Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Magazín
  • Jesť alebo nejesť špičku banánu? Pravda o exotickom ovocí, na ktoré by si mala dávať pozor určitá skupina ľudí

Jesť alebo nejesť špičku banánu? Pravda o exotickom ovocí, na ktoré by si mala dávať pozor určitá skupina ľudí

reklama:
Pravda o banánoch
Pravda o banánoch Foto: depositphotos.com

Banán je už na prvý pohľad neobyčajný: netradičný tvar, výrazná žltá farba a praktické „balenie“. Nemusíme ho krájať, umývať ani nijako špeciálne pripravovať – stačí ho hodiť do tašky a keď príde hlad alebo chuť na niečo sladké, ošúpeme a jeme bez rizika, že sa zašpiníme. Banán nám navyše pomôže dobiť energiu, zlepší náladu a pozitívnych vlastností má omnoho viac. Ako sa však dozviete ďalej, existuje aj skupina ľudí, ktorá by mala byť pri jeho konzumácii opatrnejšia.

Exotika, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou našich stolov

Hoci ide o exotické ovocie, banán je napríklad v Česku podľa štatistík druhý najviac konzumovaný druh hneď po jablkách. Priemerne sa ho tam zje okolo 12 kg ročne na osobu, čo Česko radí k európskym „veľmociam“ v jeho spotrebe. Dnes už je veľmi vzdialená doba, keď sa na banány stáli dlhé rady – momentálne ich kúpite prakticky všade a počas celého roka, a to aj na Slovensku.

Ďalšie plus? Banán má jemnú konzistenciu, takže ho zvládne rozžuvať aj malé dieťa bez zúbkov. Je tiež jedným z mála druhov ovocia, ktoré si môžeme dopriať v surovom stave po operácii žalúdka či čriev. Všetky tieto fakty naznačujú, že plody banánovníka majú naozaj priaznivé účinky na zdravie a navyše sú veľmi praktické na každodenné použitie.

Rýchly zdroj energie pre športovcov aj pomocník pri opici

„Banány patria medzi mimoriadne chutné druhy ovocia, ktoré náš tráviaci trakt dokáže dobre a pomerne rýchlo spracovať. Vďaka obsahu vlákniny a pektínu navyše prispievajú k správnej funkcii tráviaceho systému a podľa niektorých zdrojov dokonca pomáhajú odvádzať z tela ťažké kovy,“ vysvetľuje Ing. Veronika Hanzlíková, výživová poradkyňa a potravinárska technologička.

Hoci sama propaguje konzumáciu sezónnych a lokálnych potravín, vrátane ovocia a zeleniny, banánom sa v jedálničku nevyhýba. „Obsahujú dostatok sacharidov, vďaka čomu sú vhodné ako rýchly zdroj energie počas športu alebo pri zvýšenej telesnej námahe,“ hovorí. Aj preto často vidíme tenistov, ako počas prestávok medzi setmi siahnu po žltom ovocí – telo rýchlo dostane novú dávku „paliva“. Banány obsahujú aj množstvo minerálnych látok (draslík, horčík, vápnik, železo) a vitamín B6 (pyridoxín). Veľmi dôležitý je aj aminokyselinový profil, najmä prítomnosť tryptofánu, ktorý sa v organizme podieľa na tvorbe „hormónu šťastia“ serotonínu. Aj preto sú banány často označované za prírodné antidepresívum. Zároveň, vďaka spomínaným minerálom, pomáhajú proti svalovým kŕčom a môžu prispieť k znižovaniu vysokého krvného tlaku. „Rovnako sú užitočné pri chudokrvnosti a v Ázii sa často uvádza ich pozitívny vplyv pri artritíde, reumatizme alebo dne,“ dopĺňa Veronika Hanzlíková.

Z viacerých výskumov vyplýva, že banány môžu pomáhať predchádzať srdcovocievnym ochoreniam, chorobám obličiek, niektoré štúdie naznačujú možný ochranný účinok proti rakovine a makulárnej degenerácii očí. Vďaka obsahu antioxidantov a fenolických zlúčenín sa tiež predpokladá, že môžu znižovať riziko vzniku rakoviny obličiek: v roku 2005 sa vo Švédsku zistilo, že u žien, ktoré jedli 4 až 6 banánov týždenne, sa riziko rakoviny obličiek znížilo takmer o polovicu. Okrem toho sa banánom pripisuje schopnosť podporiť vstrebávanie vápnika (vďaka fruktooligosacharidom), čo pomáha udržiavať kosti silné.

