- Žena
- Články
- Nezaradené
- Diabetes a bylinky: Ako zmierniť príznaky a zlepšiť zdravie?
Diabetes a bylinky: Ako zmierniť príznaky a zlepšiť zdravie?
Bylinky sú cenný zdroj liečivej sily. Pomáhajú pri prechladnutí, kožných problémoch, ale aj pri regulácii hladiny cukru v krvi, pokiaľ je ho v tele príliš. Je však dôležité mať na pamäti, že aj s bylinkami treba zaobchádzať obozretne.
Diabetes je často spôsobený stresom, nadváhou, nedostatkom pohybu či nezdravou stravou, čo vedie k inzulínovej rezistencii a zvýšenej hladine cukru v krvi. U osôb s genetickými predispozíciami je riziko rozvoja cukrovky ešte vyššie. Našťastie je možné prejavy cukrovky zmierniť alebo jej predchádzať aj prirodzenou cestou. PharmDr. Greta Zdislava Zitková odporúča zamerať sa na úpravu stravy, ktorá by mala obsahovať viac vlákniny z celozrnných produktov, zeleniny a ovocia s nízkym glykemickým indexom. Ďalej navrhuje piť správne pripravené bylinné zmesi, ktoré sú určené priamo na diabetes.
Aké sú prvotné symptómy cukrovky a ako ich môžete ovplyvniť?
Prvotné symptómy cukrovky zahŕňajú únavu, časté močenie, rozmazané videnie a nevysvetliteľný úbytok hmotnosti. Pokiaľ na sebe tieto príznaky zaznamenáte, je podstatné sledovať aj ďalšie prejavy ako väčší smäd, motanie sa hlavy, zväčšená chuť na sladké poprípade aj svrbenie kože. Dôležité je v tomto okamihu upraviť stravu a snažiť sa eliminovať stres, zvýšiť fyzickú aktivitu a prípadne znížiť hmotnosť, čo môže výrazne pomôcť znížiť riziko pokiaľ budete bojovať s diabetom 2. typu. Ďalej je nevyhnutné vyhľadať odborníka, ktorý určí presný typ cukrovky a navrhne vhodný liečebný plán. „Cukrovku 2. typu, rovnako ako počiatočné štádium tohto ochorenia, možno v mnohých prípadoch pozitívne ovplyvniť zmenou životného štýlu, pričom sprievodné prírodné bylinné čaje môžu byť cenným doplnkom tejto liečby. U niektorých ľudí možno dosiahnuť dokonca aj remisiu, kedy sa hladina cukru v krvi stabilizuje a nie je potrebné užívať ďalej lieky,” dodáva PharmDr. Greta Zdislava Zitkova.
Ako pomocou bylín stabilizovať hladinu cukru v krvi?
Prírodné prostriedky, ako je zmes bylín zahŕňajúca brusnicu čučoriedku, fazuľový struk, jastrabinu lekársku a pohánku obyčajnú, môžu účinne podporiť reguláciu hladiny cukru v krvi. Vďaka tomu, že napríklad brusnica čučoriedka podporuje zdravie očí a stabilizuje hladinu cukru, zatiaľ čo fazuľový struk zlepšuje metabolizmus glukózy a odďaľuje vznik inzulínovej rezistencie. Jastrabina lekárska stimuluje produkciu inzulínu a pohánka obyčajná vďaka obsahu rutínu posilňuje cievne steny a zlepšuje cirkuláciu pomáhajúcu regenerovať pečeň, ktorá môže pri diabete produkovať nadbytok tuku počas noci. Bylinky môžu byť užívané samostatne alebo spoločne s klasickými liekmi, vrátane inzulínu. Táto zmes bylín sa odporúča užívať raz denne.
Pomáhajú aj tieto bylinky:
Ženšen
Koreň červeného ženšenu je používaný po stáročia v tradičnej čínskej medicíne. Je to jedna z najsilnejších bylín na kontrolu hladiny cukru v krvi. Preukázalo sa, že červený ženšen zaisťuje kontrolu glykémie a zlepšuje funkciu buniek pankreasu. Tiež znižuje hladiny HbA1C.
Psyllium
Psyllium pochádza z semennej šupky plantáže veľkolistej. Je prítomná v mnohých doplnkoch stravy s vlákninou na liečbu zápchy, hnačky a ďalších črevných problémov, ako je dráždivý črevný syndróm. Plantáž velkolistá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, rovnako ako hladinu cukru, čo vedie k menšej potrebe inzulínu. Psyllium spomaľuje a oneskoruje trávenie potravy, znižuje vstrebávanie cukru a tým minimalizuje hladinu cukru v krvi. Niektoré štúdie tiež ukázali, že vysoký príjem stravovej vlákniny zlepšil kontrolu glykémie, znížil hladinu inzulínu v krvi a znížil koncentráciu lipidov v plazme u pacientov s diabetom 2. typu.
Rozmarín
Rozmarín má vysoký obsah antioxidantov, ako je rozmarínová kyselina, gallusová kyselina a eugenol. Účinok rozmarínu je dvojaký: stabilizuje hladinu cukru v krvi a podporuje chudnutie.
Škorica
Štúdie ukazujú, že škorica má pozitívny vplyv na kontrolu glykémie a lipidový profil u pacientov s diabetom 2. typu. Obsahuje 18% polyfenolov. Škorica môže pomôcť bunkám tela lepšie reagovať na inzulín, čo dodatočne pomáha kontrolovať hladinu glukózy v krvi.
Zdroj: www.marianne.cz, www.zdravoslav.cz