Ľanové semienka: Malé semienka s veľkým prínosom pre zdravie aj chudnutie!
V súčasnosti sa ľanové semienka stávajú stále populárnejšími a je to plne oprávnené. Tieto malé, ale mocné semienka sú nabité cennými látkami, ktoré ponúkajú množstvo zdravotníckych benefitov. Pomáhajú nielen pri regulácii krvného tlaku, ale aj pri udržiavaní optimálnej hladiny cholesterolu a podporujú chudnutie. Napriek týmto výhodám je dôležité pamätať na to, že aj ľanové semienka treba konzumovať s rozumom.
Prečo sú ľanové semienka také prospešné
Ľanové semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a lignany, čo sú antioxidanty, ktoré prispievajú k zlepšeniu zdravia srdca a znižovaniu hladiny cholesterolu. Mnohé štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia týchto semienok môže znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení a pomáha regulovať krvný tlak.
Ako ich správne konzumovať
Napriek lákavej predstave konzumovať ľanové semienka v ich prirodzenej forme, je dôležité si uvedomiť, že tvrdá šupka môže brániť ich tráveniu a využitiu živín. Odporúča sa semienka pred jedlom rozomlieť v mlynčeku na kávu alebo ich rozmixovať. „Ak zjete ľanové semienka celé a neporiadne ich rozžujete, prejdú tráviacim traktom bez toho, aby sa z nich uvolnili cenné látky. Aby ste dosiahli čo najlepší účinok, mali by ste semienka rozomlieť alebo namlieť. Môžete ich tiež namočiť. Získate tak jemný, svetlohnedý prášok, ktorý môžete pridať do müsli, granoly, jogurtu alebo kaše. Dobre sa hodí aj na pečenie, pričom sa zachovajú všetky prospešné látky,” dodáva odborníčka na výživu Pavla Janovská.
Optimálna denná dávka ľanových semienok je 1-2 polievkové lyžice. Pri užívaní extraktu z ľanových semienok by ste nemali prekročiť 1-2 gramy denne. V prípade, že ich skonzumujete vo väčšom množstve, môžete sa stretnúť s problémami ako nadúvanie alebo iné tráviace ťažkosti. Preto je rozumné začať s menšími dávkami a postupne ich zvyšovať. Skladujte semienka v chladničke a spotrebujte ich skoro, aby ste zachovali ich výživové hodnoty.
Zdravotné prínosy pre srdce
Ľanové semienka sú významným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie srdca. Tieto kyseliny pomáhajú udržiavať pružnosť ciev, znižujú zápaly a regulujú hladinu cholesterolu. Rôzne výskumy naznačujú, že jedinci, ktorí pravidelne konzumujú ľanové semienka, majú nižšie riziko vzniku srdcových ochorení. Taktiež sa zistilo, že lignany, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky, prispievajú k zdraviu ciev a regulácii krvného tlaku. Ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, ľanové semienka by mali byť neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička.
Pozor na možné riziká
Okrem obmedzenia množstva konzumovaných semienok je dôležité venovať pozornosť aj ich pôvodu, spôsobu balenia a skladovaniu. Odporúča sa kupovať celé semienka a vyhýbať sa drveným, aby ste predišli riziku pliesní alebo žltnutiu. Osobitne opatrní by mali byť tí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, trpia poruchami zrážanlivosti, alergiami, hormonálnymi problémami, zápalovými ochoreniami čriev alebo nízkym krvným tlakom. V týchto prípadoch je vždy rozumné konzultovať ich užívanie s lekárom, než sa rozhodnete zaradiť ľanové semienka do svojho každodenného jedálnička.