Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Trik, ako sa zbaviť nafúknutého brucha a plynatosti. Stačí požuvať túto čerstvú prísadu

Trik, ako sa zbaviť nafúknutého brucha a plynatosti. Stačí požuvať túto čerstvú prísadu

reklama:
Nafúknuté brucho je veľmi nepríjemná záležitosť
Nafúknuté brucho je veľmi nepríjemná záležitosť Foto: depositphotos.com

Nie je nič nepríjemnejšie, ako keď vás pár hodín pred večierkom, plesom či romantickým rande začne trápiť nafúknuté brucho. Zrazu máte pocit, že sa vám zmenšili nohavice, brušná oblasť je tvrdá, napnutá a plná plynov. S týmto problémom sa aspoň raz v živote stretol takmer každý – a hoci ide o bežnú telesnú reakciu, dokáže poriadne znepríjemniť deň.

Ak sa chcete nepríjemnostiam vyhnúť, oplatí sa poznať niekoľko jednoduchých trikov, ktoré dokážu nadúvaniu predísť alebo ho aspoň rýchlo zmierniť, keď sa už objaví.

Ktoré potraviny najviac nafukujú?

Najčastejším vinníkom býva zelenina z čeľade kapustovitých – teda brokolica, kapusta, karfiol či ružičkový kel. Aj keď ide o veľmi zdravé a výživné potraviny, u citlivejších ľudí môžu spôsobovať tvorbu plynov v črevách. Podobne pôsobia aj strukoviny – fazuľa, šošovica, cícer alebo hrach.

Ak viete, že vás čaká spoločenská udalosť alebo deň, keď sa chcete cítiť čo najľahšie, môžete tieto jedlá dočasne obmedziť. Alebo im pomôžte správnou prípravou – strukoviny sa oplatí deň vopred namočiť do vody, čo zníži ich nadúvací účinok.

Na trávenie priaznivo pôsobia aj bylinky, ktoré môžete pridať priamo do jedla. Medzi najúčinnejšie patria koriander, tymian, bazalka, majoránka a saturejka. Tie podporujú tvorbu tráviacich enzýmov a uľahčujú spracovanie ťažších jedál.

Okrem toho odborníci odporúčajú obmedziť soľ a umelé sladidlá, ktoré zadržiavajú vodu v tele a môžu nadúvanie ešte zhoršiť.

Správne stravovanie ako základ prevencie

Nie vždy za nafúknuté brucho môže len jedlo. Veľakrát si za to môžeme sami – rýchlym jedením. Keď hltáme, spolu s jedlom prehĺtame aj množstvo vzduchu, ktorý sa potom hromadí v tráviacom trakte. Preto je dôležité jesť pomaly, dôkladne každé sústo požuť a dať telu čas, aby mohlo jedlo spracovať.

Tiež sa odporúča nepiť veľa tekutín počas jedla, pretože tým riedime tráviace šťavy a spomaľujeme trávenie. Ak si radi doprajete pohár vody, urobte to približne 15 až 20 minút po jedle.

A hoci by sa po jedle mohlo zdať lákavé si oddýchnuť, práve naopak – krátka prechádzka pomáha tráveniu a bráni tomu, aby sa plyny v črevách hromadili. Už pätnásť minút mierneho pohybu dokáže urobiť veľký rozdiel.

Čo robiť, keď už brucho pripomína balón?

Ak je už neskoro a brucho je napnuté ako bubon, stále existujú spôsoby, ako si uľaviť. Najlepším riešením je opäť pohyb – svižná chôdza, jemné behanie alebo niekoľko jednoduchých jógových pozícií (napríklad „pavanamuktásana“, teda pozícia uvoľňujúca vetry) dokážu podporiť črevnú činnosť a urýchliť trávenie.

Výborným pomocníkom sú aj bylinné čaje. Najlepšie funguje fenykel, ktorý možno kombinovať s rascou a anízom – trojica, ktorú už naše babky používali ako osvedčený liek proti nadúvaniu. Uľaviť môže aj mäta a harmanček, ktoré uvoľňujú napäté tráviace svaly.

Keď nie ste doma – pomôže voda s citrónom alebo zázvor

Ak vás nafúknutie zastihne mimo domova, kde si nemôžete pripraviť čaj alebo cvičiť, siahnite po obyčajnej vode s čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou. Tá pomáha telu zbavovať sa prebytočného sodíka, vďaka čomu môže brucho rýchlejšie spľasnúť.

Ďalším skvelým trikom je čerstvý zázvor. Stačí malý kúsok dobre požuť. Zázvor stimuluje tráviace enzýmy, uvoľňuje svaly tráviaceho traktu a pomáha rýchlejšie odstrániť plyny zo systému. Mnohí ho považujú za „poslednú záchranu“, ktorá funguje takmer okamžite.

Keď nič nepomáha

Ak sa nafukovanie opakuje často a domáce spôsoby nezaberajú, možno siahnuť aj po voľnopredajných liekoch, ktoré obsahujú látku simetikón. Tá má protipenivé vlastnosti – dokáže rozbiť bublinky plynu v tráviacom trakte a uľaviť od tlaku v bruchu.

Samozrejme, ak sa problém objavuje pravidelne alebo sprevádzajú ho bolesti, mali by ste sa poradiť s lekárom. Opakované nadúvanie totiž môže byť aj príznakom neznášanlivosti niektorých potravín alebo porúch trávenia.

Záver

Nafúknuté brucho je síce nepríjemné, no väčšinou ide o dočasný problém, ktorému sa dá predísť. Dôležitá je prevencia – pomalé jedenie, vhodná kombinácia potravín, dostatok tekutín mimo jedla a trocha pohybu po každom jedle.

A keď už k problému dôjde? Pomôžu bylinky, voda s citrónom či čerstvo pohrýzený zázvor. Jednoduché, prírodné riešenia často fungujú lepšie než tabletky – a navyše prospejú aj celému tráviacemu systému.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 1. novembra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.