Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Červená repa: zázrak pre zdravie, ktorý môže aj uškodiť. Kedy byť opatrný?

Červená repa: zázrak pre zdravie, ktorý môže aj uškodiť. Kedy byť opatrný?

reklama:
Červená repa má mnoho prospešných látok pre naše telo, no netreba to s ňou preháňať
Červená repa má mnoho prospešných látok pre naše telo, no netreba to s ňou preháňať Foto: depositphotos.com

Červená repa patrí medzi najvýživnejšie druhy zeleniny, aké nám príroda ponúka. Jej sýta farba symbolizuje život, silu a energiu – no hoci ide o skutočnú superpotravinu, nie každý organizmus ju znáša bez problémov. Pri nadmernej alebo nesprávnej konzumácii sa totiž môžu objaviť aj vedľajšie účinky, ktoré si väčšina ľudí ani neuvedomuje.

Bohatstvo živín a silný spojenec imunity

Repa obsahuje množstvo prospešných látok – vitamíny skupiny B, najmä kyselinu listovú (B9), vitamín C, železo, draslík, mangán a veľa vlákniny. Vďaka obsahu antioxidantov pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom a spomaľuje proces starnutia. Betain, látka prítomná v repe, má pozitívny vplyv na pečeň – podporuje jej činnosť, regeneráciu a pomáha telu zbavovať sa toxínov.

Draslík v červenej repe prispieva k lepšiemu prekrveniu a udržiava stabilný krvný tlak. Okrem toho má repa priaznivý vplyv na srdce a cievy – pravidelná konzumácia môže znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, a podľa niektorých výskumov dokonca aj niektorých druhov rakoviny.

Vysoký obsah vlákniny pomáha regulovať trávenie, podporuje zdravú črevnú mikroflóru a zlepšuje vylučovanie. Aj preto je obľúbenou súčasťou detoxikačných kúr.

Prečo ju milujú športovci

Športovci nedajú na červenú repu dopustiť. Obsahuje totiž dusičnany, ktoré v tele rozširujú cievy, čím zlepšujú prietok krvi a prísun kyslíka do svalov. Výsledkom je lepší výkon, vyššia vytrvalosť a pomalší nástup únavy. Práve preto býva repná šťava obľúbeným nápojom pred tréningom alebo súťažou.

Kedy môže červená repa uškodiť

Nie všetci však na túto zeleninu reagujú pozitívne. Hoci je vo všeobecnosti zdravá, existujú situácie a zdravotné stavy, pri ktorých by sa jej konzumácia mala obmedziť.

1. Nadbytok dusičnanov a dusitanov

Červená repa prirodzene obsahuje dusičnany. Tie sú v malom množstve prospešné, pretože zlepšujú krvný obeh, no vo väčších dávkach môžu byť problematické. V tele sa totiž menia na dusitany, ktoré môžu pri nadmernom príjme zaťažovať organizmus – najmä u detí a ľudí s oslabenou imunitou.

2. Nízky krvný tlak

Repa má schopnosť znižovať krvný tlak. Pre ľudí s hypertenziou ide o výbornú správu, no pre tých, ktorí majú tlak prirodzene nízky, môže byť tento účinok nebezpečný. Príliš častá konzumácia môže spôsobiť pokles tlaku až na rizikové hodnoty, čo sa prejaví únavou, točením hlavy či dokonca mdlobami. V takom prípade je lepšie repu jesť len príležitostne alebo sa o vhodnom množstve poradiť s lekárom.

3. Problémy s obličkami a oxaláty

Červená repa obsahuje pomerne veľa oxalátov – látok, ktoré sa pri dlhodobom nadbytku môžu spolupodieľať na tvorbe obličkových kameňov. Oxaláty totiž viažu vápnik, ktorý sa potom môže usádzať v obličkách. Ľudia so sklonom k tvorbe kameňov, alebo s chronickými problémami s obličkami, by preto mali repu konzumovať s mierou.

4. Alergické reakcie

Hoci alergia na repu nie je častá, u citlivejších osôb sa môže objaviť svrbenie, opuch alebo podráždenie pokožky či tráviaceho traktu. Najčastejšie sa to stáva po konzumácii surovej repy, keďže niektoré jej pigmenty (napríklad betakarotén a betacyanín) môžu pôsobiť dráždivo.

Ako ju jesť bezpečne a s úžitkom

Najvhodnejšou úpravou je pečenie alebo varenie, pri ktorom sa zníži obsah dráždivých látok a repa sa stane ľahšie stráviteľnou. Okrem toho získa sladkastú chuť, ktorú ocenia aj tí, ktorí ju inak nemusia.

Zaujímavým tipom je kombinovať červenú repu s potravinami bohatými na vápnik – napríklad s bielym jogurtom, tvarohom alebo syrom. Vápnik znižuje vstrebávanie oxalátov a tým chráni obličky. Takýto šalát je nielen chutný, ale aj nutrične vyvážený.

Fermentovaná (kvasená) repa, známa aj ako „repový kvas“, má ďalšiu výhodu – obsahuje prospešné baktérie, ktoré posilňujú črevnú mikroflóru a podporujú trávenie. V surovom stave je síce najbohatšia na vitamín C, no tepelnou úpravou sa stáva šetrnejšou k žalúdku.

Koľko repy je ešte zdravé?

Ako pri každej potravine, aj tu platí, že všetkého veľa škodí. Ideálne je zaradiť červenú repu do jedálnička približne 1–2-krát týždenne. Tak telo získava všetky prospešné látky, ale zároveň sa vyhne prípadnému nadbytku dusičnanov a oxalátov.

Repa má množstvo podôb – môžete ju piecť, variť, lisovať na šťavu, pridávať do šalátov či smoothie. Vďaka svojej všestrannosti si našla miesto nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej medicíne.

Záver:
Červená repa je silný dar prírody, ktorý dokáže podporiť zdravie, posilniť imunitu, zlepšiť trávenie a dodať telu energiu. No ako každá superpotravina, aj ona si zaslúži rešpekt. Ak ju konzumujeme s mierou a rozumom, prináša len benefity. Ak to však preženieme, môže sa z pomocníka stať záťaž.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 22. novembra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.