Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Magazín
  • Spojenie rajčinovej šťavy a mlieka vás prekvapí: vznikne domáci syr plný chuti a vitamínov

Spojenie rajčinovej šťavy a mlieka vás prekvapí: vznikne domáci syr plný chuti a vitamínov

reklama:
Spojenie mlieka a rajčín vás milo prekvapí
Spojenie mlieka a rajčín vás milo prekvapí Foto: depositphotos.com

Možno ste sa už niekedy zamýšľali, čo by sa stalo, keby ste zmiešali mlieko s rajčinovou šťavou. Odpoveď vás možno prekvapí – ak sa pustíte do tohto jednoduchého receptu, získate jemný krémový syr s originálnou paradajkovou príchuťou, ktorý chutí lepšie než väčšina kupovaných alternatív.

Výhodou je, že si ho pripravíte doma, bez zbytočných konzervantov a umelých prísad, ktoré sa často nachádzajú v priemyselne vyrábaných syroch. Navyše ušetríte, pretože výroba je lacná a vystačíte si len s niekoľkými základnými ingredienciami.

Prečo sa oplatí pripraviť si syr doma?

Domáce výrobky majú jednu veľkú výhodu – presne viete, čo obsahujú. Ak si syr pripravíte vlastnými rukami, získate nielen chutnú pochúťku, ale aj kvalitný zdroj vápnika, ktorý je pre zdravie kostí a zubov nenahraditeľný.

V obchodoch dnes často nájdeme syry za vysoké ceny, pričom kvalita nie vždy zodpovedá cene. Vlastnoručne pripravený syr je nielen lacnejší, ale aj čerstvejší a chuťovo výraznejší.

Vitamínová bomba vďaka rajčinovej šťave

Základnou prísadou je rajčinová šťava, ktorá dodá syru nielen farbu a jemne sladkastú chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok.

Rajčiny sú známe svojím bohatým obsahom:

  • vitamínov B1, B2, B6, C, E a K,

  • beta-karoténu a alfa-karoténu, ktoré sa v tele premieňajú na vitamín A,

  • minerálov ako draslík, železo či zinok.

Stačí vypiť pohár (asi 240 ml) rajčinovej šťavy a takmer pokryjete dennú potrebu vitamínu C. Pravidelná konzumácia rajčinových produktov zároveň prospieva srdcu, pokožke a pôsobí ako prevencia proti civilizačným chorobám.

Bazalka – voňavý poklad nielen do talianskej kuchyne

Neodmysliteľnou súčasťou receptu je aj čerstvá bazalka. Táto bylinka je považovaná za jednu z najobľúbenejších na svete a právom – dodáva jedlám jedinečnú arómu a zároveň má liečivé účinky.

Bazalka pomáha pri migrénach, podporuje trávenie, zlepšuje chuť do jedla a dokonca má upokojujúce účinky pri nespavosti. V minulosti sa verilo, že pôsobí ako afrodiziakum a prináša dobrú náladu. V syre sa postará o sviežu chuť, ktorá výborne ladí s rajčinami.

Čo budete potrebovať?

Na prípravu domáceho syra postačí pár ingrediencií:

  • 2 litre plnotučného mlieka,

  • ½ čajovej lyžičky soli,

  • 200 g gréckeho jogurtu,

  • 250 ml rajčinovej šťavy,

  • hrsť čerstvej bazalky.

Postup prípravy krok za krokom

  1. Príprava mlieka
    Do veľkého hrnca nalejte mlieko, pridajte soľ a nechajte ho pomaly zovrieť.

  2. Jogurt s rajčinovou šťavou
    V miske zmiešajte grécky jogurt s rajčinovou šťavou. Miešajte dôkladne, aby vznikla hladká zmes.

  3. Spojenie ingrediencií
    Do vriaceho mlieka pridajte pripravenú rajčinovo-jogurtovú zmes a premiešajte. Varíte na miernom ohni približne 7 minút, až kým sa nezačne oddeľovať srvátka.

  4. Oddych a bylinky
    Hrniec odstavte, prikryte pokrievkou a nechajte stáť asi 10 minút. Medzitým si nasekajte čerstvú bazalku.

  5. Odstránenie srvátky
    Srvátku sceďte do čistej misky, pridajte k nej nasekanú bazalku a premiešajte. Potom zmes vložte do sitka vystlaného gázou alebo čistou utierkou.

  6. Lisovanie syra
    Zmes jemne stlačte, aby sa odstránila prebytočná tekutina. Ideálne je syr ešte zaťažiť a nechať pôsobiť aspoň 10 minút.

  7. Hotový syr
    Po uplynutí času syr vyklopte z formy – a voňavá domáca lahôdka je na svete.

Ako podávať domáci syr?

Syr s jemnou paradajkovou chuťou je výborný na chlieb, do šalátov, ale aj ako súčasť predjedál. Skvelo sa kombinuje s olivami, sušenými paradajkami, prípadne s kvapkou olivového oleja.

Ak ho uložíte do uzatvárateľnej nádoby a necháte v chladničke, vydrží vám niekoľko dní. Vždy však chutí najlepšie čerstvý.

Záver

Spojenie mlieka, rajčinovej šťavy a byliniek sa môže zdať netradičné, no výsledok vás milo prekvapí. Domáci syr je zdravý, lacný a predovšetkým chutný. Navyše je to jednoduchý spôsob, ako si dopriať kvalitný zdroj vápnika, vitamínov a minerálov bez toho, aby ste museli utrácať v obchode.

Ak milujete syr, určite tento recept vyskúšajte – je to dôkaz, že aj z pár obyčajných surovín sa dá vytvoriť výnimočná pochúťka.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 14. septembra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.