- Žena
- Články
- Magazín
- Spojenie rajčinovej šťavy a mlieka vás prekvapí: vznikne domáci syr plný chuti a vitamínov
Spojenie rajčinovej šťavy a mlieka vás prekvapí: vznikne domáci syr plný chuti a vitamínov
Možno ste sa už niekedy zamýšľali, čo by sa stalo, keby ste zmiešali mlieko s rajčinovou šťavou. Odpoveď vás možno prekvapí – ak sa pustíte do tohto jednoduchého receptu, získate jemný krémový syr s originálnou paradajkovou príchuťou, ktorý chutí lepšie než väčšina kupovaných alternatív.
Výhodou je, že si ho pripravíte doma, bez zbytočných konzervantov a umelých prísad, ktoré sa často nachádzajú v priemyselne vyrábaných syroch. Navyše ušetríte, pretože výroba je lacná a vystačíte si len s niekoľkými základnými ingredienciami.
Prečo sa oplatí pripraviť si syr doma?
Domáce výrobky majú jednu veľkú výhodu – presne viete, čo obsahujú. Ak si syr pripravíte vlastnými rukami, získate nielen chutnú pochúťku, ale aj kvalitný zdroj vápnika, ktorý je pre zdravie kostí a zubov nenahraditeľný.
V obchodoch dnes často nájdeme syry za vysoké ceny, pričom kvalita nie vždy zodpovedá cene. Vlastnoručne pripravený syr je nielen lacnejší, ale aj čerstvejší a chuťovo výraznejší.
Vitamínová bomba vďaka rajčinovej šťave
Základnou prísadou je rajčinová šťava, ktorá dodá syru nielen farbu a jemne sladkastú chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok.
Rajčiny sú známe svojím bohatým obsahom:
-
vitamínov B1, B2, B6, C, E a K,
-
beta-karoténu a alfa-karoténu, ktoré sa v tele premieňajú na vitamín A,
-
minerálov ako draslík, železo či zinok.
Stačí vypiť pohár (asi 240 ml) rajčinovej šťavy a takmer pokryjete dennú potrebu vitamínu C. Pravidelná konzumácia rajčinových produktov zároveň prospieva srdcu, pokožke a pôsobí ako prevencia proti civilizačným chorobám.
Bazalka – voňavý poklad nielen do talianskej kuchyne
Neodmysliteľnou súčasťou receptu je aj čerstvá bazalka. Táto bylinka je považovaná za jednu z najobľúbenejších na svete a právom – dodáva jedlám jedinečnú arómu a zároveň má liečivé účinky.
Bazalka pomáha pri migrénach, podporuje trávenie, zlepšuje chuť do jedla a dokonca má upokojujúce účinky pri nespavosti. V minulosti sa verilo, že pôsobí ako afrodiziakum a prináša dobrú náladu. V syre sa postará o sviežu chuť, ktorá výborne ladí s rajčinami.
Čo budete potrebovať?
Na prípravu domáceho syra postačí pár ingrediencií:
-
2 litre plnotučného mlieka,
-
½ čajovej lyžičky soli,
-
200 g gréckeho jogurtu,
-
250 ml rajčinovej šťavy,
-
hrsť čerstvej bazalky.
Postup prípravy krok za krokom
-
Príprava mlieka
Do veľkého hrnca nalejte mlieko, pridajte soľ a nechajte ho pomaly zovrieť. -
Jogurt s rajčinovou šťavou
V miske zmiešajte grécky jogurt s rajčinovou šťavou. Miešajte dôkladne, aby vznikla hladká zmes. -
Spojenie ingrediencií
Do vriaceho mlieka pridajte pripravenú rajčinovo-jogurtovú zmes a premiešajte. Varíte na miernom ohni približne 7 minút, až kým sa nezačne oddeľovať srvátka. -
Oddych a bylinky
Hrniec odstavte, prikryte pokrievkou a nechajte stáť asi 10 minút. Medzitým si nasekajte čerstvú bazalku. -
Odstránenie srvátky
Srvátku sceďte do čistej misky, pridajte k nej nasekanú bazalku a premiešajte. Potom zmes vložte do sitka vystlaného gázou alebo čistou utierkou. -
Lisovanie syra
Zmes jemne stlačte, aby sa odstránila prebytočná tekutina. Ideálne je syr ešte zaťažiť a nechať pôsobiť aspoň 10 minút. -
Hotový syr
Po uplynutí času syr vyklopte z formy – a voňavá domáca lahôdka je na svete.
Ako podávať domáci syr?
Syr s jemnou paradajkovou chuťou je výborný na chlieb, do šalátov, ale aj ako súčasť predjedál. Skvelo sa kombinuje s olivami, sušenými paradajkami, prípadne s kvapkou olivového oleja.
Ak ho uložíte do uzatvárateľnej nádoby a necháte v chladničke, vydrží vám niekoľko dní. Vždy však chutí najlepšie čerstvý.
Záver
Spojenie mlieka, rajčinovej šťavy a byliniek sa môže zdať netradičné, no výsledok vás milo prekvapí. Domáci syr je zdravý, lacný a predovšetkým chutný. Navyše je to jednoduchý spôsob, ako si dopriať kvalitný zdroj vápnika, vitamínov a minerálov bez toho, aby ste museli utrácať v obchode.
Ak milujete syr, určite tento recept vyskúšajte – je to dôkaz, že aj z pár obyčajných surovín sa dá vytvoriť výnimočná pochúťka.






