Praktické je mať banány poruke aj pre ich „rýchlu pomoc“ pri pálení záhy – dokážu rýchlo neutralizovať kyseliny v žalúdku. Sú účinné aj počas predmenštruačného syndrómu, zmierňujú stres a napomáhajú lepšej koncentrácii (podľa výskumu vo Veľkej Británii študenti, ktorí počas skúšok jedli banány trikrát denne, boli rýchlejší a pohotovejší v reakciách). Okrem toho vedia skľudniť žalúdok a dorovnať hladinu cukru v krvi, čo využijete napríklad pri „opici“.

Na čo by si mali dávať pozor cukrovkári

Kedže banány obsahujú viac sacharidov, ľudia s cukrovkou by mali byť pri ich konzumácii obozretnejší. „Určite to neznamená, že by ich mali úplne vyradiť, ale musia ich zaradiť do svojho denného príjmu. Ideálne by mohli zjesť polovicu banánu k niektorému z jedál, napríklad ako doplnok ku desiate a potom ako dezert po obede,“ radí Hanzlíková.
Pre ostatných platí, že sa banánov netreba až tak obávať ani pri chudnutí. Áno, majú vyšší obsah sacharidov, no ako podotýka odborníčka, „naozaj málokto priberie z konzumácie väčšieho množstva ovocia“. Samozrejme, všetko s mierou – ak potrebujete schudnúť, vo všeobecnosti by ste ovocie, rovnako ako iné sacharidové jedlá, mali konzumovať skôr v prvej polovici dňa, aby organizmus stihol sacharidy v priebehu dňa spáliť.

Vyhnúť sa banánom by mali jedine ľudia, u ktorých sa prejavila alergia na ne, čo je však pomerne zriedkavé. Podľa niektorých zdrojov môžu banány zhoršovať migrénu citlivejším jedincom. Iné zdroje zas upozorňujú, že ak musíte dbať na rovnováhu medzi vápnikom a horčíkom v krvi (napríklad pri angine pectoris), mali by ste sa radšej vyhýbať konzumácii banánov nalačno.

Dá sa zjesť aj šupka?

Kým my v našich končinách bežne konzumujeme iba dužinu, v mnohých častiach sveta sa bežne je aj banánová šupka – varí sa, smaží, prípadne sa rozmixuje surová. Obsahuje totiž veľa vlákniny, vitamíny B6 a B12, horčík, draslík, bielkoviny, polyfenoly a karotenoidy. V praxi nás od tohto experimentu často odradí fakt, že pri priemyselnom pestovaní banánov sa používajú rôzne chemické postreky.

Podľa Veroniky Hanzlíkovej ide po bavlne o jednu z najviac chemicky ošetrovaných plodín na svete. „Šupka však údajne vie väčšinu týchto látok zachytiť, takže dužina by mala byť pomerne bezpečná,“ tvrdí, no dodáva, že kto chce mať istotu, môže siahnuť po banánoch v bio kvalite alebo s certifikátom Fair Trade. Ten zaručuje nielen šetrnejšie zaobchádzanie s rastlinami a pôdou, ale aj primeranú mzdu pre pracovníkov, bez detskej práce.

Ak sa predsa len neodvážime zjesť šupku, netreba ju hneď vyhadzovať. Banánová šupka má široké využitie v kozmetike, pri upratovaní alebo na záhrade. Niektorí ju prikladajú na bradavice (každodenne počas 10 dní), na aknóznu pleť, na štípance od komárov alebo na menšie popáleniny. Priložením na čelo vraj pomôže proti bolesti hlavy. Obuv vyleštíte, ak ju pretriete vnútornou stranou šupky, rovnako tak môžete ošetriť aj zčernené šperky, vodovodné batérie či listy izbových rastlín. Zo šupiek sa dá pripraviť aj tekuté hnojivo na izbové a záhradné rastliny – stačí ich pár dní lúhovať vo vode a následne ňou zalievať kvety. Známy je tiež tip pridať kúsok šupky k pečenému mäsu, aby ostalo dlhšie šťavnaté.

Sladidlo z prírody: nahradí cukor

Banány si v kuchyni nájdu uplatnenie v mnohých podobách. Obľúbené je najmä využitie prezretých banánov pri pečení koláčov, muffinov či chlebíčkového cesta, kde dokážu nahradiť alebo aspoň výrazne zredukovať množstvo cukru. „Prezretý banán obsahuje minimum škrobu, ktorý sa postupne mení na cukor, preto je sladší,“ vysvetľuje výživová poradkyňa a kuchárka Jana Králiková.

