Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Krása
  • Chcete schudnúť? Vyskúšajte tekvicové semienka. Táto superpotravina pomáha s kilami aj so zdravím – no má svoje pravidlá

Chcete schudnúť? Vyskúšajte tekvicové semienka. Táto superpotravina pomáha s kilami aj so zdravím – no má svoje pravidlá

reklama:
Tekvicové semienka sú veľmi výživné, no mali by sa jesť s mierou
Tekvicové semienka sú veľmi výživné, no mali by sa jesť s mierou Foto: depositphotos.com

Tekvica – veselá oranžová symbolika jesene – je už dávno viac než len dekorácia na Halloween. V kuchyni z nej dokážeme pripraviť všetko od jemného krémového pyré cez hustú polievku až po sladký koláč. No málokto sa zamyslí nad tým, že skutočným pokladom nie je samotná dužina, ale malé semienka ukryté v jej vnútri. Práve tie totiž môžu byť vaším nenápadným pomocníkom pri chudnutí.

Prečo sú tekvicové semienka také výnimočné

Tekvicové semienka patria medzi najvýživnejšie rastlinné potraviny vôbec. Obsahujú veľké množstvo bielkovín, vlákniny a zdravých tukov, ktoré pomáhajú telu spaľovať energiu efektívnejšie a dlhšie zasýtia. Práve vďaka tomu dokážu podporiť redukciu hmotnosti a zároveň prispieť k udržaniu zdravej váhy.

Stačí si ich posypať do jogurtu, pridať do šalátu, kaše alebo ich len tak pochrúmať namiesto nezdravých chipsov.

No ich prínos pre telo siaha oveľa ďalej než len k chudnutiu. V mnohých krajinách sa tekvicové semienka používali po stáročia ako ľudový liek – napríklad na zdravie močových ciest, zníženie krvného tlaku a hladiny cukru v krvi. Moderné výskumy navyše ukazujú, že podporujú činnosť srdca a môžu dokonca znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.

Kalórie a správna porcia: menej je viac

Hoci ide o zdravú potravinu, netreba zabúdať, že semienka sú kaloricky veľmi výdatné – podobne ako orechy. Ak by ste to s nimi prehnali, mohli by ste prijať viac energie, než telo potrebuje, a výsledok by bol presne opačný, než očakávate.

1/2 šálky (72 g) tekvicových semienok bez šupky obsahuje približne 415 kalórií a 35 gramov tuku.
Ak ich jete so šupkou, 1/2 šálky (23 g) má stále okolo 130 kalórií a 11 gramov tuku.

Z toho vyplýva, že aj pri chudnutí platí: primerané množstvo je kľúčové. Ideálne je zaradiť malú hrsť (asi 20–30 gramov denne) ako doplnok k jedlu alebo zdravú desiatu.

Vláknina a bielkoviny – kombinácia, ktorá potláča hlad

Jedným z dôvodov, prečo sú tekvicové semienka vhodné pri chudnutí, je ich vysoký obsah vlákniny a bielkovín.

Vláknina pomáha regulovať trávenie, stabilizuje hladinu cukru v krvi a predlžuje pocit sýtosti.
Bielkoviny zas bránia prejedaniu a podporujú tvorbu svalovej hmoty, ktorá zvyšuje prirodzený energetický výdaj tela.

  • 1/2 šálky (72 g) semienok bez šupky obsahuje približne 5 g vlákniny

  • 1/2 šálky (23 g) semienok so šupkou má asi 1,5 g vlákniny

Čo sa týka bielkovín, množstvo je taktiež pôsobivé:

  • 1/2 šálky (72 g) semienok bez šupky poskytne až 21 g bielkovín

  • 1/2 šálky (23 g) so šupkou obsahuje okolo 7 g bielkovín

Len pre porovnanie – je to viac než v bežnej porcii vajec!

Ako ich zaradiť do jedálnička

Tekvicové semienka môžete jesť v šupke alebo bez nej. Tie bez šupky sa často označujú ako „pepita“ – sú menšie, hladké a majú typickú zelenkastú farbu. Ak sa snažíte znížiť príjem kalórií a sodíka, vyberajte nesolené a nepražené semienka – práve tie majú najvyššiu výživovú hodnotu.

Tipy, ako ich využiť:

  • posypte ich na šaláty, polievky, kaše či vafle,

  • pridajte ich do domácich sušienok, chleba alebo muffinov,

  • premiešajte ich s jogurtom alebo müsli,

  • rozmixujte ich do smoothie,

  • prisypte ich do teplých jedál, ako sú cestoviny alebo zeleninové woky,

  • opražte ich nasucho na panvici a užite si ich ako zdravé chrumkanie k filmu,

  • alebo ich rozmixujte s výživným droždím, strúhankou a korením – vznikne tak skvelá alternatíva vegánskeho parmezánu.

Pozor na kyselinu fytovú

Tekvicové semienka prirodzene obsahujú kyselinu fytovú, ktorá môže znižovať vstrebávanie niektorých minerálov (napr. zinku, železa či horčíka). Ak ich konzumujete pravidelne, oplatí sa semienka pred jedlom namočiť, nechať naklíčiť alebo jemne opražiť – týmto spôsobom sa obsah kyseliny fytovej výrazne zníži a živiny budú pre telo dostupnejšie.

Záver

Tekvicové semienka sú skutočným jesenným pokladom – sú chutné, výživné a ak ich jete s mierou, môžu sa stať vaším spojencom pri chudnutí. Dodajú telu energiu, podporia trávenie aj zdravé srdce a navyše zlepšia kvalitu vlasov, nechtov a pokožky vďaka obsahu zinku a antioxidantov.

Malá hrsť denne dokáže urobiť pre vaše telo viac, než by ste čakali. Tak prečo si ju nepridať do raňajok už zajtra?

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 22. novembra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.