Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru môžu negatívne ovplyvniť psychické zdravie a zvýšiť riziko depresie!

Potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru môžu negatívne ovplyvniť psychické zdravie a zvýšiť riziko depresie!

reklama:
Potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru môžu negatívne ovplyvniť psychické zdravie a zvýšiť riziko depresie!
Potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru môžu negatívne ovplyvniť psychické zdravie a zvýšiť riziko depresie! Foto: depositphotos.com

Psychiater a odborník na interné medicíny James E. Gangwisch z Kolumbijskej univerzity so svojím tímom vedcov sa rozhodli preskúmať vplyv stravy na vznik depresívnych stavov.

Zamerali sa na potraviny s vysokým glykemickým indexom, ktoré spôsobujú rýchly nárast hladiny cukru v krvi. Ich výskum sa opieral o údaje zo zdravotného prieskumu, ktorý sledoval zdravotný stav viac ako sedemdesiatich tisíc žien. Porovnali výsledky z rokov 1994 až 1998 s tými, ktoré boli získané po troch rokoch. Počas prvej fázy výskumu nebola žiadna z účastníčok prieskumu diagnostikovaná s depresiou.

Čo sa ukázalo?

Strava bohatá na potraviny s vysokým glykemickým indexom, najmä tie, ktoré obsahujú veľké množstvo pridaného cukru a spracovaných obilnín, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku depresie. Zaujímavé je, že len pridaný cukor predstavuje problém – prírodné cukry a sacharidy, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, so vznikom depresie nesúvisia. Naopak, niektoré potraviny, ako sú celozrnné obilniny, ovocie, zelenina či potraviny s vysokým obsahom vlákniny, môžu podporovať lepšiu náladu a zabraňovať vzniku depresívnych stavov.

Aj keď presný mechanizmus, ako strava ovplyvňuje vznik depresie, ešte nebol úplne objasnený, vedci predpokladajú, že nadmerná konzumácia cukru a rafinovaných sacharidov môže vyvolať zápalové procesy v tele, ktoré majú vplyv na vznik rôznych ochorení, vrátane tých, ktoré sú spojené s kardiovaskulárnym systémom. Tieto zdravotné problémy môžu následne podporovať aj vznik depresie. Gangwisch zdôrazňuje, že je potrebné vykonať ďalší výskum, ale už teraz odporúča svojim pacientom s depresiou venovať pozornosť tomu, čo konzumujú.

Zmeniť stravovacie návyky však nie je jednoduché. „Aj pre zdravých ľudí je ťažké sa vzdať takýchto potravín, nieto ešte pre pacientov s depresiou. Je dôležité sa vyhnúť vyvolávaniu pocitu viny, že si svoje problémy spôsobujú vlastným správaním. Napriek tomu je táto informácia dôležitá, pretože ak pacienti nájdu odvahu zmeniť svoju stravu, môže to mať výrazný pozitívny dopad na ich náladu a úroveň energie.“

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 2. decembra 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.