Keď premýšľame o potravinách, ktoré podporujú naše celkové zdravie a duševnú pohodu, často sa zameriavame na tie, ktoré dodávajú telu energiu a priaznivo pôsobia na mozog. Naproti tomu však existuje množstvo produktov, ktoré môžu vyvolávať podráždenie, únavu, úzkosť či dokonca hnev. Prečo to tak je a čo konkrétne môže stáť za zlou náladou i zhoršením postavy?
Syntetické potravinárske farbivá
Synteticky vyrábané farbivá, ako napríklad E102, E110 či E120, bývajú často označované ako potenciálni alergény a môžu negatívne ovplyvňovať nervovú sústavu či vyvolávať nežiaduce reakcie (astmatické, alergické). U detí sa dokonca hovorí o podpore hyperaktivity.
-
Prečo sú také rozšírené? Tieto farbivá sa pridávajú do potravín s cieľom zvýšiť ich atraktivitu – spotrebiteľov lákajú sýte a výrazné farby.
-
Ako sa im vyhnúť? Dôležitá je dôsledná kontrola etikiet a zloženia. Namiesto syntetických farbív sa dajú využiť prírodné alternatívy: napríklad šťava z repy, kurkuma, zelený jačmeň či kakao. Takto si doma dokážeme farebne oživiť jedlo bez chemických prísad.
Aspartám a rafinovaný cukor
Aspartám
Toto umelé sladidlo je súčasťou mnohých nízkokalorických výrobkov, žuvačiek či „light“ nápojov. Môže ovplyvňovať nervové funkcie, narúšať hormonálnu rovnováhu a v niektorých prípadoch sa spája s bolesťami svalov, brucha či dokonca so zvýšeným rizikom rakoviny. Hoci je vedeckých štúdií na túto tému veľa a nie vždy sa v ich výsledkoch úplne zhodujú, citliví jedinci by mali zvážiť obmedzenie konzumácie výrobkov s aspartámom.
Rafinovaný cukor (jednoduché cukry)
Rýchle cukry sú, žiaľ, doslova na každom kroku. Nachádzajú sa v sladených nápojoch, v pečive, v sladkostiach, dokonca aj v potravinách, kde by sme ich nečakali. Problémom je, že spôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, čo sa prejavuje:
-
Nervozitou a podráždenosťou – najmä vo chvíli, keď hladina cukru rýchlo klesne.
-
Nepokojom a problémami so sústredením – telo si žiada „rýchle palivo“, ktoré mu však v skutočnosti neprináša dlhodobú energiu.
-
Zhoršenou náladou – kolísanie glukózy v krvi môže viesť k nepríjemným emočným výkyvom.
Pravidelný a nadmerný príjem cukru sa spája s obezitou či cukrovkou, čo dlhodobo vplýva aj na psychiku človeka. Preto sa oplatí sledovať etikety a vyhýbať sa potravinám s veľkým obsahom pridaného cukru. Ak sa už chcete osladiť, siahnite po prírodných zdrojoch, ako je banán, datle alebo iné ovocie.
Mliečna čokoláda a iné sladkosti
Mnoho ľudí si rado spríjemní deň mliečnou čokoládou či rôznymi cukrovinkami. Hoci na chvíľu prichádza pocit pohody a energie, obsahujú často nadmerné množstvo nezdravých tukov a cukru. Krátkodobé uspokojenie po zjedení sladkostí môže byť rýchlo vystriedané:
-
Výčitkami svedomia – keď si uvedomíme, že sme nielen porušili diétu, ale do tela sme dostali priveľa cukru.
-
Podráždenosťou – opäť sa v tele rozbieha „sladký kolotoč“ túžby po ďalšom cukre.
Okrem toho môže vysoký príjem cukru zaťažovať črevá, obličky a cievy.
-
Tip: Ak chcete čokoládu, uprednostnite tú horkú, aspoň so 70 % obsahom kakaa. Kvalitná horká čokoláda obsahuje aminokyselinu tryptofán (nachádzajúcu sa v kakaových bôboch), ktorá môže prispieť k lepšej nálade a navodiť príjemnejší pocit. Zároveň si všímajte, či obsahuje zbytočné prídavné látky, napríklad palmový olej alebo rôzne arómy, ktorým je lepšie sa vyhnúť.
Glutaman sodný (MSG)
Glutaman sodný je látka často využívaná v potravinárskom priemysle na zvýraznenie chuti a predĺženie trvanlivosti potravín. Nájdete ho v mrazených jedlách, instantných polievkach, v omáčkach či polotovaroch. Vysoký príjem glutamanu môže:
-
Spôsobovať psychické napätie a podráždenie,
-
Negatívne ovplyvňovať kvalitu spánku – niektorí ľudia udávajú väčší nepokoj počas noci a problémy so zaspávaním.
Opäť platí, že najlepšou stratégiou je dôkladné čítanie etikiet a obmedzenie potravín s MSG. Ak máte radi výrazné chute, môžete si jedlo dochutiť bylinkami, cesnakom, cibuľou či inými prírodnými koreninami bez chemických prísad.
Ako zlepšiť náladu a podporiť kvalitný spánok?
Jedným z kľúčov k lepšej nálade je aminokyselina tryptofán, ktorá sa prirodzene nachádza v potravinách ako vajcia, ryby, banány, syry či mäso. Tryptofán sa v tele podieľa na tvorbe serotonínu a melatonínu, ktoré priamo ovplyvňujú našu náladu a spánok.
-
Serotonín sa niekedy označuje ako „hormón šťastia“, pretože jeho zvýšená hladina v tele môže navodiť príjemný, uvoľnený pocit.
-
Melatonín hrá dôležitú rolu v regulácii spánku a bdenia, vďaka čomu môžete v noci pokojnejšie spať a ráno sa prebudiť sviežejší.
Popri vyváženej strave je dôležité nezabúdať na pravidelný pohyb, dostatočný príjem tekutín a obmedzenie stresu. Šport či prechádzky na čerstvom vzduchu vedia podporiť tvorbu endorfínov, čo prirodzene vedie k lepšej psychickej pohode.
Zhrnutie
-
Syntetické farbivá (napr. E102, E110, E120) môžu vyvolávať alergické reakcie a zhoršovať náladu.
-
Aspartám a nadmerný príjem cukru spôsobujú nevyrovnanú hladinu cukru v krvi, čo vedie k podráždeniu, nervozite a kolísaniu nálad.
-
Mliečna čokoláda a cukrovinky môžu krátkodobo uspokojiť, no prinášajú riziko rastúcej chuti na sladké a následných výčitiek.
-
Glutaman sodný sa spája s podráždenosťou a poruchami spánku.
-
Tryptofán obsiahnutý vo vajciach, rybách, banánoch či syroch prispieva k psychickej pohode a lepšiemu spánku.
Ak sa chcete vyhnúť nepriaznivým účinkom spomínaných zložiek, venujte čas čítaniu zloženia na obale potravín, nahraďte syntetické prísady prírodnými a zvoľte radšej kvalitné suroviny. Tým prospejete nielen svojej postave, ale aj nálade, výkonnosti a celkovej životnej energii.