Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Cibuľa je skvelý liek, ale môže aj poriadne uškodiť. Na toto dávajte pozor!

Cibuľa je skvelý liek, ale môže aj poriadne uškodiť. Na toto dávajte pozor!

reklama:
Cibuľa obsahuje mnoho prospešných látok, ale môže spôsobiť aj nepríjemnosti
Cibuľa obsahuje mnoho prospešných látok, ale môže spôsobiť aj nepríjemnosti Foto: depositphotos.com

Cibuľa a cesnak patria k neodmysliteľnej súčasti slovenskej kuchyne a väčšina z nás ich využíva denne. Obohacujú jedlá charakteristickou chuťou aj výraznou vôňou. Okrem ich kulinárskeho významu však tieto dve plodiny vynikajú aj množstvom liečivých účinkov. Ako to však býva, ani v tomto prípade nie je všetko iba čierne alebo biele. Hoci cibuľa ponúka mnohé zdravotné benefity, u niektorých ľudí môže jej konzumácia spôsobiť vážne problémy.

Čo všetko cibuľa obsahuje?

Za obľúbenosťou cibule stojí jej bohaté zloženie. Je plná cenných živín, vitamínov a minerálov, ktoré dokážu podporiť zdravie nášho organizmu. Nachádzajú sa v nej najmä tieto látky:

  • aromatické silice (éterické oleje)

  • vitamíny skupiny B a vitamín C

  • karotény

  • minerály: železo, fosfor, draslík, vápnik, meď, mangán, zinok, fluór, jód

  • zlúčeniny síry a alicín (známy svojimi antibiotickými účinkami)

  • kyselina pantoténová, kyselina listová a kyselina nikotínová

  • proteíny a jednoduché sacharidy (cukry)

Prečo je cibuľa považovaná za domáci liek?

Už naše staré mamy verili v silu cibule a používali ju ako prírodný liek pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Nejde pritom iba o ľudovú poveru – cibuľa má skutočne preukázané liečivé vlastnosti:

  • Pôsobí antibakteriálne, antibioticky a antifungálne, teda pomáha bojovať proti baktériám, vírusom aj plesniam.

  • Je močopudná, čo podporuje činnosť obličiek a pomáha pri problémoch s močovým ústrojenstvom.

  • Pomáha pri nachladnutí, kašli a bolestiach hrdla, pričom dokáže veľmi efektívne zmierniť tieto nepríjemné príznaky.

  • Posilňuje imunitný systém, čím predchádza vzniku chorôb, najmä v zimnom období.

  • Znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha regulovať krvný tlak, takže je prospešná aj pre diabetikov a hypertonikov.

  • Eliminuje parazity v tráviacom trakte a pomáha pri tráviacich problémoch.

  • Zlepšuje pevnosť cievnych stien, čím znižuje riziko kŕčových žíl a iných cievnych ochorení.

  • Urýchľuje hojenie rán a jaziev a zmierňuje podráždenie po bodnutí hmyzom.

Nie každý ju však môže konzumovať bez problémov

Práve silná stránka cibule môže byť zároveň jej nevýhodou. Niektorí ľudia majú na cibuľu precitlivený organizmus, čo môže viesť k veľmi nepríjemným zažívacím ťažkostiam. Problém spôsobujú najmä tzv. fruktany, čo sú druhy sacharidov, ktoré sa ťažšie trávia. U citlivých jedincov môžu spôsobiť:

  • nadúvanie

  • kŕče a bolesti brucha

  • pocit ťažkosti v žalúdku

  • nevoľnosť, v niektorých prípadoch až hnačky

Ľudia, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva (IBS), by sa preto mali cibuli vyhýbať, prípadne ju konzumovať iba vo veľmi obmedzených množstvách. Taktiež ľudia s refluxom (pálením záhy) môžu po cibuli pociťovať zhoršenie symptómov, pretože cibuľa dokáže zvyšovať kyslosť v žalúdku a podporovať návrat žalúdočných štiav do pažeráka.

Dá sa konzumovať cibuľa bez vedľajších účinkov?

Ak vám cibuľa alebo cesnak spôsobujú ťažkosti, no zároveň ich nechcete úplne vylúčiť zo svojej stravy, existujú jednoduché metódy, ako sa zažívacím problémom vyhnúť. Častou chybou je variť cibuľu či cesnak vo vode s tým, že ju potom odstránite a problémy nebudú. To však bohužiaľ nefunguje, pretože spomínané fruktany sa ľahko rozpúšťajú vo vode a zostanú v nej aj po vybratí cibule.

Účinné riešenie – pripravte si domáci cibuľový olej:

Jednoduchý a efektívny spôsob, ako si užiť chuť a vôňu cibule bez tráviacich ťažkostí, je cibuľový olej, ktorý fruktany neobsahuje. Fruktany sa totiž v oleji nerozpúšťajú, na rozdiel od aromatických silíc, ktoré sa do oleja výborne prenášajú.

Budete potrebovať:

  • 480 ml kvalitného oleja (najlepší je olivový, repkový či slnečnicový podľa preferencie)

  • 1 väčšiu cibuľu, olúpanú a nakrájanú na štvrtiny alebo menšie kúsky podľa intenzity chuti

Postup prípravy:

  1. Olej mierne zohrejte. Nemal by byť príliš horúci, len príjemne teplý na dotyk. Pri prehriatí by ste totiž mohli znehodnotiť jeho chuť a konzistenciu.

  2. Do mierne teplého oleja vložte cibuľu a nechajte ju lúhovať približne dve hodiny.

    • Ak máte radi jemnú chuť, ponechajte cibuľu v celku alebo vo väčších kusoch.

    • Pre výraznejšiu chuť cibuľu nakrájajte na drobnejšie kúsky.

  3. Po dvoch hodinách olej preceďte cez jemné sitko alebo gázu do čistej nádoby. Dbajte na to, aby v oleji nezostali žiadne pevné kúsky.

  4. Hotový cibuľový olej skladujte v uzavretej sklenenej nádobe v chladničke. Vydrží vám niekoľko týždňov a môžete ho použiť ako základ do šalátov, polievok alebo na dochutenie rôznych jedál.

Vďaka týmto tipom si môžete užívať benefity cibule aj bez nepríjemných vedľajších účinkov. Nezabúdajte však vždy sledovať reakcie svojho tela a pri vážnejších problémoch radšej cibuľu vyraďte úplne, prípadne sa poraďte s odborníkom na výživu alebo lekárom.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 31. mája 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.