Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Cvikla: prečo by tento sýtočervený koreň nemal chýbať vo vašom jedálničku

Cvikla: prečo by tento sýtočervený koreň nemal chýbať vo vašom jedálničku

reklama:
Pravidelná konzumácia cvikly znižuje riziko vzniku nádorových ochorení
Pravidelná konzumácia cvikly znižuje riziko vzniku nádorových ochorení Foto: depositphotos.com

Spomínate si ešte na povinné prílohy v školskej jedálni – sladkokyslú nakladanú cviklu s drobnými kúskami feniklových semienok? Mnohým z nás práve táto „trauma“ z detstva zanechala dojem, že červená repa je čosi, čo sa musí prehltnúť pod prísnym dohľadom pani kuchárky. Škoda – iba sme nepoznali jej skutočný potenciál. Dnes vieme, že sa dá pripraviť na desiatky chutných spôsobov a jej zdravotné bonusy sú priam výnimočné. Poďme sa pozrieť, čím všetkým dokáže náš organizmus podporiť a ako ju zakomponovať do jedla tak, aby si pochutil aj „rozmaznaný“ jazýček.

Čo všetko sa ukrýva v listoch a koreňoch

Cviklu poznali už v staroveku, no paradoxne sa spočiatku jedli iba listy. Tie výborne obohatia čerstvý šalát: majú množstvo betakaroténu, vitamínu C, vápnika či železa. Samotný koreň však obsahuje ešte pôsobivejšie vitamínové a minerálne „portfólio“. Nájdete v ňom hojnosť železa a zinku, no aj horčík – dôležitý pre pevné kosti, rast vlasov a dravé nechty.

Pozor na výnimky:
• Diabetici by mali s cviklou šetriť. Koreň patrí k najsladším druhom zeleniny – odborníci v ňom identifikovali až sedem rôznych cukrov.
• Ak trpíte močovými kameňmi, zbystrite: cvikla je bohatá na kyselinu šťaveľovú, ktorá môže dráždiť močové cesty.

Štít proti rakovine a posilňovač imunity

Jedným z najväčších lákadiel červenej repy je pigment betanín – prírodné farbivo s cytostatickým účinkom, ktoré podľa výskumov pomáha ničiť rakovinové bunky a podporuje obnovu poškodených tkanív. V praktickom živote to znamená, že pravidelná konzumácia cvikly posilňuje celkovú imunitu a môže znížiť riziko vzniku viacerých typov nádorových ochorení. Z tohto pohľadu je ideálne zaradiť cviklu hlavne na jeseň a v zime, keď si náš imunitný systém pýta extra výživu.

Omladzovací elixír: dobrá nálada a svieža pleť

Cvikla nie je len „vitamínová bomba“. Vďaka kombinácii prírodných nitrátov a folátu (kyseliny listovej) prekrvuje mozog, zlepšuje náladu a pomáha zvládať stres či mierne depresívne stavy. Práve folát sa v kozmetike využíva na podporu tvorby nových kožných buniek, takže pravidelná dávka cviklových pokrmov viditeľne zjemňuje vrásky, zvyšuje pružnosť pleti a dodáva jej zdravý lesk.

Tip na rýchly „beauty“ šalát: uvarte alebo upečte menšiu hlávku cvikly, nastrúhajte ju, premiešajte s čerstvou rukolou, kvapnite kvalitný olivový olej a zasypte vlašskými orechmi.

Vedeli ste? Aby ste z cvikly vyťažili maximum, skúste ju aspoň občas jesť surovú: v šaláte so strúhaným jablkom, kvasenou kapustou či s jemne pikantným chrenom.

Folát a plánované materstvo

Kyselina listová je kľúčová pre správny vývoj plodu v prvých týždňoch tehotenstva. Cvikla je jedným z najkoncentrovanejších prírodných zdrojov tohto vitamínu skupiny B, a preto by na ňu nemali zabúdať ženy, ktoré chcú otehotnieť. Pravidelné dávky folátu znižujú riziko samovoľného potratu aj predčasného pôrodu a zároveň pomáhajú telu detoxikovať sa ešte pred počatím.

Ako dostať cviklu na tanier – nápady bez hraníc

  1. Šťava po tréningu – mix surovej cvikly, jablka a mrkvy podporí regeneráciu svalov vďaka prírodným nitrátom, ktoré rozširujú cievy a zlepšujú okysličenie.

  2. Krémová polievka – upečený koreň rozmixujte s nízkotučným jogurtom, kvapkou citrónu a čerstvým kôprom. Servírujte s praženými tekvicovými semienkami.

  3. Carpaccio à la cvikla – tenké plátky upečenej cvikly zľahka prelejte pestom z vlašských orechov, posypte parmezánom a rukolou.

  4. Cviklový hummus – pristane mu cesnak, sezamová pasta tahini a kvapka limetky. Natrieť si ho môžete na kváskový chlieb alebo podávať s paličkami zeleru či mrkvy.

Zhrnutie

Cvikla je nenápadný, no výnimočne účinný spojenec nášho zdravia:

  • Podporuje imunitu a pomáha neutralizovať škodlivé voľné radikály.

  • Chráni pred civilizačnými ochoreniami, vrátane rakoviny.

  • Omladzuje zvnútra aj navonok – zlepšuje náladu a zjemňuje pleť.

  • Pripravuje telo na materstvo vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej.

Stačí trocha kulinárskej fantázie a z „obávanej“ školáckej prílohy sa rýchlo stane hviezda vášho stola. Vyskúšajte cviklu v šťave, šaláte alebo hrejivej polievke a dajte šancu jej rubínovej sile zažiariť. Vaše telo sa vám odmení odolnosťou, energiou a mladistvým vzhľadom.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 8. júna 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.