Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Trápi vás zimomravosť? Ájurvéda ponúka jednoduché riešenia

reklama:
Zahrejte sa zvnútra: malé rituály, ktoré uľavia zimomravým
Zahrejte sa zvnútra: malé rituály, ktoré uľavia zimomravým Foto: depositphotos.com

Nepríjemný pocit hlbokého chladu, ľadové prsty, studené chodidlá či špička nosa, ktorá je neustále ako z mrazničky. Ak sa v tom spoznávate, patríte medzi ľudí, ktorých zimné mesiace preveria viac než ostatných. Zimomravosť dokáže ovplyvniť náladu, energiu aj výkon, a preto nie je prekvapením, že mnohí hľadajú spôsob, ako sa zohriať inak ako ďalšou vrstvou oblečenia. Ájurvéda, starodávny indický systém medicíny, ponúka veľmi praktický a prirodzený návod – teplo je potrebné budovať zvnútra.

Podľa ájurvédskeho učenia zohráva strava v našom každodennom živote mimoriadne dôležitú úlohu. Jedlo môže podporovať zdravie, alebo ho naopak narušovať – všetko závisí od toho, či zvolíme vhodné potraviny. Ajurvéda rozlišuje jedlá, ktoré telo ochladzujú, a tie, ktoré ho naopak zahrievajú. V chladných mesiacoch by sme mali uprednostňovať pokrmy, ktoré dodajú organizmu energiu, podnietia trávenie a prehrejú celý systém.

V tomto období sa preto odporúča zaradiť čo najviac teplých jedál – ideálne hneď od rána. Vyhýbať by sme sa mali surovej zelenine, studeným šalátom, ovocným smoothie priamo z chladničky či ľadovým nápojom. Telo oslabené zimou sa s takýmito potravinami vyrovnáva pomalšie, čo môže viesť k ešte intenzívnejšiemu pocitu chladu.

Kto najviac trpí zimomravosťou? Ájurvéda ukazuje na typ váta

Ak vás často bolí chlad, rýchlo sa trasiete a vaše ruky či nohy sú ľadové aj v teplej izbe, ájurvéda by vás zaradila medzi ľudí s prevahou dóše váta. Táto dóša je spojená s pohybom, ľahkosťou a rýchlosťou. Váta typy bývajú kreatívne, spontánne, rýchlo myslia aj chodia, milujú nové podnety a cestovanie. Na druhej strane však môžu pôsobiť roztržito, majú tendenciu začať veľa projektov, no nie všetky dokončiť, a často im uniká sústredenie. Pre tento typ je typická aj suchšia pokožka, lámavé vlasy, nepravidelná chuť do jedla a náchylnosť na zápchu.

Zimomravosť je pre vátu veľmi typická a k jej harmonizácii môže výrazne pomôcť správne zvolená strava. Pre tento typ sú ideálne sladké, slané a kyslé chute, ktoré pôsobia uzemňujúco a zahrievajúco. Naopak, horké, pálivé a trpké chute vátu ešte viac rozkolíšu a prehĺbia jej pocit chladu.

Vhodná je najmä tepelne upravená zelenina, ideálne dusená alebo pripravená na kvalitnom oleji. Surová zelenina v zime váte neprospieva a rovnako by sa mala vyhýbať sušenému ovociu, ktoré ešte viac vysušuje. Vátu vyživujú tuky – orechy, olejnaté semená či maslo sú preto veľmi vítané. Z obilnín ájurvéda odporúča ryžu basmati, ktorá je ľahko stráviteľná a nezaťažuje trávenie.

Medzi tradičné hrejivé korenie patrí aj škorica. Tú môžete pridávať prakticky kamkoľvek: do rannej kaše, domácich koláčov či kakaa. Výborne podporuje trávenie, zahrieva a dodáva pokrmom príjemnú vôňu. Z bylín sú pre zimomravých vhodné najmä bazalka, oregano a mäta, ktoré zároveň posilňujú imunitu.

Príklady hrejivých potravín podľa ájurvédy

Zelenina:
mrkva, uhorka, cvikla, reďkovky, bataty, morské riasy, varená cibuľa, cuketa, cesnak, tekvica, fenikel, čierne olivy, pór

Ovocie:
marhule, banány, avokádo, bobuľové ovocie, čerešne, datle, figy, hrozno, mango, melón, nektárinky, pomaranče, papája, ananás, slivky

Strukoviny:
fazuľa, šošovica

Orechy:
nelúpané mandle, arašidy, pekanové orechy, vlašské orechy

Mliečne výrobky:
maslo, syry, kyslá smotana, jogurt

Mäso:
hovädzie, kuracie, kačacie, bravčové, ryby

Ako môže vyzerať celodenný jedálniček, ktorý podporí vnútorné teplo?

Ranný štart: jačmenná či pšeno kaša so škoricou a slivkami

Pšeno je bohaté na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravé trávenie a prispieva k stabilnému uvoľňovaniu energie počas dňa. Obsahujú aj železo, ktoré podporuje tvorbu krvi a pomáha predchádzať únave či chudokrvnosti – častému sprievodnému javu zimomravosti.

Výživný obed: šošovicový dhal s ryžou basmati

Šošovica predstavuje kvalitný rastlinný zdroj bielkovín, obsahuje minimum tuku a množstvo minerálov vrátane draslíka. Podporuje funkciu srdca, znižuje hladinu cholesterolu a dodáva dlhodobú energiu. V kombinácii s ryžou sa stará o harmonické trávenie.

Večerné zjemnenie: mrkvový krém s lyžicou kyslej smotany

Mrkva je bohatá na antioxidanty, vitamín C aj E. Upokojuje tráviaci trakt a v podobe teplej krémovej polievky pôsobí ako balzam pre telo oslabené zimou.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 7. decembra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.