
- Žena
- Články
- Zdravie
- Celulitída trápi 9 z 10 žien. Jedálniček ju síce nezmaže, no vie ju viditeľne zmierniť
Celulitída trápi 9 z 10 žien. Jedálniček ju síce nezmaže, no vie ju viditeľne zmierniť

Celulitída, známa aj ako „pomarančová koža“, postihuje až deväť z desiatich žien. Nie je to len estetický problém – ide o kombináciu faktorov, ktoré súvisia so stavom podkožného tkaniva, hormonálnou rovnováhou, životným štýlom a stravou. Hoci samotným jedálničkom sa celulitídy úplne nezbavíte, správne zvolená strava môže jej viditeľnosť výrazne zmierniť a zlepšiť stav pokožky.
Ak zo svojho každodenného menu vylúčite prázdne sacharidy, nadbytok živočíšnych tukov a príliš veľa soli, máte v boji proti nevzhľadným hrbolčekom vyhraté aspoň napoly. V spojení s pohybom, dostatočným pitným režimom a kvalitným spánkom môžete dosiahnuť citeľné zlepšenie už po niekoľkých týždňoch.
Prečo samotné cvičenie nestačí
Mnohé ženy sa spoliehajú na intenzívne tréningy, ale celulitída je komplexný problém. Posilňovanie a kardio síce zlepšujú prekrvenie a pomáhajú spaľovať tuky, no kľúčová je aj kontrola toho, čo jeme a pijeme. Vyhýbajte sa jednoduchým sacharidom – najmä bielemu cukru, bielemu pečivu a výrobkom z bielej múky. Tieto potraviny podporujú ukladanie tukov a oslabujú kvalitu pokožky.
Rovnako škodí nadmerné množstvo živočíšnych tukov. Ak si chcete udržať pokožku pevnejšiu, obmedzte tučné údeniny, ktoré okrem vysokého obsahu nasýtených tukov obsahujú aj nadbytok soli. Soľ viaže vodu v tele, čím zhoršuje opuchy a zvýrazňuje nerovnosti pod kožou.
Jedlo ako spojenec
Zo svojho jedálnička vyškrtnite smotanové omáčky, ťažké múčne jedlá typu kysnuté knedle, a sladké zákusky či dezerty si doprajte len výnimočne ako malú odmenu. Naopak, zelenina by mala byť základom vašich jedál – ideálne čerstvá a pestrá. Výborné účinky na podkožné väzivo majú najmä koreňová zelenina, špenát a šalátové uhorky.
Do stravy pravidelne zaraďujte potraviny bohaté na zinok, pretože podporuje tvorbu kolagénu. Kolagén spevňuje pokožku, zlepšuje jej elasticitu a pomáha vyhladzovať nerovnosti. Medzi zdroje zinku patria ryby, morské plody ako krevety, chudé hovädzie mäso, tekvicové a slnečnicové semienka, orechy, strukoviny či celozrnné obilniny.
Nezabúdajte na pitný režim – dostatok tekutín pomáha odvádzať toxíny a zabraňuje zadržiavaniu vody. Najlepšou voľbou je čistá voda s pár kvapkami citróna, ktorá osvieži a podporí trávenie, alebo nesladené bylinkové čaje.
