- Žena
- Články
- Nezaradené
- Zdravotné výhody ovsených vločiek: Prečo sú ideálne na chudnutie a detoxikáciu
Zdravotné výhody ovsených vločiek: Prečo sú ideálne na chudnutie a detoxikáciu
Ovsené vločky patria medzi obľúbené potraviny športovcov aj výživových špecialistov. A niet divu – vďaka svojim neobyčajným vlastnostiam predstavujú perfektný zdroj energie a živín. Prečo by ste ich mali zaradiť do (ideálne každodenného) jedálnička?
Ovsené vločky obsahujú množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok. Sú skvelé pri chudnutí, zaistia vám lepšiu pleť a prispejú aj k prevencii pred nepríjemnými zdravotnými komplikáciami.
Ovsené vločky sú ideálny zdroj energie a živín. Sú dokonale zdravé. Málokto u nich ale dlhodobo vydrží. My vás teraz presvedčíme, že zaradiť ovsené vločky do jedálnička sa oplatí.
Ovos patrí medzi najzdravšie obilniny. Ovsené vločky sú celozrnné, väčšinou bez lepku a sú skvelým zdrojom dôležitých vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov.
Štúdie ukazujú, že ovos a ovsené vločky všeobecne, majú mnoho zdravotných výhod. Patrí medzi ne chudnutie, nižšia hladina cukru v krvi a znížené riziko srdcových ochorení.
Ovsené krúpy sú neporušená a celistvá forma ovsa, ale tie sa dlho varia. Z tohto dôvodu väčšina ľudí preferuje valcovaný, drvený alebo rezaný ovos, čo sú práve ovsené vločky. Ich varenie tak trvá veľmi krátku dobu a štruktúra môže byť až kašovitá
Čo získate, keď ich začnete jesť pravidelne? Týchto päť vecí vás neminie.
1. Viac energie
Ovsené vločky obsahujú obrovské množstvo vitamínov, antioxidantov a komplexných sacharidov, a preto sú skvelým dobíjačom bateriek. Takmer vždy ich nájdete v jedálničku športovcov, vrátane kulturistov. Sú ideálne nielen ráno, ale aj ako „predtréningové“ jedlo – predstavujú skvelé palivo pred fyzicky náročnými výkonmi.
Vločky sú chutné, rýchlo zaženú hlad a idú pripraviť na stovky rôznych spôsobov. Najrýchlejšie je zaliať ich teplým či studeným mliekom, vodou alebo jogurtom a doplniť trochou semienok, ovocia, škorice alebo medom. Urobiť z nich možno aj teplé raňajky vo forme lievancov alebo zdravé hrnčekové buchty zvané mug cake či kaša.
„Ovsené vločky nemusíte nutne jesť iba ráno alebo pred tréningom a nie vždy ich musíte pripravovať na sladko. Za vyskúšanie stoja aj rôzne druhy placiek, slané sušienky alebo fašírky z ovsených vločiek,“ odporúča Kateřina Hollerová, hlavná trénerka fitness centra pre ženy Contours.
2. Lepšie zažívanie
Veľký obsah vlákniny vo vločkách napomáha lepšiemu zažívaniu a má priaznivý vplyv na tráviaci systém. (Čo naopak črevám škodí?) Natiahne do seba toxíny, usadené v črevách, čím prispieva k detoxikácii a očiste organizmu. Vločky účinne odstraňujú zápchu a znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Dôležitá je však pravidelná konzumácia – po jednej miske zázraky nečakajte.
3. Chudnutie
Najčastejšie ľudia zaraďujú vločky do stravy, pretože chcú schudnúť. A dobre robia. Ovsené vločky sú doslova diétna bomba. Okrem lepšieho zažívania, vyprázdňovania a detoxikácie majú totiž ešte ďalšiu skvelú vlastnosť: schopnosť absorbovať vodu a navodzovať pocit plnosti po dlhú dobu.
To má na svedomí vláknina betaglukán – čiastočne sa rozpúšťa vo vode a v črevách potom vytvára hustý gél, ktorý znižuje hladinu cukru aj cholesterolu v krvi, podporuje rast správnych baktérií v tráviacom trakte a navodzuje pocit plnosti. Po výdatnej ovsenej kaši preto nebudete mať hlad veľmi dlhú dobu. Nehrozí uždibovanie ani maškrtenie – vďaka vločkám vám bohato postačia hlavné jedlá.
4. Maska na tvár
Čo sa týka živín, sú nimi vločky doslova nabité. Obsahujú vápnik, lecitín, fosfor, draslík, zinok, mangán, kremík, veľa bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Miska na raňajky však nie je jediný spôsob, ako ovsenú silu použiť: urobte si domácu masku účinnú proti akné aj unavenej pleti.
Polovicou šálky horúcej vody zalejte tretinu hrnčeka vločiek. Po približne piatich minútach pridajte lyžičku medu, lyžicu jogurtu a bielok. Rozmiešanú zmes aplikujte na tvár a približne po 15 minútach opláchnite vodou. Podobný recept máme aj pre celé telo: do horúcej vane pridajte hrnček mlieka, šálku vločiek a lyžicu medu. Táto zmes hydratuje a uvoľní napätú pokožku aj svaly a príjemne zregeneruje.
5. Pre zdravie
Okrem skrášľujúcich schopností pomáhajú vločky znižovať krvný tlak a blahodárne pôsobia na nervovú sústavu. (Potraviny, ktoré zvyšujú krvný tlak.) Ak si budete vločky dopriať pravidelne niekoľkokrát týždenne, znížite si hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko srdcových chorôb. U žien je odporúčaná denná dávka 30 až 40, u mužov 40 až 50 gramov.
„Ovsené vločky sa skladajú predovšetkým zo zložených sacharidov, z bielkovín a tuku. Ide tak o komplexnú potravinu, ktorá je vhodná pre každého, kto sa chce zdravo stravovať. Ich bonusom je navyše vyšší obsah vitamínu B1, ktorý pomáha s premenou sacharidov na energiu, a B6, pomocníkom v boji proti infekciám. Vitamín E je zase účinný antioxidant zmierňujúci dopad fyzickej záťaže na organizmus,“ uzatvára Veronika Jandová, trénerka, cvičiteľka a poradkyňa pre zdravý životný štýl.
Zdroj: www.prozeny.cz, www.ochutnejorech.cz