Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zmiernite nepríjemné prejavy menopauzy. Stavte na fermentované potraviny

reklama:
Návaly tepla: jeden z najčastejších príznakov menopauzy
Návaly tepla: jeden z najčastejších príznakov menopauzy Foto: depositphotos.com

Obdobie menopauzy prináša mnohým ženám fyzické aj psychické výzvy – od návalov tepla, kolísania nálad či únavy až po zmeny hmotnosti a trávenia. Práve v tomto období však môže zohrávať kľúčovú úlohu správne nastavená strava. Skúsenosti aj odborné poznatky ukazujú, že ženám v menopauze mimoriadne prospieva pravidelná konzumácia fermentovaných potravín, antioxidantov a fytoestrogénov.

Šanca pre ženy po štyridsiatke: ako zladiť váhu, hormóny a zdravie

Téme menopauzy sa detailne venuje aj kniha Šanca pre ženu 40+: Ako vyladiť váhu, hormóny, výživu a zdravie. Publikácia zrozumiteľne vysvetľuje, čo sa v tele ženy deje počas klimaktéria, a ponúka praktické, prirodzené riešenia bez zbytočného strašenia.

Je určená nielen ženám po štyridsiatke, ale aj mladším ročníkom, ktoré môžu vďaka získaným informáciám pozitívne ovplyvniť priebeh budúcej perimenopauzy. Rovnako je prínosná aj pre ženy o generáciu staršie – pomáha im zmierniť nepríjemné prejavy úbytku ženských hormónov a znížiť riziko ochorení, ktoré s týmto obdobím súvisia.

Autorka ukazuje, že aj s pribúdajúcim vekom je možné udržať si dobrú kondíciu, stabilnú hmotnosť a psychickú pohodu. Kľúčom je kombinácia vyváženej stravy, byliniek, primeraného pohybu, relaxácie a techník inšpirovaných tradičnou čínskou medicínou.

Prečo sú pre zdravie dôležité kvalitné tučné mliečne výrobky

Aj dnes sa stretávame s odporúčaniami uprednostňovať nízkotučné mliečne výrobky a obmedzovať živočíšne tuky. Tento pohľad je však čoraz častejšie spochybňovaný. Práve živočíšne tuky sú totiž nositeľmi vitamínov A, D a K2, ktoré sú rozpustné v tukoch a v rastlinnej strave sa prirodzene nevyskytujú.

Tieto vitamíny zohrávajú zásadnú úlohu pri budovaní silného imunitného systému, zdravých kostí a zároveň pôsobia preventívne proti viacerým civilizačným ochoreniam vrátane nádorových.

Provitamín betakarotén síce nájdeme v rastlinnej strave v hojnom množstve, no takmer polovica žien ho nedokáže premeniť na aktívny vitamín A (retinol) pre genetické predispozície. Práve preto je – popri vajciach, masle či severských morských a sladkovodných rybách – dôležitá aj pravidelná konzumácia kvalitných tučných, ideálne fermentovaných mliečnych výrobkov.

Základná fermentovaná kaša

Táto kaša predstavuje výživný a dobre stráviteľný základ raňajok, ktorý rešpektuje potreby ženského tela, stabilizuje hladinu cukru v krvi a podporuje črevný mikrobióm.

Suroviny na 2 porcie:

OHEŇ

  • ½ lyžičky bio sušenej citrónovej kôry

  • 1 lyžica nasekanej kvalitnej 80 % horkej čokolády

ZEM

  • 3 lyžice chia semienok

  • 3 lyžice bio slnečnicových semienok

  • 1 hrsť orechov podľa chuti (vlašské, lieskové, mandle)

  • 1 hrsť sezónneho ovocia

  • 2 lyžice prepusteného masla

  • 3 lyžice hustého kokosového mlieka (ideálne domáce)

  • ½ lyžičky cejlónskej škorice

KOV

  • 3 lyžice bio ovsených vločiek

VODA

  • voda podľa potreby

DREVO

  • 3 lyžice nafermentovaného kamutu (voliteľné)

  • 100 ml vodného kefíru Tibi alebo 1 lyžica jablčného octu

Prečo je fermentovaná kaša taká prospešná

„Fermentovanú kašu považujem za základ medzi obilninovými raňajkami. Ženy majú kaše rady, no často si ich pripravujú spôsobom, ktorý znižuje ich stráviteľnosť aj sýtiacu schopnosť,“ vysvetľuje autorka knihy.

Správne pripravená fermentovaná obilninová hmota z ovsených vločiek a celých zŕn je šetrná k tráveniu, zasýti na dlhší čas a pomáha udržiavať stabilnú hladinu krvného cukru. Vďaka semenám a orechom zároveň podporuje hormonálnu rovnováhu.

Postup prípravy

Fermentácia ovsených vločiek:
Ovsené vločky a chia semienka nasypte do sklenenej alebo keramickej misky. Zalejte ich dvojnásobným množstvom vody, pridajte vodný kefír alebo jablčný ocot a dobre premiešajte. Misku prikryte papierovou utierkou a nechajte 24 hodín fermentovať pri izbovej teplote.

Večer – namáčanie semien a orechov:
Slnečnicové semienka namočte do misky s vodou a štipkou soli. V druhej miske rovnakým spôsobom namočte orechy, ktoré plánujete použiť.

Ráno – príprava kaše:
Do menšieho hrnca s hrubším dnom dajte približne 4 lyžice vody. Pridajte fermentované vločky s chia semienkami a nafermentované obilné zrná. Vmieste prepustené maslo, kokosové mlieko, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru.

Kašu zakryte pokrievkou a jemne prehrejte približne 5 až 7 minút na teplotu okolo 60 °C – nevarte. Po odstavení z ohňa vmiešajte prepláchnuté slnečnicové semienka. Hotovú kašu podávajte teplú, posypanú ovocím, orechmi a kúskami horkej čokolády.

Výživový prínos

Táto kaša dodáva telu sacharidy, ktoré dokáže črevný mikrobióm efektívne využiť, a podporuje rast prospešných baktérií v črevách. Kombinácia fermentácie, tukov, semien a orechov zabezpečuje dlhodobé zasýtenie a stabilnú energiu počas dopoludnia.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 25. decembra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.