Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Čo sa stane s vašou pleťou, ak budete každý deň jesť hrušky? Zázrak, ktorý by ste nečakali

Čo sa stane s vašou pleťou, ak budete každý deň jesť hrušky? Zázrak, ktorý by ste nečakali

reklama:
Hrušky sú veľmi prospešné nielen na celkové zdravie, ale aj na pleť
Hrušky sú veľmi prospešné nielen na celkové zdravie, ale aj na pleť Foto: depositphotos.com

Sú sladké, voňavé, krásne na pohľad a dajú sa premeniť na množstvo lahodných jedál – od kompótov až po dezerty. Hrušky patria medzi ovocie, ktoré si zaslúži omnoho viac pozornosti, než sa mu dnes dostáva. Napriek ich výnimočným vlastnostiam ich často zatláčajú do úzadia jablká či exotické plody z druhého konca sveta.

A to je veľká škoda. Hruška totiž nie je obyčajné ovocie – v minulosti sa jej hovorilo dokonca „ovocie bohov“. V niektorých častiach Kaukazu bolo zakázané rúbať hrušky, pretože miestni verili, že v ich plodoch sídlia dobré duchovné bytosti.

Ovocie s božským pôvodom

Divé hrušky poznali už pravekí ľudia, ktorí ich zbierali v lesoch dávno pred tým, než začali pestovať plodiny. Do Európy sa hrušky dostali z Ázie a postupne sa rozšírili do celého sveta. Dnes je ich najväčším producentom Čína – krajina, v ktorej hruška symbolizuje nesmrteľnosť a priateľstvo. Zaujímavosťou je, že v čínštine má slovo pre „hrušku“ rovnaký zvuk ako výraz pre „náklonnosť“.

Už v 17. storočí písal francúzsky botanik a záhradník Jean-Baptiste de La Quintinie, ktorý sa staral o kráľovské záhrady vo Versailles:

„Zo všetkých druhov ovocia, ktoré nám príroda ponúka, sú hrušky tie najvznešenejšie. Ozdobia každý slávnostný stôl.“

A mal pravdu – nielenže sú krásne na pohľad, ale aj nesmierne prospešné pre naše zdravie, pleť a celkovú vitalitu.

Zdravé črevá ako základ zdravia aj krásy

Podľa celostnej terapeutky a výživovej poradkyne Nicole Lukáškovej, Ph.D. sú hrušky malým zázrakom prírody:

„Toto sladké, šťavnaté ovocie je nielen pochúťkou, ale aj účinným liečivom. Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a tým podporujú prevenciu civilizačných chorôb.“

Antioxidanty patria medzi najúčinnejšie látky v boji proti predčasnému starnutiu, rakovine či kardiovaskulárnym ochoreniam. V hruškách sa ukrývajú flavonoidy, vitamíny C a E, ktoré posilňujú imunitu, pomáhajú udržať pružnú pokožku a spomaľujú starnutie buniek.

Okrem toho sú hrušky výborným zdrojom vlákniny, ktorá:

  • podporuje zdravé trávenie,

  • pomáha predchádzať zápche,

  • udržiava rovnováhu črevnej mikroflóry.

Pravidelná konzumácia hrušiek tak prospieva nielen tráviacemu systému, ale aj celkovej pohode. Odborníčka odporúča, najmä počas chladných mesiacov, konzumovať tepelne upravené hrušky, ktoré sú pre žalúdok šetrnejšie a lepšie stráviteľné.

Pozor: Hrušky nedávajte k mrkve!

Možno vás to prekvapí, ale hrušky, rovnako ako jablká, uvoľňujú plyn etylén. Ten urýchľuje dozrievanie a hnitie iných plodov. Preto by ste ich nemali skladovať v tesnej blízkosti mrkvy, brokolice, melóna, tekvice či zemiakov. Ak chcete, aby vydržali čo najdlhšie, nechajte ich oddelene – ideálne v chlade, no nie v mrazničke.

Zabudnite na botox, jedzte hrušky

Niektorí ľudia sa obávajú, že varením prídu hrušky o vitamíny. Nicole Lukášková však vysvetľuje, že teplo ovplyvní najmä vitamín C, ktorý však prirodzene klesá už počas prepravy a skladovania ovocia. „Nie je dôležité len to, čo jeme, ale či naše telo dokáže živiny aj vstrebať,“ dodáva.

Hrušky majú navyše upokojujúci účinok na psychiku, podporujú činnosť obličiek a pôsobia protizápalovo. Ich pravidelná konzumácia dokáže zlepšiť náladu aj kvalitu pokožky.

