Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jarný jedálniček, ktorý vás nabije vitamínmi a energiou

reklama:
Doprajte si na jar prvé vitamíny zo záhradky
Doprajte si na jar prvé vitamíny zo záhradky Foto: depositphotos.com

Jar je obdobie, keď sa príroda prebúdza k životu, dni sa predlžujú, teploty stúpajú a na pultoch obchodov či na farmárskych trhoch sa začína objavovať pestrá ponuka čerstvých sezónnych potravín. Po chladných zimných mesiacoch, kedy väčšinou uprednostňujeme teplé, varené alebo dusené jedlá, prichádza čas prirodzeného odľahčenia. Jedlo si teraz môžeme vychutnávať oveľa jednoduchšie, rýchlejšie a najmä čerstvé.

S príchodom jari sa zároveň rozbiehajú farmárske trhy a na našich záhradkách nachádzame prvé výpestky. Doteraz sme sa zameriavali najmä na výdatnejšie jedlá, teraz však môžeme siahnuť po ľahších sezónnych receptoch. Ak hľadáte inšpiráciu, čo zaradiť do svojho jarného jedálnička, aby ste doplnili vitamíny a energiu, ste na správnom mieste. Nasledujúce tipy vám ukážu, ako využiť reďkovky, medvedí cesnak, špargľu alebo jarnú cibuľku. Rovnako tu nájdete nápady na rýchle recepty, ktoré osviežia váš stolovací repertoár.

Obdobie ľahších jedál a rýchlej prípravy

Konečne prichádza čas pomazánok, studených polievok, rôznych zeleninových šalátov s chutnými dresingami, prípadne grilovania na čerstvom vzduchu. Výhodou jarných receptov je ich nenáročná a rýchla príprava – nemusíme tak tráviť veľa času pri sporáku.
Väčšina jedál typických pre jar nevyžaduje dlhé varenie či dusenie. Stačí krátke orestovanie, prípadne rýchle varenie v pare, alebo dokonca konzumácia v surovom stave. Napriek tomu sú tieto jedlá plné chutí a živín. Vyskúšajte niektorú zo sezónnych dobrôt, nechajte sa inšpirovať a doprajte svojmu telu poriadnu dávku vitamínov a minerálov.

Reďkovky

Reďkovky patria k typickým jarným koreňovým zeleninám, ktoré zaujmú už na prvý pohľad svojou červeno-ružovou šupkou, kontrastujúcou so žiarivo zelenými listami. Väčšina odrôd má charakteristickú jemne štipľavú, pikantnú chuť, čo môže príjemne oživiť akýkoľvek šalát či ľahký snack.

Vitamíny a minerály:

  • Reďkovky obsahujú dôležité vitamíny E, D, C a taktiež celý rad vitamínov skupiny B (B6, B1, B3).

  • Z minerálov stoja za zmienku sodík, horčík, železo, draslík či meď.

  • Taktiež sú bohaté na betakarotén.

Prospešné účinky:

  • Vďaka vláknine a hořčičným siliciam pomáhajú pri tráviacich a vylučovacích ťažkostiach.

  • Podporujú zdravú črevnú mikroflóru, ničia niektoré druhy baktérií a plesní, ktoré často spôsobujú problémy s trávením či plynatosť.

  • Majú nízky obsah kalórií, no sú plné výživných látok, čo ich predurčuje na zdravé snacky i do diétneho jedálnička.

Ak ste doteraz váhali, či si pripraviť šalát či iný pokrm z reďkoviek, toto všetko vám môže pomôcť definitívne sa rozhodnúť. Vysoký obsah vitamínu C a príjemne pikantná chuť sú ideálnou kombináciou na jar.

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak sa stal v posledných rokoch doslova hitom medzi milovníkmi zdravého životného štýlu. Jeho veľkou výhodou je, že ak poznáte správne miesto, kde rastie, môžete si ho nazbierať sami. Následne si z neho pripravíte rôzne omáčky, nátierky či pestá a tie môžete konzervovať na dlhší čas. Aj keď je táto rastlinka výborná v akejkoľvek forme, treba zdôrazniť, že čerstvo natrhaná chutí predsa len najlepšie.

