Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zemiaky – jednoduchá potravina, ktorá si zaslúži titul superjedla

reklama:
Zemiaky - výživný poklad, ktorý by nemal chýbať v našom jedálničku
Zemiaky - výživný poklad, ktorý by nemal chýbať v našom jedálničku Foto: depositphotos.com

Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie potraviny v našich končinách. Na Slovensku sa objavujú na tanieri takmer každý deň – ako príloha, hlavné jedlo aj súčasť šalátov či polievok. Nie je sa čo čudovať. Sú lacné, výživné, chutné a pritom neuveriteľne univerzálne. Priemerný človek ich ročne zje približne 70 kilogramov, a to z dobrého dôvodu – zemiaky sú právom považované za jednu z najhodnotnejších potravín vôbec.

Mnohí odborníci ich dnes dokonca zaraďujú medzi superpotraviny. Obsahujú totiž široké spektrum živín, ktoré telo potrebuje pre správne fungovanie. A napriek častým mýtom sa ich netreba báť ani pri chudnutí – v porovnaní s ryžou či cestovinami majú oveľa menej kalórií.

Zemiak – dokonalý výživový balíček

Francúzsky profesor epidemiológie Mark Kestin považuje zemiak za ideálnu potravinu, pretože obsahuje v menšom množstve takmer všetky základné živiny. Odporúča zaradiť ho do jedálnička niekoľkokrát do týždňa. Jeho tvrdenie potvrdzuje aj Susann Holtová z katedry ľudskej výživy na Univerzite v Sydney – svetovo uznávaná odborníčka na glykemický index potravín. Podľa nej majú zemiaky výnimočné nutričné vlastnosti, pričom ich glykemický index je porovnateľný s hnedou ryžou.

Zemiaky dokážu pokryť značnú časť základných živín, ktoré organizmus potrebuje. Nie je náhodou, že írskí roľníci po celé generácie prežívali prakticky len na zemiakoch – bez toho, aby trpeli podvýživou či vážnymi chorobami. Aj preto ich možno nazvať najlepším prírodným „koncentrátom výživy“ – dostupným, lacným a mimoriadne hodnotným zdrojom energie.

Bohatstvo vitamínov, bielkovín a minerálov

Zemiaky sú z hľadiska zloženia často prirovnávané k vajíčku. Obsahujú totiž kvalitné rastlinné bielkoviny a množstvo vitamínov – najmä vitamíny skupiny B a vitamín C. Okrem toho sú bohaté na vápnik, horčík, zinok a železo, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie imunitného systému.

Zaujímavosťou je, že jediný väčší zemiak obsahuje až dvakrát viac draslíka ako banán. Tento minerál zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní rovnováhy medzi kyslými a zásaditými zložkami potravy – teda zemiaky dokážu „neutralizovať“ kyslé potraviny, ako sú mäso alebo tučné jedlá.

Zemiaky sú tiež bohaté na antioxidanty, ktoré znižujú riziko artériosklerózy (kornatenia ciev), posilňujú cievne steny a pomáhajú chrániť srdce. Antioxidanty navyše neutralizujú voľné radikály, ktoré urýchľujú starnutie buniek a prispievajú k vzniku civilizačných chorôb.

Zemiaky ako prírodný liek

Okrem výživovej hodnoty majú zemiaky aj liečivé účinky. Pomáhajú pri problémoch so žalúdočnými vredmi, pri bolestiach kĺbov, chrbtice či artritíde. Tradičným domácim receptom je zemiaková šťava – nastrúhaný ošúpaný zemiak sa nechá chvíľu „vypotiť“ a potom sa šťava vytlačí cez čistú tkaninu. Tento nápoj pôsobí upokojujúco na tráviaci trakt a je vhodný aj pri ochoreniach obličiek, pretože pomáha zabraňovať tvorbe obličkových kameňov a odvádza z tela kyselinu močovú.

Nevyhadzujte šupku – ukrýva silu zemiaka

Najcennejšia časť zemiaka sa často končí v koši – a pritom práve šupka ukrýva množstvo prospešných látok. Obsahuje kyselinu chlorogenovú, ktorá sa viaže na karcinogény a pomáha tak chrániť bunky pred vznikom rakoviny.

Farebné odrody zemiakov, ako červené a fialové, sú bohaté na antokyány – látky, ktoré spomaľujú rast nádorových buniek a pôsobia ako silné antioxidanty. Preto je najzdravšie variť zemiaky v šupke a jesť ich celé, pokiaľ pochádzajú z čistého prostredia a nie sú postrekované.

Dajte prednosť bio zemiakom

Zemiaky z bežných supermarketov sa často pestujú na pôde bohatej na pesticídy a ťažké kovy. Preto je rozumnejšie siahnuť po bio zemiakoch z ekologického poľnohospodárstva. Vyberajte si nové, pevné hľuzy s bielou dužinou a vyhýbajte sa tým, ktoré sú naklíčené – obsahujú totiž toxický solanín, ktorý môže spôsobiť otravu.

Zemiaky pri chudnutí – priateľ, nie nepriateľ

Aj keď majú povesť kalorickej prílohy, pravda je iná. Zemiaky obsahujú takmer nulové množstvo tuku – v 100 gramoch len približne 0,1 gramu. Rozhodujúci je však spôsob prípravy.

Najzdravšou voľbou sú zemiaky varené v šupke na pare, pretože si zachovávajú väčšinu vitamínov a zároveň majú najnižší glykemický index. Vhodné sú tak aj pre diabetikov či ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.

Zemiaky možno pripraviť aj pečené v rúre – ak ich jemne potriete olivovým olejom, získajú výbornú chuť bez zbytočných kalórií. Ak si však sledujete líniu, vyhýbajte sa zemiakovej kaši s maslom či smaženým hranolkám, ktoré strácajú všetky výhody tejto výživnej potraviny.

Malý zázrak v obyčajnej hľuze

Zemiaky sú nenápadné, no ich výživová hodnota je ohromujúca. V jednej hľuze sa ukrýva sila, ktorá dokáže posilniť imunitu, chrániť srdce, podporiť trávenie a dokonca pomôcť pri liečení chorôb. Ak si ich budete dopriať v zdravej forme, môžu byť každodennou súčasťou jedálnička bez výčitiek.

Stačí ich pripraviť šetrne – a z obyčajnej prílohy sa stane výživný poklad, ktorý by mal mať svoje miesto v každej domácnosti.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 2. novembra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.