Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Túto lahodnú „superpotravinu“ vypestujete doma na okne za pár dní: Pomazánka z nej chutí fantasticky

Túto lahodnú „superpotravinu“ vypestujete doma na okne za pár dní: Pomazánka z nej chutí fantasticky

reklama:
Žerucha - rastlina s obrovskou silou
Žerucha - rastlina s obrovskou silou Foto: depositphotos.com

Niektoré potraviny nemusia pochádzať z drahých obchodov ani vzdialených krajín. Jednu z najzdravších rastlín si dokážete vypestovať priamo doma – aj teraz, na jeseň. Reč je o žeruche, drobnej, ale mimoriadne výživnej rastline, ktorá má ostrú, jemne pikantnú chuť pripomínajúcu horčicu či reďkovku. Hoci pôsobí nenápadne, obsahuje prekvapivé množstvo cenných látok a podporuje nielen imunitu a trávenie, ale aj chudnutie.

Malý zázrak plný vitamínov a antioxidantov

Žerucha je výnimočná najmä tým, že v sebe spája veľké množstvo vitamínov a minerálov. Obsahuje napríklad vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, a vitamín K, dôležitý pre správne zrážanie krvi a zdravé kosti.
Okrem toho je aj zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú telu bojovať proti škodlivým voľným radikálom. Pravidelná konzumácia žeruchy tak môže spomaľovať starnutie buniek a znižovať riziko vzniku chronických chorôb.

Vedecké štúdie navyše potvrdzujú, že žerucha obsahuje fytochemikálie a vlákninu, ktoré podporujú detoxikáciu organizmu a zrýchľujú metabolizmus. Práve preto je ideálnym doplnkom jedálnička pre tých, ktorí sa snažia zhodiť pár kíl alebo si udržať zdravú hmotnosť.

Ako žerucha pomáha pri chudnutí

Tajomstvo jej účinku spočíva v tom, že má veľmi málo kalórií, no zároveň vysoký obsah vlákniny. Tá zaručí, že sa budete cítiť sýti dlhšie, a tým znížite riziko prejedania. Žerucha tak pomáha kontrolovať príjem kalórií bez pocitu hladu.

Okrem toho vláknina priaznivo pôsobí aj na tráviaci trakt – podporuje činnosť čriev, uľahčuje vyprázdňovanie a predchádza zápche.
Žerucha navyše aktivuje metabolizmus, takže telo efektívnejšie spaľuje prijatú energiu. Vďaka kombinácii týchto vlastností sa z nej stáva výborný pomocník pri chudnutí, ale aj pri udržiavaní zdravej rovnováhy v tele.

Ako si vypestovať žeruchu doma

Na pestovanie tejto zelenej krásky nepotrebujete záhradu ani špeciálne vybavenie. Úplne postačí malý tanierik, vata alebo papierové utierky a semienka žeruchy.
Postup je jednoduchý:

  1. Položte vatu alebo zložené papierové utierky na tanier.

  2. Navlhčite ich vodou, aby boli vlhké, nie však premočené.

  3. Rovnomerne rozsypte semienka žeruchy po povrchu.

  4. Tanier umiestnite na svetlé miesto – ideálne na okenný parapet.

  5. Každý deň žeruchu mierne postriekajte vodou, aby nevyschla.

Už po 2 – 3 dňoch sa objavia prvé klíčky a približne po týždni je rastlinka pripravená na zber. Môžete ju používať ako korenie, prísadu do šalátov alebo základ na nátierky.

Žerucha je vďaka svojej nenáročnosti celoročnou rastlinou, ktorú možno pestovať aj v zime – stačí dostatok svetla a pravidelná zálievka.

Prečo by žerucha nemala chýbať vo vašej kuchyni

Okrem zdravotných výhod má žerucha aj výbornú chuť – sviežu, pikantnú a mierne korenistú. Skvele sa hodí do šalátov, sendvičov, vajíčkových nátierok či ako ozdoba na polievky. Môžete ňou posypať aj čerstvý chlieb alebo ju pridať do smoothie.

Jej pravidelná konzumácia má aj ďalšie benefity – zlepšuje stav pokožky, podporuje detox pečene a napomáha zdravým kostiam a kĺbom vďaka obsahu vitamínu K a vápnika. Napriek tomu ju mnoho ľudí stále podceňuje a v obchodoch po nej siahne len málokto.

Recept: Tvarohová pomazánka so žeruchou

Ak chcete využiť čerstvú žeruchu naplno, vyskúšajte túto jednoduchú a zdravú nátierku. Hodí sa na raňajky, ľahkú večeru alebo ako chutný doplnok k zeleninovým šalátom.

Budete potrebovať:

  • 250 g jemného tvarohu,

  • 1 balenie pomazánkového masla bez príchute,

  • 3 lyžice smotany,

  • čerstvo natrhanú žeruchu,

  • štipku soli.

Postup:
V miske rozmiešajte tvaroh s pomazánkovým maslom a smotanou, až kým nezískate hladký krém. Potom doň pridajte nasekanú žeruchu a jemne premiešajte. Nakoniec dochuťte štipkou soli podľa chuti.
Najlepšie chutí na tmavom alebo celozrnnom pečive, ktoré zvýrazní jej sviežu a pikantnú arómu.

Malá rastlinka s veľkým účinkom

Žerucha je dôkazom, že aj najjednoduchšie rastliny môžu mať obrovskú silu. Za pár dní ju môžete mať čerstvú priamo z parapetu a obohatiť ňou svoj jedálniček o dávku vitamínov, vlákniny a chuti.
Ak hľadáte prírodný spôsob, ako podporiť imunitu, detoxikovať telo a pritom si dopriať niečo chutné – žerucha je tou správnou voľbou.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 26. októbra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.