Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Nenávidená burina, ktorá prospieva zdraviu. Pesto z púpavy očistí pečeň a zlepší trávenie!

Nenávidená burina, ktorá prospieva zdraviu. Pesto z púpavy očistí pečeň a zlepší trávenie!

reklama:
Pesto z púpavy - zdravá pochúťka plná vitamínov
Pesto z púpavy - zdravá pochúťka plná vitamínov Foto: depositphotos.com

Mnohí záhradkári ju nemôžu ani cítiť a pravidelne ju s hnevom vytrhávajú zo svojich záhonov. Púpava lekárska je však oveľa viac než len nepríjemná burina – je to doslova poklad prírody pre naše telo. Ak chcete podporiť svoje trávenie, detoxikovať pečeň a celkovo posilniť svoje zdravie, skúste si pripraviť púpavové pesto. Okrem toho, že je lahodné, dokáže výrazne pomôcť vášmu organizmu.

Púpava ako liečivá rastlina: Prečo ju neprehliadať?

Často si púpavu lekársku spájame s otravnou rastlinou, ktorá nám kazí trávniky a záhradné záhony. Jej žlté kvety sú však skutočným zdrojom zdraviu prospešných látok. Už naše babičky dobre vedeli, že púpava má silu ozdravovať organizmus a najmä čistiť krv, pečeň a tráviacu sústavu.

Čo všetko obsahuje táto nenápadná rastlinka?

Ak vás doteraz púpava nechávala ľahostajnými, možno vás presvedčí bohatstvo jej zloženia. V tejto obyčajnej rastline sa nachádza množstvo prospešných látok:

  • Horčiny – podporujú tvorbu žlče a výrazne zlepšujú trávenie tukov.

  • Polyfenoly a flavonoidy – silné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením.

  • Vitamín A (beta-karotén) – prospešný pre zrak a zdravie kože.

  • Vitamín C – posilňuje imunitný systém.

  • Vitamín K – kľúčový pre zdravé kosti a krvotvorbu.

  • Vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6) – podporujú nervový systém a metabolizmus.

  • Minerály: draslík, vápnik, železo, horčík, fosfor – dôležité pre zdravé kosti, krv a svaly.

  • Inulín – prebiotická vláknina, ktorá vyživuje zdravé črevné baktérie.

  • Chlorofyl – čistí krv a podporuje regeneráciu buniek.

  • Triterpény a saponíny – majú protizápalové a detoxikačné účinky.

  • Esenciálne mastné kyseliny – podporujú zdravie mozgu a nervov.

Prečo by ste si mali púpavu pravidelne dopriať?

Pravidelná konzumácia púpavy pomáha predovšetkým detoxikovať pečeň a zlepšovať trávenie. Dokáže účinne odstraňovať toxíny, ktoré sa v tele hromadia, a zároveň stimuluje regeneráciu pečeňových buniek. Odborné štúdie dokonca potvrdzujú, že extrakt z púpavy dokáže ochrániť pečeň pred poškodením spôsobeným rôznymi škodlivými látkami.

Púpava ako prírodná lekáreň, ktorá rieši množstvo zdravotných problémov:

Ak stále váhate, či túto rastlinu zaradiť do svojho jedálnička, tu je niekoľko ďalších dôvodov, ktoré vás presvedčia:

  • Posilňuje zdravie kostí – vďaka vysokému obsahu vápnika a vitamínu K.

  • Pomáha pri ochoreniach pečene – detoxikuje a regeneruje pečeňové tkanivo.

  • Užitočná pri liečbe cukrovky – stabilizuje hladinu cukru v krvi.

  • Predchádza infekciám močových ciest – pôsobí močopudne a antibakteriálne.

  • Reguluje krvný tlak – pomáha udržiavať zdravý cievny systém.

  • Zvyšuje obranyschopnosť organizmu – posilňuje imunitu vďaka vitamínu C a antioxidantov.

  • Zmierňuje ekzémy a kožné problémy – vďaka protizápalovým látkam.

  • Odstraňuje pálenie záhy – upravuje kyslosť žalúdka.

  • Stimuluje tráviace procesy – podporuje činnosť žlčníka a čriev.

  • Pomáha pri žlčníkových a obličkových kolikách – uvoľňuje kŕče.

Pesto z púpavy: Skvelý spôsob, ako zaradiť púpavu do kuchyne

Púpavové pesto je v poslednom období mimoriadne populárne a zároveň predstavuje skvelý spôsob, ako túto bylinku zaradiť do vášho každodenného jedálnička. Na prípravu pesta vždy používajte iba mladé lístky – tie staršie môžu byť príliš horké, čo by pokazilo chuť.

Toto pesto sa dokonale hodí na cestoviny, opečený chlieb alebo ako príloha k mäsu či syrom. Mnohí si ho obľúbili natoľko, že ho jedia aj samotné ako zdravú pochúťku.

Recept na domáce púpavové pesto:

Budete potrebovať:

  • približne 100 g mladých púpavových lístkov

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 šálku orechov (píniové, vlašské alebo slnečnicové semienka)

  • 50 ml kvalitného olivového oleja

  • šťavu z polovice citróna

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • strúhaný parmezán podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Lístky púpavy dôkladne opláchnite a osušte.

  2. Vložte ich do mixéra spolu s cesnakom, orechmi alebo semienkami, olivovým olejom a citrónovou šťavou.

  3. Všetko rozmixujte do hladkej pasty.

  4. Dochutiť môžete trochou soli, čerstvo mletým čiernym korením a strúhaným parmezánom podľa vašich preferencií.

Pripravené pesto preložte do čistého pohára, prelejte tenkou vrstvou olivového oleja, aby ste zabránili oxidácii, a skladujte v chladničke. Spotrebujte ideálne do týždňa, aby ste využili všetky cenné látky.

Nechajte sa prekvapiť tým, aký vplyv má táto jednoduchá rastlinka na vaše zdravie. A možno už nabudúce budete na púpavu pozerať úplne inými očami!

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 1. júna 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.