Naproti tomu menej zrelé, ešte nazelenalé banány môžu v jedlách zohrávať úlohu podobnú zelenine – napríklad v Ázii alebo Afrike, kde existuje aj špeciálny „zeleninový“ druh banánu s názvom plantain, sa tieto menej sladké banány hojne využívajú do rôznych kari, kaší či dusených pokrmov.

„Banán v klasickej žltej podobe sa dá využiť v akomkoľvek štádiu zrelosti. Ten málo zrelý môžete použiť pri varení slaných jedál, tie ideálne vyzreté sa hodia ako základ dezertov, ovocných šalátov, smoothie alebo pudingov. A tie veľmi prezreté sú výborné do banánového chlebíka, muffinov alebo do korpusov na koláče,“ spresňuje Králiková. Ako rýchly tip ponúka rozmixovať avokádo, banán a kakao, prípadne pridať lyžičku kokosového oleja. „Vznikne vám úžasná, rýchla dobrota, ktorá prekvapí nielen chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy,“ dodáva.

Nenechajte sa odradiť hnedými škvrnami

Najlepšie je kupovať banány, ktoré nie sú výrazne potlčené alebo napadnuté plesňou (najmä okolo špičky). Pozor aj na tie, ktoré prešli mrazom – spoznáte ich podľa zvláštne hnedastej farby šupky (niekedy však až po tom, čo ich donesiete domov). Banány totiž neznesú chlad a nemajú radi teplotu pod 13 °C, preto nie je vhodné skladovať ich v chladničke.

Ak chcete urýchliť dozrievanie, môžete banány vložiť do vrecúška spoločne s jablkami – tie produkujú etylén, ktorý zrýchľuje dozrievanie. Naopak, ak už sú banány žlté a chcete im predĺžiť životnosť, môžete oddeliť každý banán od trsu a stopku obaliť potravinovou fóliou, čím si zachovajú čerstvosť aj o niekoľko dní dlhšie.

Ako konkrétny príklad receptu spomína Jana Králiková jednoduché banánovo-ovsené lievance, ktoré miluje aj jej malá dcéra. Do mixéra hodí ovsené vločky, pridá vajíčko, mlieko, banán, hŕstku čerstvého špenátu, trošku škorice a štipku soli. Rozmixuje na hladké cesto a malé lievance smaží na kokosovom alebo repkovom oleji. Nakoniec ich podáva s malinami alebo čučoriedkami. „Momentálne u nás fičia farebné raňajky, takže banány v kombinácii s iným ovocím sú naozaj skvelou variantou,“ usmieva sa.

Čoraz viac ľudí tiež skúša vegánsku zmrzlinu na banánovom základe, kde banán nahrádza smotanu. Stačí nakrájať a zmraziť banán, potom ho rozmixovať s obľúbenými surovinami (kakao, orechové maslo, vanilka, ovocie…) a vznikne jemná krémová „zmrzlina“. Podľa Králikovej mnohí ani nespoznajú, že nejde o klasickú smotanovú verziu.

Čo ste možno nevedeli o banánoch

  • Banán je štvrtou najkonzumovanejšou potravinou na svete. V niektorých krajinách je dokonca na prvom mieste spomedzi všetkých druhov ovocia.
  • Existuje viac ako 1000 odrôd banánov. V obchodoch sa však stretávame najmä s odrodou Cavendish. Môžete však nájsť aj menšie „baby banány“ či plantain, ktorý sa používa skôr ako zelenina.
  • Mnohí vedci tvrdia, že banán by mohol byť prvým pestovaným ovocím na svete. Dôkazy o jeho pestovaní siahajú do roku 8000 pred Kristom na územie Novej Guiney.
  • Na Slovensku nie sú najčastejšie exportovaným ovocím jablká, ale práve banány, keďže sa tu nachádza viacero veľkokapacitných dozrievární, z ktorých sa banány ďalej vyvážajú.
  • Banány sa pestujú v tropických a subtropických oblastiach Ázie, Afriky, Ameriky a Austrálie.
  • Najväčším producentom banánov na svete je India. Hlavnými vývozcami sú však krajiny Strednej a Južnej Ameriky – napríklad Kolumbia, Ekvádor, Guatemala a Kostarika.
  • Tri štvrtiny banánu tvorí voda.
  • Najväčší „banánožrúti“ na svete sú údajne obyvatelia Ugandy, kde pripadá na jednu osobu okolo 230 kg banánov ročne.
  • Banány nerastú na stromoch, ale na byline, ktorá je príbuzná ľaliám a orchideám.
  • Rovnako ako napríklad jablká, dokážu plávať na vode.
  • Banánovník je jednou z najčastejšie pestovaných exotických rastlín v našich interiéroch. Kto si ju chce vypestovať, bude potrebovať dostatok svetla, pravidelnú zálievku a teploty nad 13 °C. Kvôli plodom však musí byť rastlina dostatočne vyvinutá a mať minimálne 50 – 60 listov.

