Keď sa narodí bábätko, všetci rodičia si želajú, aby z neho vyrástol silný, spokojný a zdravý dospelý človek. Málokto si však uvedomí, že základ tohto sna sa začína tvoriť už pri prvých lyžičkách. Stravovacie návyky získané v predškolskom veku tvoria pevný rámec, z ktorého sa deti len ťažko vymaňujú – či už k lepšiemu, alebo horšiemu. Ak dieťa od malička dostáva výrazne sladené nápoje, cereálie plné cukru a “rýchle“ jedlá, jeho organizmus si na túto chuťovú pohodu zvykne a v dospelosti bude rovnaký štandard automaticky vyhľadávať. Naopak, ak mu ponúknete prirodzene sladké ovocie, poctivé mäso či čerstvú zeleninu, vytvoríte mu vnútornú mapu chutí, ktorá ho bude viesť k prirodzene zdravšiemu životnému štýlu.
1. Žiadny pridaný cukor
Kryštálový cukor, sacharóza – nech ho nazveme akokoľvek, pre telo je to nenutričná záťaž. Na pohľad nevinná lyžička bieleho prášku v čaji alebo posypaná na cereáliách spúšťa v metabolizme lavínu procesov vedúcich k inzulínovým výkyvom, zvýšenému ukladaniu tuku a časom aj k diabetu 2. typu. Skryté cukry v priemyselne vyrábaných limonádach či hotových omáčkach sú ešte zákernejšie, pretože sa pijú a jedia bez premýšľania. V jednej malej plechovke koly sa skrýva až deväť čajových lyžičiek cukru – množstvo, ktoré by ste samy od seba dieťaťu na jazyk určite nenaložili.
Praktický tip
-
Pokiaľ dieťa túži po sladkej chuti, siahnite po ovocí, kvalitnom 70 % kakau alebo po nedosladenej domácej granole, kde sladkosť zabezpečujú prírodné sušené plody.
2. Žiadne rafinované sacharidy
Moderná kuchyňa býva plná „detských” výrobkov s pôvabnými motívmi na obale, no nulovou nutričnou hodnotou. Instantné kaše, instantné polievky či farebné cereálne krúžky síce sľubujú „vitamíny a minerály“, v skutočnosti sú však založené na pšenici a kukuričnom škrobe, teda na najlacnejších a najmenej prospešných podobách sacharidov. Rafinované sacharidy (biela múka, bielené pečivo, väčšina bežných cestovín) dodajú rýchlu energiu, ale rovnako rýchlo ju aj odoberú, takže dieťa o hodinu znova „vyhladne“.
Ako na to v praxi
-
Čítajte zloženie. Ak sa na prvých priečkach objavuje pšeničná múka, modifikovaný škrob či fruktózovo-glukózový sirup, výrobok vráťte späť na policu.
-
Preferujte celozrnné a pseudoobilniny. Ovsené vločky, pohánka, quinoa či špaldová múka zasýtia dlhšie a dodajú vlákninu.
-
Nebojte sa tukov. Kombinácia komplexných sacharidov s kvalitným tukom (napr. maslom alebo avokádom) zabraňuje prudkým výkyvom cukru v krvi.
3. Len skutočné, minimálne spracované potraviny
Čím menej priemyselného zásahu jedlo zažije, tým viac živín v ňom zostane. Detské svačinky s dlhou trvanlivosťou, plastové syrové tyčinky či “šťavnaté“ mäsové nugetky sú často preplnené arómami, farbivami, konzervantmi a cukrom. Zato poctivé vajíčko od miestneho farmára, sezónne jablko alebo domáci vývar prinášajú bielkoviny, vlákninu, minerály a vitamíny v ich prirodzenej, telu najľahšie vstrebateľnej forme.
Kde začať
-
Nakupujte lokálne. Trhy a farmárske stánky ponúkajú sezónne ovocie a zeleninu zbierané v dozretom stave, nie týždne pred konzumáciou.
-
Uprednostnite plnotučné. V odtučnených produktoch sa chuť často vyrovnáva pridaným cukrom – presne tomu, čomu sa chceme vyhnúť.
-
Zapojte deti do varenia. Keď dieťa pomáha čistiť mrkvu, miešať polievku či ozdobovať celozrnnú pizzu, prirodzene si k prirodzeným potravinám vytvára vzťah.
Zmena zmýšľania, ktorá sa vyplatí
Dodržiavanie týchto troch pravidiel môže na prvý pohľad vyzerať radikálne, najmä ak ste zvyknutí na “rýchlu” kuchyňu. Pravdou však je, že ide o najlepšiu investíciu do budúcnosti – do zdravia, vitality a samostatnosti vášho dieťaťa. Každý deň, keď namiesto sladeného jogurtu ponúknete biely s ovocím, keď bielu bagetu nahradíte kváskovým chlebom alebo keď namiesto hotovej omáčky pripravíte vlastnú paradajkovú, píšete ďalšiu kapitolu knihy nazvanej Silný a zdravý dospelý.