„Obsahujú kolagén, ktorý je kľúčový pre pružnosť a hydratáciu pleti. Ak si doprajete hrušky každý deň, vaša pokožka bude žiarivejšia, jemnejšia a menej náchylná na tvorbu vrások,“ vysvetľuje terapeutka.

Zaujímavosťou je aj samotný strom hrušky – na rozdiel od mnohých iných ovocných stromov sa dožíva veľmi vysokého veku a prináša plody prakticky až do konca života. Symbolicky tak predstavuje dlhovekosť a životnú silu.

Keď jedlo lieči telo i dušu

Nicole Lukášková odporúča hrušky nielen pre ich chuť, ale aj pre schopnosť posilňovať energetické centrum tela – oblasť sleziny a žalúdka.
Miluje ich vo forme teplého hruškového krému alebo dusených plátkov s makom.

„Stačí podusiť širšie kúsky hrušky v troške vody s kokosovým olejom, pridať štipku soli a lyžicu mletého maku. Vznikne teplá, výživná desiata, ktorá zahreje a upokojí telo,“ hovorí Lukášková.

Mak dodá jedlu ľahko vstrebateľný vápnik, soľ zvýrazní sladkosť hrušky a výsledok je nielen chutný, ale aj zdraviu prospešný.

Vo svojich knihách, ako napríklad Ako posilniť imunitu za 90 dní, ponúka autorka množstvo podobných receptov na využitie hrušiek aj iných plodov jesene.

Komu hrušky prospievajú a komu nie?

Na internete možno naraziť na tvrdenia, že hrušky by nemali jesť ľudia s ochoreniami žlčníka alebo diabetici. Odborníčka však hovorí, že pre väčšinu ľudí sú bezpečné a dokonca prospešné.

Jedinou výnimkou sú osoby s alergiou na hrušky – aj v takom prípade však často nejde o problém samotného ovocia, ale o oslabené trávenie. „Ak sa zlepší činnosť tráviaceho systému, alergia často úplne zmizne,“ vysvetľuje Lukášková.

Kto má citlivé trávenie, mal by hrušky kombinovať s korením ako kardamón alebo škorica, ktoré podporujú ich lepšiu stráviteľnosť.

Najlepšie hrušky? Tie obyčajné z prírody

Ako pri každom ovocí, aj tu platí, že domáce hrušky z našich záhrad sú hodnotnejšie než dovážané z druhej strany sveta. A tie najvzácnejšie? Nenápadné, drsné, často neúhľadné plané hrušky.

Ich chuť býva prekvapivo intenzívna a liečivé účinky ešte výraznejšie.

„Plané letné hrušky sú úžasné – prirodzene osviežia, posilnia telo a nesú energiu odolnosti, pretože vyrastajú bez chemického ošetrenia,“ hovorí Lukášková.

Jesenné lahôdky pre zdravie

Hruškový krém

Postup:
Do hrnca nasypte prepláchnuté pšeno a mierne ho osoľte. V polovici varenia pridajte na kúsky nakrájané, neolúpané hrušky a štipku kardamónu. Keď je všetko mäkké, rozmixujte tyčovým mixérom do hladka. Podľa chuti môžete zjemniť kokosovým mliekom.

Účinok:
Tento jednoduchý krém posilňuje trávenie, harmonizuje telo a zlepšuje náladu. Je ideálny ako ľahké raňajky či popoludňajší dezert počas chladných dní.

Hruškový punč

Postup:
Korenie na varené víno povarte asi 10 minút v 1 dcl vody. Medzitým krátko zohrejte hruškovú šťavu, obe tekutiny zmiešajte a pomaly popíjajte – ideálne popoludní, keď sú obličky najaktívnejšie.

Účinok:
Nápoj upokojuje nervy, hydratuje organizmus, podporuje trávenie a spevňuje cievy. Vhodný je aj pri problémoch so srdcom alebo kĺbmi.
Ak doň pridáte trochu škrobu kuzu, získa jemnú hustotu, pomôže znížiť prekyslenie žalúdka a podporí tvorbu serotonínu – hormónu dobrej nálady.

Hrušky sú teda nielen lahodné, ale aj neuveriteľne liečivé. Ak ich zaradíte do svojho jedálnička každý deň – či už čerstvé, pečené alebo dusené – odmenou vám bude nielen lepšie trávenie, ale aj žiarivejšia pleť, pevnejšia imunita a pokojnejšia myseľ.

Nie nadarmo sa im od nepamäti hovorilo ovocie bohov.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 25. októbra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.