predsa sen, ktorý stojí za trochu úsilia v kuchyni!