Saturejka (lat. Satureja) si vydobyla rešpekt v balkánskej i francúzskej kuchyni vďaka svojej prenikavej, mierne pálivej aróme. Vynikne pri mäse, strukovinách, kapuste či v kyslých nálevoch a súčasne ponúka celý rad účinkov, ktoré ocení tráviaci trakt aj domáca lekárnička.
Prečo ju zaradiť do kuchyne
-
Osvieženie chuťou aj vôňou – aj štipka dokáže výrazne prevoňať jedlo podobne ako tymian či rozmarín.
-
Strukoviny bez nadúvania – už naši predkovia ju sypali k fazuľovým a hrachovým jedlám, aby stlmili tvorbu plynov.
-
Marinády a nakladanie – celé stonky do kyslých nálevov či olejových macerátov predĺžia trvanlivosť a dodajú pikantnú nótu.
-
Hodí sa k mäsu – bravčové, jahňacie, králičie aj zverina dostanú saturejkou stredomorský šmrnc.
Liečebné využitie a dávkovanie
V ľudovom liečiteľstve sa saturejka podávala pri nechutenstve, plynatosti, hnačke či miernych zápaloch žalúdka. Vďaka dezinfekčným siliciam sa kedysi pila aj na vyháňanie črevných parazitov a zvŕtala sa v rolách afrodiziaka.
Domáci bylinkový odvar: Lyžičku sušenej vňate zalejte 2 dl vody s teplotou okolo 90 °C, nechajte 8–10 minút lúhovať a pite vlažné po jedle.
Pozor však na jej schopnosť jemne zvyšovať krvný tlak; ľudia s neliečenou hypertenziou by ju mali užívať striedmo.
Dva druhy, ktoré môžete pestovať
-
Saturejka záhradná (Satureja hortensis) je jednoročná, rýchlo rastie a koncom leta rozkvitá bielymi či ružovkastými kvetmi.
-
Saturejka horská (Satureja montana) tvorí nízky drevitý poloker, kvitne od júla drobnými fialovými kvietkami a prezimuje aj v miernejších mrazoch.
Obe druhy sa zberajú tesne pred vrcholom kvitnutia, keď silice voňajú najintenzívnejšie. Viažte ich do kytičiek a sušte v tieni s dostatkom vzduchu, alebo lístky zamrazte – zachovajú si tak sviežejšiu arómu.
Pestovateľské rady v skratke
-
Stanovište: plné slnko až polotieň; ľahká, piesčito-hlinitá pôda s dobrou drenážou.
-
Zálievka: pravidelná, ale nie premokrená; krátke sucho znáša, no dlhodobého „suchoty“ uberajú na vôni.
-
Výsev: záhradnú saturejku sejeme od apríla priamo von, klíči zhruba mesiac; semienka len zľahka zatlačte, nezahrabávajte hlboko.
-
Domáce pestovanie za sklom: vyžaduje svetlé okno a substrát stále jemne vlhký; teplota okolo 20 °C skracuje klíčenie.
-
Starostlivosť o trvalku: horskej saturejke na zimu stačí mulč z listov či čečiny, vrcholky zaštipujte – podporíte bohatšie rozkonárenie.
Ako ju využiť každý deň
-
Strukovinové polievky a prívarky – pridajte sušenú vňať už na začiatku varu.
-
Pečené mäso – vetvičku vložte k bravčovým rebrám alebo ku králičiemu stehnám; počas pečenia uvoľní silice.
-
Bylinkové maslo – nasekané čerstvé lístky, soľ, trocha citrónovej kôry a mäkké maslo vytvoria výbornú nátierku k grilovanému mäsu či chlebu.
-
Octy a oleje – vetvičky nechajte lúhovať aspoň mesiac; olej sa hodí na dochutenie šalátov, ocot na nakladané zeleniny.
-
Voňavé vrecúška – usušené zväzky zaveste do šatníka, kde prirodzene odpudzujú mole.
Zhrnutie
Saturejka je nenápadný hrdina stredomorských záhrad: okorení jedlá, podporí trávenie, dezinfikuje črevá a každému balkónu či skalke dodá sviežu vôňu. Ak dodržíte striedmosť pri ochucovaní a zohľadníte jej vplyv na krvný tlak, odmení sa vám celoročne – čerstvá z parapetu, sušená z letnej záhrady či uložená v voňavých nálevoch. Stačí jej dopriať slnečné miesto a kúsok vašej pozornosti.