Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Budete krajší, plní energie a znížite si krvný tlak: Stačí zaradiť do jedálnička tieto lahodné fašírky z červenej repy

Budete krajší, plní energie a znížite si krvný tlak: Stačí zaradiť do jedálnička tieto lahodné fašírky z červenej repy

reklama:
Fašírky z červenej repy
Fašírky z červenej repy Foto: depositphotos.com

Už ste ochutnali fašírky pripravené z červenej repy? Tento jednoduchý pokrm dokáže prekvapiť nielen svojou sviežou chuťou a rýchlou prípravou, ale aj množstvom zdravotných benefitov, ktoré ponúka.

Červená repa patrí medzi tie potraviny, ktoré by sme nemali podceňovať. Jej sýta farba nie je len estetickým lákadlom na tanieri – v skutočnosti ukrýva celý arzenál vitamínov a minerálov, ktoré podporujú správne fungovanie organizmu.

Prečo je červená repa taká cenná?

Táto koreňová zelenina obsahuje veľa vitamínu C, folátu, draslíka či mangánu.

  • Vitamín C pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi a zároveň posilňuje imunitný systém.

  • Folát je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a správne delenie buniek.

  • Draslík podporuje zdravú činnosť svalov, nervov a prispieva aj k udržiavaniu stabilného krvného tlaku.

  • Mangán sa podieľa na metabolizme a pomáha telu využívať energiu z prijatej potravy.

Takto bohatý nutričný profil robí z červenej repy nielen chutnú, ale aj veľmi zdravú surovinu.

Krásna pleť vďaka repovým fašírkam

Ak túžite po sviežom vzhľade, repa vám môže byť skvelým pomocníkom. Obsahuje totiž vysoké množstvo antioxidantov – najmä vitamín C a betakarotén. Tie neutralizujú oxidačný stres, ktorý spôsobuje predčasné starnutie pokožky.

Pri pravidelnej konzumácii môže mať červená repa pozitívny vplyv na elasticitu kože a dodať jej zdravý jas. Pokožka pôsobí pevnejšie, hladšie a chránená pred poškodením vonkajšími vplyvmi

Pomoc pri znižovaní krvného tlaku

Jedným z najznámejších účinkov červenej repy je jej schopnosť prirodzene prispieť k zníženiu krvného tlaku. Obsahuje totiž dusičnany, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý. Táto látka rozširuje cievy, zlepšuje prietok krvi a tým znižuje záťaž na srdce.

Štúdie potvrdzujú, že pravidelná konzumácia repy môže dlhodobo prispievať k nižšiemu tlaku, čo je kľúčové pri prevencii infarktu alebo mozgovej príhody.

Viac energie a lepší výkon

Dusičnany obsiahnuté v repe majú ešte jednu výhodu – zlepšujú okysličenie svalov počas záťaže. To znamená, že telo má pri cvičení viac energie, lepšiu vytrvalosť a rýchlejšiu regeneráciu.

Nie je preto náhoda, že športovci si často doprajú šťavu z červenej repy pred tréningom alebo súťažou. Znižuje únavu a zvyšuje výkon, čo ocení nielen profesionál, ale aj bežný človek, ktorý sa snaží zostať aktívny.

Podpora zdravia pečene

Okrem toho repa obsahuje betain, látku, ktorá má významný detoxikačný účinok. Podporuje funkciu pečene, napomáha jej pri spracovávaní tukov a pri odstraňovaní škodlivín z tela. Zdravá pečeň je základom pre správne fungovanie metabolizmu a celkovú vitalitu organizmu.

Recept: Chrumkavé fašírky z červenej repy

Tieto zdravé fašírky sú pripravené v rúre, neobsahujú vajcia ani mäso, a predsa zasýtia a potešia chuťové bunky.

Ingrediencie:

  • 225 g uvarenej červenej repy

  • 65 g ovsených vločiek

  • 1 cibuľa

  • 4 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

  • ½ lyžičky soli

  • ½ lyžičky čierneho korenia

  • ½ lyžičky sladkej papriky

  • trochu oleja (na potretie)

Postup:

  1. Repu nastrúhajte na jemno, cibuľu a petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.

  2. V mise zmiešajte všetky ingrediencie a premiešajte, kým nevznikne kompaktná zmes. Ak je príliš suchá, môžete pridať kvapku vody alebo oleja.

  3. Rúru predhrejte na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a jemne potrite olejom.

  4. Zo zmesi vytvarujte menšie fašírky, položte ich na plech a povrch ešte zľahka postriekajte olejom, aby vznikla chrumkavá kôrka.

  5. Pečte 15 minút, potom fašírky otočte a nechajte dopiecť ďalších 15 minút.

Tip na podávanie: Fašírky chutia výborne so zemiakmi, čerstvým šalátom alebo s ľahkým cesnakovo-jogurtovým dipom. Sú skvelé na obed aj večeru, a navyše predstavujú výborný tip na ľahké jedlo pri chudnutí.

Záver

Červená repa je malý zázrak prírody. Posilňuje imunitu, zlepšuje stav pokožky, podporuje činnosť srdca aj pečene a zároveň dodáva telu energiu. V podobe jednoduchých a chutných fašírok sa môže stať pravidelnou súčasťou jedálnička každej domácnosti.

Ak si ich pripravíte, nielenže si pochutíte, ale aj urobíte niečo dobré pre svoje zdravie a krásu.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 9. októbra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.