
- Žena
- Články
- Zdravie
- Spíte dostatočne, no aj tak ste stále unavení? Tieto jedlá vás postavia na nohy a doplnia energiu
Spíte dostatočne, no aj tak ste stále unavení? Tieto jedlá vás postavia na nohy a doplnia energiu

Jar je ideálnym obdobím na regeneráciu tela. S príchodom prvých slnečných dní cítime potrebu osviežiť svoj jedálniček ľahšími, čerstvejšími pokrmami, ktoré nám pomôžu zbaviť sa zimnej únavy, dodajú nám energiu a podporia detoxikáciu organizmu. Práve teraz je dôležité zaradiť do stravy jedlá bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré posilnia imunitu a telo pripravia na aktívne mesiace.
Ak vás stále trápi únava napriek dostatočnému spánku, skúste zaradiť tieto dva jednoduché, chutné a výživné recepty do svojho jarného jedálneho lístka. Pomôžu vám načerpať nové sily, podporiť obranyschopnosť a zlepšiť celkovú vitalitu.
Jarná polievka z mladých žihľav
Žihľava patrí medzi najcennejšie jarné bylinky, pretože obsahuje množstvo prospešných látok – vitamíny (najmä A, B, C, K), minerály ako vápnik, horčík a železo, a veľa antioxidantov. Táto bylina navyše pôsobí detoxikačne, zlepšuje trávenie, má protizápalové účinky a výrazne posilňuje imunitný systém. Pri zbere žihľavy si vyberte lokality ďaleko od ciest a znečisteného prostredia, aby ste získali čo najčistejšie suroviny.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
-
1 veľká cibuľa
-
2 väčšie hrste čerstvých mladých žihľavových lístkov
-
lyžica masla
-
1 liter zeleninového vývaru
-
100 ml smotany na varenie
-
umeocot (japonský slivkový ocot) na dochutenie
-
hrsť pražených slnečnicových semienok (prípadne čerstvé pečivo ako príloha)
Postup prípravy:
Žihľavy dôkladne umyjeme v studenej vode a necháme ich odkvapkať na sitku. Na masle speníme nakrájanú cibuľu, pridáme žihľavové lístky, osolíme a krátko orestujeme (asi 2 minúty). Potom všetko zalejeme zeleninovým vývarom a necháme pomaly variť asi 10 minút na miernom ohni. Následne polievku stiahneme zo sporáka a tyčovým mixérom rozmixujeme na jemný krém. Znova krátko prevaríme spolu so smotanou, dochutíme umeoctom podľa chuti a servírujeme ozdobené praženými slnečnicovými semienkami alebo s čerstvým pečivom.
Jarná plnka s medvedím cesnakom
Medvedí cesnak je ďalším pokladom jarnej prírody, známy svojimi blahodárnymi účinkami na zdravie. Obsahuje vitamíny A, C a K, železo a síru, vďaka čomu účinne posilňuje imunitu, čistí krv a povzbudzuje trávenie. Okrem toho má príjemne jemnú cesnakovú chuť, ktorá výborne doplní klasickú jarnú plnku. Túto chutnú pochúťku si môžete pripraviť ako vegetariánsku alebo masovú verziu – podľa vašich preferencií.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
-
staršie pečivo podľa vlastného výberu (rožky, toastový chlieb alebo veka)
-
200 ml mlieka
-
2 stredne veľké cibule
-
2 veľké hrste čerstvého medvedieho cesnaku
-
štipka mletého muškátového orieška
-
6 vajec (zvlášť žĺtky a sneh z bielkov)
-
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
-
maslo na vymastenie zapekacej misy
-
voliteľne: uvarené alebo údené mäso na masovú verziu
Postup prípravy:
Najskôr zapekaciu formu dôkladne vymažeme maslom. Pečivo nakrájame na menšie kúsky a zalejeme ho mliekom, aby pekne nasiaklo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, žĺtky, ochutíme štipkou muškátového orieška, soľou a korením. Následne vmiešame umytý, nasekaný medvedí cesnak a podľa voľby aj malé kúsky mäsa.
Nakoniec do zmesi opatrne zapracujeme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov, čím plnka získa nadýchanú a jemnú konzistenciu. Celú hmotu rovnomerne navrstvíme do formy, uhladíme a pečieme približne 35 minút v rúre predhriatej na 180 °C, kým plnka nebude krásne zlatistá. Plnka je výborná ešte teplá, ale môžete si ju vychutnať aj za studena – napríklad na druhý deň na raňajky.
TIP na záver:
Ak sa vám zdá, že aj napriek zdravému jedlu stále priberáte alebo máte ťažkosti, nemusí byť za tým len menopauza či bežná únava. Niekedy môže ísť o signál zdravotného problému, ktorý stojí za to konzultovať s lekárom.
Zdravé stravovanie v kombinácii s pohybom a pravidelnou regeneráciou tela počas jari vás však určite nabije energiou a pomôže vám cítiť sa lepšie ako kedykoľvek predtým.