You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Obličkové kamene si často spôsobujeme sami. Prevencia pritom nie je vôbec zložitá

Obličkové kamene si často spôsobujeme sami. Prevencia pritom nie je vôbec zložitá

reklama:
Zdravým životným štýlom zabránite vzniku obličkových kameňov
Zdravým životným štýlom zabránite vzniku obličkových kameňov Foto: depositphotos.com

Obličkové kamene patria medzi zdravotné problémy, ktoré dokážu človeka doslova vyradiť z bežného života. Ostrá bolesť, nepríjemné príznaky a potreba lekárskeho zásahu – to všetko sú sprievodné znaky tohto ochorenia. Málokto si však uvedomuje, že v mnohých prípadoch si ich vznik spôsobujeme sami – najčastejšie nesprávnymi stravovacími návykmi a nedostatočným pitným režimom. Dobrou správou však je, že riziku vzniku obličkových kameňov sa dá pomerne jednoducho predísť

Čo sú obličkové kamene a ako vznikajú?

Obličkové kamene sú tvrdé kryštalické útvary, ktoré vznikajú v obličkách v dôsledku nadmerného hromadenia určitých látok – predovšetkým minerálov a solí – v moči. Keď je ich koncentrácia príliš vysoká, začnú sa zhlukovať a tvoria pevné štruktúry. Tie môžu zostať v obličkách, no často sa vydajú močovými cestami, čo spôsobuje silnú bolesť a ďalšie komplikácie.

Veľkosť kameňov sa líši – niektoré sú také malé, že o nich ani nemusíte vedieť a prirodzene sa vylúčia močom. Väčšie však môžu upchať močové cesty, poškodiť sliznicu alebo vyvolať zápal. Vtedy už ide o akútny stav, ktorý vyžaduje lekársku pomoc, niekedy aj zákrok.

Ako rozpoznať príznaky?

Obličkové kamene o sebe často nedávajú vedieť, až kým sa nezačnú pohybovať. Najčastejším príznakom je prudká a ostrá bolesť v oblasti krížov alebo spodnej časti brucha, ktorá môže vystreľovať až do slabín či podbrušia. Táto bolesť často prichádza náhle a má kolikovitý charakter.

Medzi ďalšie varovné signály patrí zakalený moč, krv v moči, časté močenie spojené s pálením, pocit nevoľnosti, vracanie a pri komplikáciách aj horúčka či zimnica. Ak spozorujete podobné príznaky, neváhajte vyhľadať lekársku pomoc – včasná diagnóza môže zabrániť vážnejším zdravotným problémom.

Najčastejšie príčiny tvorby obličkových kameňov

1. Príliš veľa soli v strave

Nadmerná konzumácia kuchynskej soli je podľa odborníkov jedným z hlavných faktorov, ktoré podporujú vznik kameňov. Sodík, ktorý soľ obsahuje, zvyšuje hladinu vápnika v moči – a keď je vápnika priveľa, začne sa spájať s inými látkami (napr. s oxalátmi) a vytvára kryštály.

S obmedzením soli v jedálničku si nielenže znížite riziko vzniku obličkových kameňov, ale podporíte aj zdravé fungovanie obličiek a znížite krvný tlak. Pozor najmä na spracované potraviny – slané snacky, polotovary či instantné jedlá bývajú doslova preplnené sodíkom.

2. Nedostatočný príjem tekutín

Jednou z najčastejších chýb, ktoré ľudia robia, je zanedbávanie pitného režimu. Ak pijete málo vody, moč sa stáva koncentrovanejší a vytvára ideálne prostredie na vznik kameňov. Naopak, dostatok tekutín pomáha minerály a odpadové látky riediť a vyplavovať ich z tela.

Zvlášť v lete alebo pri fyzickej námahe treba zvýšiť príjem vody – nielen pre hydratáciu, ale najmä na podporu správneho fungovania obličiek. Dobrým ukazovateľom je farba moču – čím je svetlejší, tým lepšie.

3. Potraviny bohaté na oxaláty

Oxaláty sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré nájdeme v niektorých druhoch zeleniny (napr. špenát, rebarbora), ale aj v orieškoch a čokoláde. Pri nadmernom príjme a súčasnom nedostatku vápnika v strave sa oxaláty môžu spojiť s vápnikom až v močových cestách, kde vytvárajú kamene.

Niektorí ľudia majú na tento typ kameňov genetickú predispozíciu, alebo trpia poruchou metabolizmu oxalátov. V takýchto prípadoch je dôležité nielen znížiť príjem oxalátov, ale aj zabezpečiť dostatok vápnika v jedle – ten totiž dokáže naviazať oxaláty ešte v tráviacom trakte a zamedziť ich vstrebávaniu.

4. Nadbytok živočíšnych bielkovín

Strava bohatá na mäso, ryby či hydinu vedie k zvýšenej hladine kyseliny močovej, ktorá sa podieľa na tvorbe určitých typov obličkových kameňov. Navyše, nadbytok živočíšnych bielkovín znižuje množstvo citrátu v moči – a práve citrát je prirodzenou ochranou proti tvorbe kameňov.

Zníženie príjmu živočíšnych bielkovín a ich čiastočná náhrada rastlinnými alternatívami, ako sú strukoviny, tofu či orechy, môže priniesť nielen úľavu obličkám, ale aj zlepšiť celkové zdravie a znížiť riziko viacerých chronických ochorení.

Prevencia ako kľúč k zdraviu

Dobrou správou je, že obličkovým kameňom sa vo veľkej miere dá predísť. Základom prevencie je dostatočný príjem čistej vody – ideálne rozloženej počas celého dňa. Dôležité je tiež obmedziť soľ, upraviť príjem bielkovín, dbať na vyváženú stravu a vyhýbať sa nadbytku potravín bohatých na oxaláty.

Aj keď sa obličkové kamene môžu zdať ako drobný problém, ich následky bývajú veľmi bolestivé a môžu skončiť hospitalizáciou. Stačí však pár jednoduchých krokov v každodennom živote a riziko sa výrazne znižuje.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 3. augusta 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.