Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tvarohová nátierka s jarnou cibuľkou

reklama:
Tvarohová pomazánka s jarnou cibuľkou
Tvarohová pomazánka s jarnou cibuľkou Foto: depositphotos.com

Jar je skvelým obdobím na využitie čerstvej jarnej zeleniny, medzi ktorú patrí aj jarná cibuľka. Táto štíhla cibuľka so zeleným stvolom sa od bežnej cibule odlišuje nielen svojím tvarom a farbou, ale aj jemnejšou chuťou, vďaka ktorej si ju ľahko obľúbite aj v studenej kuchyni. V obchodoch ju väčšinou nájdete viazanú vo zväzkoch a výborne sa hodí do šalátov, nátierok či na ozdobu rôznych jedál. V nasledujúcom recepte vám ukážem, ako si pripraviť jednoduchú tvarohovú nátierku s jarnou cibuľkou, ktorá sa perfektne hodí na raňajky, desiatu alebo ľahkú večeru.

Ingrediencie:

  • 1 zväzok jarnej cibuľky

  • 2 tégliky syra cottage (približne 2 × 180 g)

  • 2 polievkové lyžice zakysanej smotany

  • šťava z polovice limetky

  • 1 polievková lyžica olivového oleja

  • 1 polievková lyžica jemne nastrúhaného parmezánu

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Poznámka: Syr cottage sa dá ľahko zameniť aj za mäkký tvaroh, ak ho preferujete. Limetku môžete prípadne nahradiť citrónom, no limetka dodá nátierke zaujímavo sviežu chuť.

Postup:

  1. Príprava jarnej cibuľky
    Jarnú cibuľku dôkladne umyte pod tečúcou vodou, odrežte spodnú časť aj suché konce. Následne ju nakrájajte na tenké krúžky. Odporúčam krájať aj zelenú časť – nielen že vyzerá pekne, ale do nátierky prinesie ešte viac sviežosti.

  2. Zmiešanie syra a smotany
    Do väčšej misky vyklopte oba tégliky syra cottage. Pridajte k nemu zakysanú smotanu a dôkladne premiešajte. Takto si vytvoríte základ nátierky, ku ktorému už len pridáte zvyšné suroviny.

  3. Dochutenie
    Do vzniknutej zmesi pridajte vyžmýkanú šťavu z polovice limetky, olivový olej a jemne nastrúhaný parmezán. Parmezán nátierku pekne ochutí a zahustí. Ochuťte soľou a čerstvo namletým čiernym korením podľa vlastných preferencií. Všetko ešte raz zamiešajte, aby sa chute prepojili.

  4. Pridanie jarnej cibuľky
    Na záver prisypte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Jemne premiešajte, aby sa krehké kúsky cibuľky rovnomerne rozptýlili v nátierke. Takto ostane nátierka nielen vláčna, ale aj pekne zelenkavá.

  5. Tip na pikantnú verziu
    Ak máte radi ostrejšie nátierky, pridajte trošku nasekanej čili papričky alebo pretlačte 1–2 strúčiky cesnaku. Získate tak príjemnú pikantnú chuť, ktorá sa výborne hodí k syru aj k jarnej cibuľke.

Servírovanie:

Tvarohovú nátierku s jarnou cibuľkou môžete podávať na čerstvom pečive. Najlepšie vynikne na celozrnnom alebo kváskovom chlebe, ale pochutíte si aj s chrumkavou bagetou. Ak chcete pridať viac farby, nátierku môžete ozdobiť čerstvými reďkovkami, uhorkou či inou jarou zeleninou podľa chuti.

Náš tip:
– Nátierku uchovávajte v chladničke v uzatvárateľnej nádobe, aby nestratila svoju sviežosť.
– Ideálne je spotrebovať ju do 1 – 2 dní, aby si zachovala jemnú konzistenciu a chuť.

Táto rýchla a jednoduchá nátierka je ukážkovým príkladom toho, ako využiť jarnú cibuľku v kuchyni. Vďaka cottage syru (prípadne tvarohu) a zakysanej smotane dostanete zdravú a lahodnú kombináciu, ktorá obohatí váš jedálniček o bielkoviny a čerstvú zeleninu. Určite ju vyskúšajte pri najbližšom stretnutí s priateľmi alebo si ju pripravte na raňajky, keď si budete chcieť dopriať niečo ľahké a chutné.

Dobrú chuť!

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 3. mája 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.