Týždenný jedálniček proti celulitíde
Pondelok
Raňajky: Volské oko so šunkou, plátok ražného chleba, čerstvá uhorka
Desiata: Syrová rolka s guacamole
Obed: Kuracia roláda s mozzarellou a sušenými paradajkami, mix listových šalátov
Olovrant: Tvaroh s raw kakaom
Večera: Hráškové rizoto z bulguru s údeným tofu
Utorok
Raňajky: Pohánkové palacinky s gréckym jogurtom
Desiata: Ovocný šalát s tekvicovými semienkami
Obed: Krúpoto s hubami a lesnými bylinkami
Olovrant: Slnečnicový chlebík s nátierkovým syrom a šunkou
Večera: Bravčový steak na listovom šaláte, dusená špargľa na masle
Streda
Raňajky: Celozrnná žemľa s tuniakovou pomazánkou a rukolou
Desiata: Selský biely jogurt s mandľami
Obed: Šalát z morčacieho mäsa s bazalkou a mungo fazuľkami
Olovrant: Chia puding s kokosovým mliekom a čučoriedkami
Večera: Indická polievka z červenej šošovice so syrovým toastom
Štvrtok
Raňajky: Ovsená kaša so škoricou, jablkom a vlašskými orechmi
Desiata: Zelené smoothie s banánom a konopným proteínom
Obed: Hovädzí guláš s pohánkou
Olovrant: Pestrá zelenina s tvrdým syrom
Večera: Miešaný šalát s reďkovkami, údeným tempehom a poľníčkom
Piatok
Raňajky: Mini tiramisu s čerešňami
Desiata: Omeleta so šampiňónmi
Obed: Pečené kuracie stehno s tekvicovým pyré
Olovrant: Mozzarella s cherry paradajkami, čerstvou bazalkou a olivovým olejom
Večera: Filet v mrkvovom perkeltu
Potraviny, ktoré pomáhajú v boji proti celulitíde
Ak chcete pokožke dopriať tú najlepšiu výživu, zaraďte pravidelne tieto potraviny a nápoje:
-
Špargľa – prirodzený odvodňovač, bohatá na antioxidanty
-
Strukoviny – dodávajú vlákninu a rastlinné bielkoviny
-
Listová zelenina – zásobáreň vitamínov a minerálov
-
Zelený čaj – podporuje spaľovanie tukov
-
Čerešne – bohaté na vitamín C a antokyány
-
Tekvicové semienka – výborný zdroj zinku
-
Raw kakao – obsahuje flavonoidy na podporu elasticity pokožky
-
Vaječné žĺtky – bohaté na vitamíny skupiny B
-
Pohánka – prírodný zdroj rutínu pre zdravé cievy
-
Hovädzie mäso – kvalitný zdroj železa a bielkovín
-
Voda s citrónom – jednoduchý detox pre telo
Recepty
Pondelok – Sýrová rolka s guacamole
Rozmačkajte avokádo na jemnú kašu, pridajte nadrobno nasekanú cibuľku, sušené paradajky, prelisovaný cesnak, štipku soli a citrónovú šťavu. Touto zmesou naplňte plátky tvrdého syra a zrolujte do roliek.
Utorok – Krúpoto s hubami a lesnými bylinkami
Uvarte stredné jačmenné krúpy podľa návodu. Na masle a olivovom oleji opražte cibuľu s cesnakom, pridajte huby a koreniny (tymian, šalvia, nové korenie, jalovec) a duste do mäkka. Na záver pridajte trochu smotany na zjemnenie a premiešajte s krúpami.
Streda – Indická polievka z červenej šošovice
Na oleji opražte cibuľu a cesnak, pridajte nastrúhaný zázvor, kari a kurkumu. Zalejte vývarom, pridajte nakrájaný stopkový zeler, mrkvu a červenú šošovicu. Varíme do zmäknutia. Podávajte s čerstvým koriandrom a celozrnným toastom so syrom.
Štvrtok – Zelené smoothie s banánom a konopným proteínom
Rozmixujte baby špenát, mladé listy žihľavy, zelené jablko, banán, odmerku konopného proteínu, lyžičku drveného ľanového semienka a vodu alebo rastlinné mlieko.
Piatok – Mini tiramisu s čerešňami
Datle namočte na 3 hodiny, sceďte a rozmixujte s tvarohom. Do pohára vrstvite jemné ovsené vločky poliate kávou a posypané škoricou, potom vrstvu tvarohu. Striedajte, kým neminiete všetky suroviny. Vrch posypte raw kakaom a ozdobte čerešňami. Najlepšie chutí odležané do druhého dňa.