Skúste si na okamih premietnuť život pravekého človeka: každý deň uloviť zver, nazbierať vajcia či odtrhnúť divé plody a pritom nachodiť či nabehať kilometre. Paleo stravovanie – nazývané aj caveman dieta – sa snaží toto obdobie „nasimulovať“: kladie dôraz na poctivé mäso, vajcia, zeleninu, ryby, orechy a semená a naopak vylučuje všetko, čo vzniklo až vďaka poľnohospodárstvu a potravinárskemu priemyslu. Jednoducho žiadne pečivo, cestoviny, sladidlá, ani polotovary. A k tomu, prirodzene, veľa pohybu.
Pre koho je paleo a pre koho nie
Táto výživa najlepšie sadne ľuďom, ktorí pravidelne športujú alebo manuálne pracujú – teda potrebujú okamžitú a vysoko koncentrovanú energiu z mäsa. Odborníci však upozorňujú, že paleo nie je ideálnou voľbou pre:
-
tých, čo trávia väčšinu dňa sedením,
-
osoby so zaťaženou pečeňou, žlčníkom či oslabenými obličkami,
-
ľudí s inzulínovou rezistenciou, zvýšeným cholesterolom alebo vysokým krvným tlakom.
Ak máte trávenie „vyladené“, paleo zvyčajne spôsobí rýchly úbytok tukových zásob a pri pravidelnom cvičení aj rast svalovej hmoty. Počítať však musíte s tým, že váš nákupný zoznam sa stane závislým od mäsiarov, farmárskych trhov a lokálnych pestovateľov. Pri dlhodobom (a najmä nevyváženom) príjme veľkého množstva mäsa môže navyše narastať záťaž na pečeň, žlčník a hrubé črevo.
Evolučný princíp paleo
Paleo filozofia vychádza z myšlienky, že ľudský tráviaci trakt sa dlhé tisícročia vyvíjal bez obilnín a mlieka. Drvivá väčšina kalórií by preto mala pochádzať z:
-
chudého mäsa (divina, hovädzie, hydina),
-
rýb a morských živočíchov,
-
vajec,
-
kvalitných tukov.
Na tanieri má byť hojnosť zeleniny všetkých farieb, húb, orechov, semien a občas aj ovocia. Zakázané sú:
-
obilniny a všetko z nich (chlieb, cestoviny, vločky, knedle),
-
strukoviny,
-
mlieko a mliečne výrobky,
-
priemyselne spracované potraviny,
-
cukor i „zdravé“ sirupy a med.
Pretože sacharidov prijmete len minimum, telo často prejde do ketózy – stavu, keď si energiu vyrába spaľovaním vlastného tuku. Práve to robí paleo lákavým pre každého, kto túži po rýchlejšom chudnutí.
Paleo v praxi: ako začať
-
Stavte na skutočné potraviny
Vynechajte polotovary, „E‑čká“ aj konzervanty. Mäso a vajcia hľadajte v bio kvalite alebo z voľného chovu, ryby ideálne z voľného lovu.
-
Mäso + hromada zeleniny
Porciu bielkovín vždy kombinujte s kopou surovej či šetrne tepelne upravenej zeleniny (parené, grilované, pečené). Vláknina viaže toxíny vznikajúce pri trávení mäsa a živí prospešné črevné baktérie.
-
Žiadne obilniny, strukoviny ani sladidlá
Áno, patrí sem aj raňajková kaša „iba s dvomi percentami cukru“. Paleo odporúča tri plnohodnotné jedlá za deň, aby žalúdok stihol medzitým úplne vyprázdniť.
-
Tuky bez výčitiek – ale tie správne
Zo živočíšnych sú povolené sadlo, maslo a prepustené maslo (ghí). Z rastlinných siahnite po olivovom, kokosovom či avokádovom oleji.
-
Pitný režim je kľúčový
Zvýšený príjem bielkovín vyžaduje viac tekutín. Sladené nápoje sú tabu, deň nezačínajte kávou na lačno. Dajte si ju až po raňajkách a počas dňa vypite aspoň 2 litre čistej vody; pri intenzívnom športe pokojne o liter viac.
Čo by nemalo chýbať vo vašej špajze
-
Čerstvé mäso a orgánové špeciality – srdce, pečeň či jazyk sú výborným zdrojom železa a vitamínu A.
-
Vajcia z voľného chovu – ideálne domáce, s tmavým žĺtkom.
-
Orechy a semená – vlašské, lieskové, mandle, tekvicové, slnečnicové… plus 100 % orechové maslá bez cukru a palmy.
-
Sezónna zelenina a ovocie – čím pestrejšie farby, tým lepší mix mikronutrientov.
-
Bylinky a koreniny – rozmarín, kurkuma či rasca podporujú trávenie mäsa.
Kedy spozornieť
Aj keď paleo mnohým ľuďom úžasne funguje, nie je to univerzálny recept. Ak máte diagnostikované ochorenia obličiek, pečene, žlčníka alebo poruchu zrážanlivosti krvi, radšej sa poraďte s lekárom či nutričným terapeutom. Podobne, ak riešite inzulínovú rezistenciu – vysoký podiel živočíšnych tukov môže snahu o zlepšenie stavu skomplikovať.
Zhrnutie
Paleo vás vracia k jednoduchým potravinám a prinúti vás viac sa hýbať – presne tak, ako to robili naši predkovia. Pre vytrvalcov a silovo trénujúcich môže znamenať rýchlejšie formovanie postavy a ubúdanie tuku. Ak však trávite väčšinu dňa za stolom, skúste najprv miernejší kompromis (napr. obmedziť spracované potraviny a cukry, no ponechať si časť obilnín) a pomaly pridávajte pohyb. V pravom paleolite totiž neexistovali žiadne skratky – a rovnako to bude aj dnes.