Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čierny cesnak: Poznáte jeho zdravotné prínosy a výnimočné vlastnosti?

reklama:
Čierny cesnak: Poznáte jeho zdravotné prínosy a výnimočné vlastnosti?
Čierny cesnak: Poznáte jeho zdravotné prínosy a výnimočné vlastnosti? Foto: depositphotos.com

Čierny cesnak nie je žiadnym samostatným druhom, aj keď má svoju charakteristickú čiernu farbu. Ide o upravený biely cesnak, ktorý prešiel procesom fermentácie. Čo vlastne ponúka pre naše zdravie v porovnaní s bežným cesnakom, na ktorý sme zvyknutí v našich kuchyniach?

Vyrába sa tak, že celé strúčiky bieleho cesnaku dozrievajú v špeciálnych podmienkach, pri teplote okolo 60 °C, po dobu 3 až 4 týždňov. Čierny odtieň je výsledkom Maillardovej reakcie, ktorá je známa aj pri pečení. Tak, ako sa pri pečení vytvára lahodná kôrka a jedinečné arómy, aj pri produkcii čierneho cesnaku sa formujú aromatické zlúčeniny, ktoré prispievajú k jeho špecifickej chuti a vlastnostiam.

Hlavné výhody čierneho cesnaku

Čierny cesnak má významnú výhodu v tom, že jeho fermentačný proces eliminuje ostrú chuť, typickú pre bežný cesnak. Preto nedráždi žalúdok, čo z neho robí vhodnú alternatívu aj pre tých, ktorí majú na klasický cesnak citlivosť.

Vylepšené vstrebávanie živín

Tento špeciálny cesnak je často označovaný ako superpotravina. Počas jeho fermentácie sa niektoré menej stabilné zlúčeniny menia na stabilnejšie a pre telo ľahšie absorbovateľné formy, vrátane alicínu, ktorý patrí medzi kľúčové látky v cesnaku. Čierny cesnak obsahuje silné antioxidanty, ktoré sa v tele vstrebávajú s viac než 98% účinnosťou.

Prevencia civilizačných ochorení

Čierny cesnak je obzvlášť prospešný pre srdce a celkový obeh. Pomáha znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a pozitívne ovplyvňuje trávenie. Okrem toho podporuje ochranu pečene, má antibakteriálne vlastnosti, znižuje riziko vysokého krvného tlaku a minimalizuje pravdepodobnosť vzniku mŕtvice či trombózy, pričom tiež posilňuje imunitný systém.

Rovnováha účinných látok medzi bežným a čiernym cesnakom sa líši. Napríklad, obsah vápnika v čiernom cesnaku môže byť až 15-krát vyšší, a koncentrácia S-allyl cysteinu môže prekročiť hodnoty v bežnom cesnaku až 145-krát.

Čierny cesnak tak predstavuje hodnotný doplnok stravy, ktorý môže zlepšiť naše zdravie a prispieť k prevencii rôznych ochorení.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 8. októbra 2024
K téme

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.