Kustovnica čínska, známa aj ako goji (gouči), si v posledných rokoch získava obrovskú popularitu, no tradičná čínska medicína využíva jej zázračné účinky už celé stáročia. Dôvodov, prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička, je viac než dosť. Podľa odborníkov totiž ide o jedno z najvýživnejších a najzdravších ovocí, aké na našej planéte nájdeme. Jej pravidelná konzumácia sľubuje nielen zdravie a vitalitu, ale údajne aj dlhý život plný radosti a energie.
Ako kustovnica vyzerá a ako chutí?
Najčastejšie sa konzumujú malé plody goji výraznej červenej farby, ktoré svojou veľkosťou pripomínajú sušené hrozienka alebo šípky. Chuťovo sú veľmi príjemné – sladké, jemne kyslasté a pripomínajú kombináciu čerešní, brusníc a šípok. Vďaka svojej intenzívnej chuti si ich rýchlo obľúbite a ľahko zaradíte do každodennej stravy.
Čo všetko goji obsahuje a prečo je také vzácne?
Plody kustovnice čínskej sú skutočne bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov a mnohých ďalších prospešných látok. Medzi najvýznamnejšie vitamíny patria vitamín C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), ktoré pozitívne ovplyvňujú nervový systém a metabolizmus. Okrem nich obsahujú aj vitamín E, významný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením.
Goji sa môže pochváliť aj vysokým obsahom karotenoidov a unikátnej látky physalínu s výraznými antioxidačnými vlastnosťami. Zaujímavou zložkou je tiež betain, ktorý pomáha bunkám a tkanivám zadržiavať vodu, čím predchádza dehydratácii a zároveň pomáha organizmu hospodáriť s energiou.
Ďalej kustovnica obsahuje množstvo dôležitých minerálov, ako sú fosfor, železo a vápnik, a viac než dvadsať rôznych stopových prvkov vrátane medi, zinku a selénu. Obzvlášť cenná je prítomnosť vzácneho germania, minerálu, ktorý výrazne pomáha pri boji s rakovinovými bunkami. Germanium sa pritom v prírode vyskytuje veľmi vzácne a goji je jedným z mála ovocí, kde ho môžeme nájsť vo významnom množstve.
Goji ako elixír zdravia a mladosti
Podľa mnohých štúdií patrí kustovnica čínska k najvýživnejším rastlinám na svete. Pravidelné užívanie týchto plodov dokáže výrazne podporiť činnosť obličiek a pečene, posilniť krvotvorbu, znížiť krvný tlak a regulovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Preto je výbornou voľbou nielen pre tých, ktorí majú problémy s krvným obehom, ale aj pre diabetikov či ľudí bojujúcich s nadváhou.
V tradičnej čínskej medicíne sa kustovnica osvedčila aj pri liečbe pľúcnych ochorení, napríklad pri tuberkulóze. Okrem toho je výborným pomocníkom pri liečení rôznych problémov so zrakom a má pozitívne účinky aj pri liečbe neplodnosti, a to nielen u žien, ale aj u mužov.
Pravidelnou konzumáciou plodov goji možno zmierniť aj bolesti chrbta, kolien, hlavy, závraty či nepríjemné hučanie v ušiach. Pozitívne ovplyvňuje stav šliach, nechtov a pokožky, podporuje správne trávenie a pravidelnosť črevnej činnosti. Ženám navyše pomáha upravovať menštruačný cyklus a zmierňuje nepríjemné symptómy s ním spojené.
Ako kustovnicu najlepšie konzumovať?
Spôsobov konzumácie plodov kustovnice čínskej je niekoľko. Najjednoduchšie je konzumovať ich priamo ako sušené ovocie, podobne ako napríklad hrozienka. Výborne sa hodia aj do raňajkových cereálnych zmesí, müsli tyčiniek, jogurtov, smoothie nápojov, koláčov či šalátov.
Podľa odborníkov je ideálna denná dávka plodov v rozmedzí od 6 do 15 gramov sušeného ovocia. Veľmi obľúbený a účinný spôsob prípravy je odvar. Na prípravu liečivého čaju stačí plody zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať približne 20 minút. Potom tekutinu precedíme a pijeme nalačno v dvoch dávkach počas dňa. Nezabudnite však konzumovať aj samotné plody, ktoré po vylúhovaní ostanú, stále si totiž zachovajú výbornú chuť a množstvo prospešných látok.
Ak hľadáte prírodnú cestu k lepšiemu zdraviu, silnej imunite a dlhovekosti, kustovnica čínska je skutočne tou správnou voľbou, ktorá vás rozhodne nesklame.