Prečo je medvedí cesnak taký výnimočný?

  • Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje nielen imunitu, ale aj tvorbu bielych krviniek, pomáha pri vstrebávaní železa, prospieva kostiam, zubom a pôsobí ako antioxidant.

  • Má výraznú chuť pripomínajúcu klasický cesnak, no jemnejšiu a sviežejšiu.

  • Skvele sa hodí do šalátov, ako súčasť bylinkových masiel, tvarohových nátierok alebo ako základ chutného pesta.

Ak máte radi rýchle a univerzálne recepty, určite skúste pripraviť pesto z medvedieho cesnaku – dá sa pridať k cestovinám, do šalátových dresingov či dokonca ako nátierka na pečivo.

Špargľa

V posledných rokoch ľudia opäť objavujú pôvab a všestrannosť špargle. Najčastejšie sa používa zelená a biela špargľa, pričom zelená sa ľahšie upravuje – často stačí orestovať, ugrilovať či krátko uvariť ako prílohu k mäsu. Biela špargľa sa zvyčajne vyznačuje jemnou chuťou a skvelo chutí napríklad s holandskou omáčkou.

Vitamíny a minerály:

  • Špargľa obsahuje vysoké dávky vitamínu C a vitamínu E, vďaka ktorým môže pôsobiť ako prevencia proti rôznym ochoreniam a podporovať zdravie imunitného systému.

  • Je bohatá aj na kyselinu listovú, ktorá je nesmierne dôležitá pre budúce mamičky.

  • Biely druh špargle obsahuje kyselinu asparágovú, ktorá podporuje vylučovanie toxínov z tela a pomáha pri správnej látkovej výmene, čiže môže byť prospešná pre pečeň a obličky.

Navyše, traduje sa, že špargľa má pozitívny vplyv na potenciu a zaraďuje sa medzi obľúbené afrodiziaká. Prečo to teda neskúsiť napríklad vo forme rýchleho šalátu či ako prílohu k hlavnému jedlu?

Jarná cibuľka

Možno ste si už v obchode všimli zväzky tenkých zelených stoniek zakončených jemne bielou hlavičkou. Ide o mladú verziu klasickej cibule, ktorú na trhoch a v obchodoch kupujeme najmä v období od apríla do júna, teda v čase jej hlavnej sezóny. Oproti bežnej cibuľke je chuťovo jemnejšia, a preto sa hodí do množstva rôznych jedál – od šalátov, cez nátierky až po rýchle restované pochúťky na panvici.

Benefity jarnej cibuľky:

  • Obsahuje vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a správnu zrážanlivosť krvi.

  • Nájdete v nej aj vitamíny A, B a C, kyselinu listovú, vápnik, draslík, horčík či železo.

  • Rovnako ako klasická cibuľa, aj jej jarná „sestra“ je vhodná pri prechladnutí a vírusových ochoreniach, pretože má antibakteriálne účinky a dokáže podporiť imunitný systém.

  • Má nízky obsah kalórií, čo ju predurčuje do odľahčených a diétnejších jedálnych lístkov.

Rozhodne na ňu nezabúdajte, lebo vďaka jemnej chuti a množstvu prospešných látok dokáže každé jedlo nielen spestriť, ale aj výrazne obohatiť o potrebné živiny.

Tip na záver

Ak chcete naozaj vyťažiť maximum z jarnej zeleniny a byliniek, nebojte sa experimentovať. Skúšajte rôzne kombinácie, pridajte trochu medvedieho cesnaku do reďkovkovej nátierky, vyskúšajte špargľu ako náhradu prílohy k rybe či mäsu, alebo si uvarte sviežu polievku z jarnej cibuľky. Dôležité je, že všetky tieto druhy zeleniny sú dostupné počas jari čerstvé a ich správnou úpravou si zachováte maximum vitamínov, minerálov a vynikajúcej chuti.

Nebojte sa improvizovať a nezabúdajte, že jar je časom, kedy naše telo prirodzene túži po ľahších a výživných jedlách. Vďaka sezónnym surovinám si dokážete zabezpečiť pestrosť, sviežosť, ale aj potrebnú energiu. Dobrú chuť!

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 3. mája 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.