Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zdravotné výhody ovsených vločiek: Prečo sú ideálne na chudnutie a detoxikáciu

reklama:
Zdravotné výhody ovsených vločiek: Prečo sú ideálne na chudnutie a detoxikáciu
Zdravotné výhody ovsených vločiek: Prečo sú ideálne na chudnutie a detoxikáciu Foto: www.freepik.com

Ovsené vločky patria medzi obľúbené potraviny športovcov aj výživových špecialistov. A niet divu – vďaka svojim neobyčajným vlastnostiam predstavujú perfektný zdroj energie a živín. Prečo by ste ich mali zaradiť do (ideálne každodenného) jedálnička?

Ovsené vločky obsahujú množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok. Sú skvelé pri chudnutí, zaistia vám lepšiu pleť a prispejú aj k prevencii pred nepríjemnými zdravotnými komplikáciami.

Ovsené vločky sú ideálny zdroj energie a živín. Sú dokonale zdravé. Málokto u nich ale dlhodobo vydrží. My vás teraz presvedčíme, že zaradiť ovsené vločky do jedálnička sa oplatí.

Ovos patrí medzi najzdravšie obilniny. Ovsené vločky sú celozrnné, väčšinou bez lepku a sú skvelým zdrojom dôležitých vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov.

Štúdie ukazujú, že ovos a ovsené vločky všeobecne, majú mnoho zdravotných výhod. Patrí medzi ne chudnutie, nižšia hladina cukru v krvi a znížené riziko srdcových ochorení.

Ovsené krúpy sú neporušená a celistvá forma ovsa, ale tie sa dlho varia. Z tohto dôvodu väčšina ľudí preferuje valcovaný, drvený alebo rezaný ovos, čo sú práve ovsené vločky. Ich varenie tak trvá veľmi krátku dobu a štruktúra môže byť až kašovitá

Čo získate, keď ich začnete jesť pravidelne? Týchto päť vecí vás neminie.

1. Viac energie

Ovsené vločky obsahujú obrovské množstvo vitamínov, antioxidantov a komplexných sacharidov, a preto sú skvelým dobíjačom bateriek. Takmer vždy ich nájdete v jedálničku športovcov, vrátane kulturistov. Sú ideálne nielen ráno, ale aj ako „predtréningové“ jedlo – predstavujú skvelé palivo pred fyzicky náročnými výkonmi.
Vločky sú chutné, rýchlo zaženú hlad a idú pripraviť na stovky rôznych spôsobov. Najrýchlejšie je zaliať ich teplým či studeným mliekom, vodou alebo jogurtom a doplniť trochou semienok, ovocia, škorice alebo medom. Urobiť z nich možno aj teplé raňajky vo forme lievancov alebo zdravé hrnčekové buchty zvané mug cake či kaša.

„Ovsené vločky nemusíte nutne jesť iba ráno alebo pred tréningom a nie vždy ich musíte pripravovať na sladko. Za vyskúšanie stoja aj rôzne druhy placiek, slané sušienky alebo fašírky z ovsených vločiek,“ odporúča Kateřina Hollerová, hlavná trénerka fitness centra pre ženy Contours.

2. Lepšie zažívanie

Veľký obsah vlákniny vo vločkách napomáha lepšiemu zažívaniu a má priaznivý vplyv na tráviaci systém. (Čo naopak črevám škodí?) Natiahne do seba toxíny, usadené v črevách, čím prispieva k detoxikácii a očiste organizmu. Vločky účinne odstraňujú zápchu a znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Dôležitá je však pravidelná konzumácia – po jednej miske zázraky nečakajte.

3. Chudnutie

Najčastejšie ľudia zaraďujú vločky do stravy, pretože chcú schudnúť. A dobre robia. Ovsené vločky sú doslova diétna bomba. Okrem lepšieho zažívania, vyprázdňovania a detoxikácie majú totiž ešte ďalšiu skvelú vlastnosť: schopnosť absorbovať vodu a navodzovať pocit plnosti po dlhú dobu.

To má na svedomí vláknina betaglukán – čiastočne sa rozpúšťa vo vode a v črevách potom vytvára hustý gél, ktorý znižuje hladinu cukru aj cholesterolu v krvi, podporuje rast správnych baktérií v tráviacom trakte a navodzuje pocit plnosti. Po výdatnej ovsenej kaši preto nebudete mať hlad veľmi dlhú dobu. Nehrozí uždibovanie ani maškrtenie – vďaka vločkám vám bohato postačia hlavné jedlá.

4. Maska na tvár

Čo sa týka živín, sú nimi vločky doslova nabité. Obsahujú vápnik, lecitín, fosfor, draslík, zinok, mangán, kremík, veľa bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Miska na raňajky však nie je jediný spôsob, ako ovsenú silu použiť: urobte si domácu masku účinnú proti akné aj unavenej pleti.

Polovicou šálky horúcej vody zalejte tretinu hrnčeka vločiek. Po približne piatich minútach pridajte lyžičku medu, lyžicu jogurtu a bielok. Rozmiešanú zmes aplikujte na tvár a približne po 15 minútach opláchnite vodou. Podobný recept máme aj pre celé telo: do horúcej vane pridajte hrnček mlieka, šálku vločiek a lyžicu medu. Táto zmes hydratuje a uvoľní napätú pokožku aj svaly a príjemne zregeneruje.

5. Pre zdravie

Okrem skrášľujúcich schopností pomáhajú vločky znižovať krvný tlak a blahodárne pôsobia na nervovú sústavu. (Potraviny, ktoré zvyšujú krvný tlak.) Ak si budete vločky dopriať pravidelne niekoľkokrát týždenne, znížite si hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko srdcových chorôb. U žien je odporúčaná denná dávka 30 až 40, u mužov 40 až 50 gramov.

„Ovsené vločky sa skladajú predovšetkým zo zložených sacharidov, z bielkovín a tuku. Ide tak o komplexnú potravinu, ktorá je vhodná pre každého, kto sa chce zdravo stravovať. Ich bonusom je navyše vyšší obsah vitamínu B1, ktorý pomáha s premenou sacharidov na energiu, a B6, pomocníkom v boji proti infekciám. Vitamín E je zase účinný antioxidant zmierňujúci dopad fyzickej záťaže na organizmus,“ uzatvára Veronika Jandová, trénerka, cvičiteľka a poradkyňa pre zdravý životný štýl.

Zdroj: www.prozeny.cz, www.ochutnejorech.cz

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 29. októbra 2024
K téme

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.