Nemôžete konzumovať citrusy? Tieto potraviny vám dodajú vitamín C!
Zodpovedný príjem vitamínu C, ktorý podľa odborníkov podstatne znižuje pravdepodobnosť niektorých ochorení, by nemal podceňovať vôbec nikto. Pokiaľ vám pomaranče a citróny, ktoré ho v hojnej miere obsahujú, dvakrát nechutia, vlastne to ničomu nevadí.
Prejavy nedostatku vitamínu C
Nedostatok vitamínu C sa prejavuje mnohými spôsobmi.
Najčastejšie je to:
- zvýšená únava,
slabosť a bolesť svalov,
znížená psychická odolnosť – úzkosti a depresívne stavy,
krvácanie ďasien,
náchylnosť k infekciám,
zvýšená kazivosť zubov,
hemoroidy,
u detí spomalený rast.
Pri kritickom nedostatku vitamínu C vzniká ochorenie zvané skorbut. Tým v minulosti trpeli predovšetkým námorníci, pretože ich strava na mori neobsahovala ovocie a zeleninu. Hlavnými prejavmi skorbutu sú chudokrvnosť, krehnutie kostí, vypadávanie zubov, časté krvácanie, opakované infekcie alebo opuchy kĺbov.
Sú aj iné potravinové zdroje!
Brokolica
Jedlú rastlinu pochádzajúcu zo Stredomoria sa skutočne oplatí zakomponovať do jedálnička čo možno najčastejšie. V jednej jej porcii sa skrýva približne 130 miligramov „céčka“, rovnako ako nezanedbateľné množstvo vlákniny, kyseliny listovej a betakaroténu. Pravidelná konzumácia brokolice je navyše spájaná s prevenciou rakoviny, rýchlejším chudnutím aj zlepšeným zrakom.
Paprika
Až v rámci nákupu aj ochrany svojho zdravia v supermarkete zabrúsite do oddelenia zeleniny, bez povšimnutia tam nenechávajte ani červené papriky. V šálke tejto červenej dobroty sa totiž skrýva trikrát viac vitamínu C. Teda aspoň v porovnaní s pomarančmi. Typicky šalátová surovina je však aj úžasným sprostredkovateľom vitamínu A, ktorý má priamy vplyv na krvotvorbu, pričom prospieva kostiam a skvalitňuje pokožku. Vstúpte s paprikami do ďalšieho ročného obdobia vo forme a so žiarivou pleťou!
Kivi
Pokiaľ ide o celú dennú odporúčanú dávku menovaného vitamínu posilňujúceho imunitu, spoľahnúť sa môžete na jediný plod. Tým je kivi! Mimochodom, nemožno nespomenúť, že šťavnaté cudzokrajné občerstvenie zároveň bojuje proti škodlivým voľným radikálom, priaznivo ovplyvňuje schopnosť sústredenia, uľahčuje zvládanie stresu a navodzuje dobrú náladu. Medzi jeho veľké pozitíva patrí aj to, že zvyšuje energetickú hladinu a „dohliada“ na metabolické procesy.
Zdroj: zenysro.cz, www.senzamedical.cz