Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Ako si doma pripraviť masť z nádchovníka: jednoduchý recept a široké liečivé využitie

Ako si doma pripraviť masť z nádchovníka: jednoduchý recept a široké liečivé využitie

reklama:
Masť z nádchovníka: jednoduchý domáci recept
Masť z nádchovníka: jednoduchý domáci recept Foto: depositphotos.com

Nádchovník sa stal v posledných rokoch jednou z najobľúbenejších domácich liečivých rastlín. Je nenáročný, krásne vonia a jeho listy obsahujú množstvo účinných látok, ktoré pomáhajú pri nádche, zahlienení aj pri rôznych kožných problémoch. Okrem čaju či sirupu si z neho môžete pripraviť aj veľmi účinnú masť, ktorú ocení celá rodina – a jej výroba je prekvapivo jednoduchá.

Nádchovník – nenápadná bylinka so silnými účinkami

Nádchovník patrí do čeľade hluchavkovitých rastlín a v domácnostiach sa pestuje najmä ako izbová bylina. Počas leta môže byť aj na balkóne alebo v záhrade, no skvele sa mu darí aj celoročne v interiéri.

Jeho listy sú mäsité, jemne ochlpené a pri dotyku uvoľňujú výraznú vôňu pripomínajúcu zmes oregana, medovky a kafrových tónov. Práve táto aróma robí z nádchovníka nielen účinného pomocníka pri respiračných ťažkostiach, ale aj prirodzený odpudzovač hmyzu.

Množstvo druhov, dva najpoužívanejšie v domácnostiach

V súčasnosti je známych približne 350 druhov nádchovníka. Najčastejšie sa pestujú:

  • nádchovník purpurový (Plectranthus purpuratus)

  • nádchovník citrónový (Plectranthus amboinicus) – často označovaný aj ako kubánske oregano alebo mexický eukalyptus

Predpokladá sa, že pôvod rastliny siaha do Austrálie, no prirodzene sa vyskytuje aj v Afrike, južnej Ázii, na Madagaskare či ostrovoch Pacifiku.

Liečivá masť z nádchovníka: univerzálny pomocník pre celú rodinu

Masť z nádchovníka patrí medzi tie domáce prípravky, ktoré si rýchlo nájdu pevné miesto v lekárničke. Je jemná, príjemne vonia a jej účinky sú prekvapivo pestré.

Pomoc pri nádche a podráždenej pokožke okolo nosa

Ak sa objaví upchatý nos alebo dráždivé kýchanie, malé množstvo masti nanesené pod nos uľahčí dýchanie a zároveň upokojí podráždenú pokožku od častého smrkania.

Uvoľnenie kašľa a zahlienenia

Pri kašli sa masť vmasíruje do oblasti hrudnej kosti. Teplo a éterické látky z nádchovníka podporujú uvoľnenie hlienov a dýchanie sa stáva ľahším.

Úľava pri bolestiach hlavy

Masáž spánkov alebo čela malým množstvom masti pomáha pri napätí, migrénach či únave. Vôňa nádchovníka upokojuje a zmierňuje tlak v hlave.

Podpora pri horúčke

Pri zvýšenej telesnej teplote sa masť natiera na chodidlá. Tento postup sa osvedčil najmä pri deťoch – pomáha telu prirodzene regulovať teplotu.

Hojenie kože a hydratácia

Masť výborne regeneruje pokožku po drobných poraneniach, popáleninách či podráždení. Zanecháva ju hebkú, hydratovanú a chránenú.

Úľava pri bolestiach kĺbov

Ak vás trápia boľavé alebo stuhnuté kĺby, pravidelné natieranie masti prináša citeľné uvoľnenie.

Ako si vyrobiť domácu masť z nádchovníka

Výroba je jednoduchá a nevyžaduje žiadne špeciálne postupy ani zložité ingrediencie.

Potrebujete:

  • 200 g bravčovej masti (alebo kokosového oleja, ak preferujete rastlinnú alternatívu)

  • približne 30 čerstvých listov nádchovníka

  • plátenko alebo jemné sitko

Postup prípravy

  1. Rozpustenie tuku
    Masť alebo kokosový olej pomaly roztopte na veľmi miernom ohreve.

  2. Pridanie listov
    Listy nádchovníka nakrájajte alebo natrhajte na kúsky a vložte do roztopeného tuku.

  3. Dvojhodinové macerovanie
    Zmes nechajte približne 2 hodiny jemne prehrievať. Nevarte ju – ide len o pomalé uvoľnenie účinných látok.

  4. Chladenie cez noc
    Po macerovaní nechajte zmes vychladnúť a uložte ju na 24 hodín do chladničky. Vďaka tomu sa účinné látky lepšie naviažu na tuk.

  5. Druhé roztopenie a scedenie
    Na druhý deň zmes opäť pomaly zahrejte a preceďte cez plátenko.

  6. Skladovanie
    Hotovú masť prelejte do čistých nádobiek a nechajte stuhnúť. Ideálne je uchovávať ju v chladničke, kde vydrží niekoľko mesiacov.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 13. decembra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.