Tekvica – symbol jesene, ktorý si zamilujete: Fakty, ktoré ste možno netušili
Jeseň by bez tekvice nebola úplná. Tento oranžový poklad sa stal neoficiálnym maskotom jesenných dní a všade, kam sa pozrieme, sa na nás usmieva z výkladov, trhovísk aj priedomí. V kaviarňach voňajú latté s tekvicovým korením, v domácnostiach sa varí hustá krémová polievka a pečú sa koláče, ktoré prevoňajú celý byt. Tekvica jednoducho patrí k tomuto ročnému obdobiu rovnako ako padajúce lístie či dlhé večery pri sviečkach.
Poďme sa teda pozrieť na niekoľko zaujímavostí o tejto jesennej kráľovnej, ktoré vás možno prekvapia.
Tekvica nie je zelenina, ale ovocie
Aj keď ju bežne považujeme za zeleninu, tekvica je botanicky ovocie. Patrí do čeľade tekvicovitých a má bližšie k melónom a uhorkám, než by sa na prvý pohľad zdalo. Jej dužina je síce výborná na varenie i pečenie, no z vedeckého hľadiska ide o plod s vnútornými semienkami – teda presne o to, čo definuje ovocie.
Každá tekvica ukrýva stovky semien
V jednej tekvici sa nachádza približne päťsto semienok. Ak ich po rozkrojení nevyhodíte, môžete si ich jednoducho usušiť a na jar zasadiť – ideálny čas je od konca mája do polovice júna. Rast trvá približne tri až štyri mesiace, takže na úrodu sa môžete tešiť v októbri, teda práve v období Halloweenu, keď sú plody najkrajšie – sýto oranžové a plné chuti.
Ak ich však nechcete sadiť, môžete ich upražiť v rúre a získať tak zdravú pochúťku bohatú na antioxidanty, zinok, horčík, železo a nenasýtené mastné kyseliny. Takéto semienka sú skvelým snackom, ktorý podporuje imunitu aj zdravie srdca.
Tekvica je jedlá celá – od šupky až po dužinu
Len máloktorá plodina sa dá využiť tak kompletne ako tekvica. Zjesť sa dá všetko – semená, dužina aj šupka. Napríklad obľúbená odroda Hokkaido má šupku, ktorá pri pečení krásne zmäkne, takže ju netreba lúpať.
Tekvica je výborným zdrojom vitamínov A, B, K, ako aj draslíka, železa, bielkovín a vlákniny. Možno ju piecť, dusiť, variť vo vode či pripraviť z nej polievku, pyré, nátierku alebo dokonca dezert. Je to univerzálna surovina, ktorá si právom vyslúžila označenie superpotravina.
Krásna pokožka a zdravé oči vďaka betakaroténu
Tekvica je bohatá na betakarotén, látku, ktorá sa v tele mení na vitamín A. Ten pomáha chrániť zrak, posilňuje imunitu a zlepšuje stav pokožky. Pravidelná konzumácia tekvice môže prispieť k ochrane pred predčasným starnutím pokožky aj pred poškodením od slnečného žiarenia. Vedci zistili, že betakarotén má tiež protizápalové účinky a pomáha telu lepšie sa brániť infekciám.
Ideálne jedlo aj pri diéte
Ak si strážite líniu, tekvica by na vašom tanieri nemala chýbať. Sto gramov varenej tekvice obsahuje len 31 kalórií, no zároveň poskytuje množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pocit sýtosti. Okrem toho pomáha telu zbavovať sa prebytočnej vody, takže prispieva aj k odvodneniu organizmu.
Mnoho výživových poradcov odporúča tekvicu ako ľahko stráviteľnú a výživnú potravinu, vhodnú nielen počas chudnutia, ale aj pri regenerácii po chorobe.
Tekvica rastie takmer všade
Vedeli ste, že tekvica sa pestuje na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy? Najväčšími pestovateľmi sú Čína, India, Rusko, Ukrajina a Spojené štáty. Len v Amerike sa každoročne vypestuje okolo 750 000 ton tekvíc, z ktorých väčšina sa spotrebuje v októbri.
V mnohých chudobnejších krajinách, ako sú Zimbabwe, Nepál či Bangladéš, slúži tekvica ako hlavný zdroj výživy. Miestni z nej pripravujú najmä hustú kašu podobnú našej krupicovej alebo zemiakovej kaši.
Viac než 50 druhov tekvíc
Na svete existuje viac ako päťdesiat odrôd tekvice, ktoré sa líšia farbou aj tvarom. Niektoré sú okrúhle, iné pretiahnuté, hladké či rebrované. Ich farba môže byť oranžová, žltá, zelená, ba dokonca aj červená.
V Spojených štátoch sú populárne odrody ako Hooligan, Sugar Puff (Cukrová vata) či Orange Smoothie. Na Slovensku si najčastejšie pochutnávame na tekvici Hokkaido, maslovej, muškátovej alebo sladkej špagetovej.
Tekvicové latté a voňavé korenie jesene
Len čo sa dni skrátia a vzduch ochladí, v kaviarňach sa objavuje ikonický nápoj – tekvicové latté. Jeho jedinečnú chuť má na svedomí Pumpkin Spice, zmes škorice, muškátového orieška, kardamómu a klinčekov.
Toto korenie zvýrazňuje jemnú chuť tekvice, ktorá sama o sebe nie je výrazná. Pumpkin Spice sa preto používa nielen do káv, ale aj do koláčov, sušienok či tekvicového pyré. Nie je náhodou, že práve táto kombinácia vôní sa stala symbolom jesene po celom svete.
Halloween a strašidelný príbeh o Stingy Jackovi
Tradícia vyrezávania tekvíc má korene v írskom folklóre. Podľa legendy žil kedysi opilec menom Stingy Jack, ktorý oklamal diabla, no po smrti ho nechceli prijať ani v nebi, ani v pekle. Jeho duša preto blúdila po svete a cestu si osvetľovala uhlíkom, ktorý nosil v vydlabanej repe.
Aby sa ľudia ochránili pred jeho duchom, začali si vyrezávať tváre do repy či kvaky a v nich rozsvietili sviečky. Írski a škótski prisťahovalci túto tradíciu priniesli do Ameriky, kde sa repa nahradila tekvicou – lacnejšou, dostupnejšou a väčšou. Tak sa zrodila dnes už svetoznáma Halloweenová tradícia.
Najväčšia tekvica na svete
Podľa Guinnessovej knihy rekordov vážila najväčšia pestovaná tekvica neuveriteľných 1191 kilogramov. Tento rekord drží belgický pestovateľ Mathias Willemijns, ktorý sa tak zapísal do histórie tekvíc ako skutočný majster svojho remesla.
Tekvica je jednoducho dar prírody, ktorý spája krásu, chuť aj zdravie. Či už si ju dáte v polievke, ako pyré, upečenú v rúre alebo v šálke voňavej kávy, vždy vám pripomenie, že jeseň má svoje čaro – a že aj obyčajná oranžová guľa dokáže rozžiariť pochmúrne dni.































