Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zlepšite svoje trávenie a cholesterol s mangom – zistite ako!

reklama:
Zlepšite svoje trávenie a cholesterol s mangom – zistite ako!
Zlepšite svoje trávenie a cholesterol s mangom – zistite ako! Foto: www.freepik.com

Máte problémy s trávením alebo vysokým cholesterolom? Dávajte si pravidelne mango, ktoré vám situáciu pomôže vyriešiť. Pochutina neznámeho pôvodu ponúka aj prevenciu rakoviny alebo podporu imunity!

Na plod mangovníka nedajú dopustiť hlavne obyvatelia Ázie, ktorí ho tradične využívajú na mnohé rôzne kulinárske účely. O ovocí, ktorého pôvod dodnes nie je úplne objasnený, sa vo vedeckých kruhoch hovorí čoraz častejšie, pretože má zaujímavé zdravotné výhody. Prečo by ste si mango mali dávať pravidelne aj vy? Tieto dôvody vás možno presvedčia…

Plody mangovníka sú vitamínovou bombou. Vysoký obsah beta-karoténu napomáha koži vyrovnať škodlivé účinky slnečného žiarenia. Z beta-karoténu si telo syntetizuje vitamín A, ktorý je veľmi dôležitý pre zrak; unavené oči poteší desiata z manga, ktoré je aj prírodným pomocníkom v boji so šerosleposťou.
Značný obsah zinku, mangánu a medi blahodárne pôsobí na vlasy a kožu.
V Ázii je obľúbená pleťová maska ​​z mangovej dužiny. Významný je aj obsah vitamínu E, antioxidantu, ktorý chráni membrány buniek. Vitamínu C obsahuje jeden zrelý mangový plod polovicu odporúčanej dennej dávky. Veľmi významný
je obsah vitamínov skupiny B, najmä pyridoxínu (vitamín B6), vďaka ktorým pomáha mango prečkať stavy nervozity, stresu, podráždenosti, duševnej únavy a nespavosti vyvolanej psychickým vypätím.
Vysoký obsah draslíka reguluje vodný režim tela a predurčuje mango ako ideálny plod k ovocným očistným kúram..

Ochrana pred mŕtvicou aj silnejšia imunita

Poznatky americkej štúdie publikovanej v magazíne Journal of Nutrition informujú o tom, že tropický poklad je vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Ten ako silný antioxidant pomáha zvyšovať odolnosť organizmu, pričom reguluje hladinu homocysteínu v krvi. Len na vysvetlenú, nadbytok tejto vysoko agresívne aminokyseliny obsahujúce síru nahráva poškodenie ciev, čo zvyšuje pravdepodobnosť mŕtvice. Zaradenie cudzokrajného občerstvenia do stravy je teda vlastne ochranným opatrením, ktoré sa podľa všetkého neminie účinkom.

Regulácia cholesterolu aj prevencia rakoviny

Ďalší americký prieskum, tentoraz vykonaný odborníkmi z Illinoisského inštitútu technológie v Chicagu, tiež odhalil zaujímavé fakty. Jeho závery oznamujú, že mango ponúka cennú živinu zvanú mangiferin, ktorá významne prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu i lipidov alebo krvných tukov. Mimochodom, tamojší experti tiež zastávajú názor, že vychvaľovaný mangiferin tiež predchádza rakovine, pretože efektívne zabraňuje rastu nádorov.

Na trávenie

Pokiaľ vás často trápi pocit nafúknutého brucha, mohol by pre vás byť spomínaný exotický „darček“ príjemným riešením nepríjemného problému. Je totiž napchatý až po okraj vlákninou a cennými zlúčeninami stimulujúcimi tvorbu tráviacich štiav. Práve preto je vnímaný ako účinný liek gastrointestinálnych porúch, do ktorých spadá aj hnačka, zápcha, nevoľnosť či zvracanie.

Zdroj: zenysro.cz, www.dtest.cz

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 29. októbra 2024
K téme

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.