Špička banánu: Odkrojiť alebo nie?

Často počúvame rôzne rady, že špičku banánu treba pred konzumáciou odrezať alebo odlomiť. Podľa jednej legendy tam môže byť hadí jed (ak by had banán uhryzol), iní zas tvrdia, že sa tam môže koncentrovať najviac chemikálií z postrekov.

„Povera o hadom jede v špičke banánu sa šíri už takmer 50 rokov a je to klasická mestská legenda, ktorá bola dávno vyvrátená,“ hovorí Veronika Hanzlíková. To však nebráni tomu, že veľa ľudí dodnes špičku automaticky odlomí.
Čo sa týka chemických postrekov, presné údaje o ich koncentrovaní sa v špičke neexistujú. „Najväčším problémom môže byť skôr pleseň, ktorá sa často najprv objavuje v oblasti špičky a odtiaľ sa môže rozšíriť ďalej do dužiny,“ dopĺňa Hanzlíková.

Vyplatí sa banány jesť?

  • Banány nemusia presne zapadať do trendu „regionálnej a sezónnej stravy“, no aj tak sú z hľadiska výživy veľmi cenné a môžeme ich zaradiť do jedálnička pravidelne.
  • Vďaka vysokej hladine draslíka, horčíka a vitamínov prispievajú k správnej funkcii svalov, nervovej sústavy a kardiovaskulárneho systému.
  • Obsahujú prírodné cukry, vlákninu a mnohé antioxidanty, a tak nám môžu dodať rýchlu energiu aj pomôcť udržiavať dobré trávenie.
  • U žien, ktoré jedli 4 až 6 banánov týždenne, sa podľa švédskej štúdie riziko vzniku rakoviny obličiek znížilo na polovicu.

Ako predĺžiť životnosť banánov?

Jedným z tipov je oddeliť banány od seba až po tom, ako dozrejú a každý kus skladovať samostatne. Keď je banán už žltý a chceme, aby vydržal dlhšie, môžeme stopku obaliť potravinovou fóliou, čím oddialime proces hnednutia aj o niekoľko dní.

Banány, keďže neznášajú nízke teploty, rozhodne neskladujte v chladničke. Ak náhodou kúpime banány ešte trochu nazelenalé, môžeme ich nechať dozrieť napríklad na parapete kuchynského okna, prípadne pridať k jablkám do papierového vrecka, aby etylén urýchlil proces dozrievania.

Zhrnutie na záver

Banány sú dostupným a mimoriadne univerzálnym ovocím, ktoré sa oplatí mať stále „po ruke“. Výborne zasýtia, majú rad zdravotných benefitov, a hoci obsahujú väčšie množstvo sacharidov, pri primeranej konzumácii sa ich nemusia báť ani tí, ktorí si strážia líniu. Ľudia s cukrovkou si však musia sledovať príjem sacharidov a rátať s nimi vo svojom dennom príjme. V opačnom prípade sú banány skvelým pomocníkom nielen proti páleniu záhy alebo kŕčom po športe, ale aj ako prevencia viacerých ochorení. A ak si netrúfnete na ich šupku, skúste ju aspoň využiť na iné kreatívne spôsoby – či už v domácej kozmetike, upratovaní, alebo pri pestovaní rastlín.

Banán je jednoducho cenná potravina, ktorá si v mnohých domácnostiach už dávno získala zaslúžené miesto. Ak ste jeho priaznivcom, pokojne pokračujte v doterajšom „banánožrútstve“ – na rozdiel od iných sladkých maškŕt vám rozhodne má čo ponúknuť. A špičku? Tú si kľudne odlomte, ale skôr kvôli možným plesniam než kvôli potulkám jedovatých hadov.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 2. marca 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.