Vyskúšajte tento úžasný rakytníkový sirup za studena a posilnite svoju imunitu!
Premýšľate, ako spracovať úrodu plodov rakytníka rešetliakového? Z oranžových bobúľ si vyrobte domáci rakytníkový sirup za studena, ktorý je pre vaše telo doslova vitamínovou bombou. Rakytníkový sirup nielen skvele chutí, zároveň je bohatý na vitamín C, a tak posilní imunitu a taktiež zaistí lepšiu ochranu proti virózam.
Čo potrebujete na domáci rakytníkový sirup za studena?
– čerstvé a zrelé plody rakytníka rešetliakového
– cukor kryštál
– odšťavovač
Ako sirup pripraviť ?
1. Bobule rakytníka rešetliakového operte vo vode a nechajte odkvapkať. Následne ich odšťavnite v odšťavovači. Ak nemáte odšťavovač, môžete plody rakytníka prepasírovať aj cez sito – táto metóda je však oveľa pracnejšia.
2. Vzniknutú rakytníkovú šťavu zmiešajte v hrnci s cukrom kryštálom. A to v pomere 1 liter rakytníkovej šťavy na 1 kilogram cukru kryštálu.
3. Hrniec s rakytníkovou šťavou a cukrom postavte na sporák, na ktorom základ na domáci rakytníkový sirup postupne zahrievajte, ale nevarte. Potom, čo sa cukor rozpustí, hrniec odstavte. Pamätajte na to, že domáci rakytníkový sirup za studena nesmie nikdy prejsť varom.
4. Ešte za tepla plňte domáci rakytníkový sirup do čistých fliaš, ktoré zaviečkujte. Hotový sirup skladujte v chlade a v tme (ideálne v chladničke alebo v pivnici).
Tip: Rakytníkový sirup môžete zakonzervovať pridaním menšieho množstva kyseliny citrónovej.
Aké sú jeho účinky na zdravie:
Prečo sa vám oplatí pripraviť si domáci rakytníkový sirup za studena? Veľkú službu urobíte nielen svojim chuťovým bunkám, ale najmä svojmu zdraviu. Keďže sirup z plodov rakytníka rešetliakového pri príprave neprechádza varom, zostáva v ňom zachované množstvo cenných látok.
Domáci rakytníkový sirup za studena je doslova zásobárňou vitamínu C, E, K1 a provitamínu A. Tiež v ňom nájdete množstvo minerálnych látok, karotenoidy, flavonoidy, ovocné kyseliny či oleje. Keďže je sirup z rakytníka rešetliakového bohatý najmä na vitamín C, posilní vám imunitu a taktiež ho môžete využiť ako prevenciu proti infekčným ochoreniam v podobe viróz či respiračných chorôb.
Rakytníkový sirup má ďalej detoxikačné vlastnosti, zvyšuje odolnosť organizmu voči stresu, podporuje trávenie alebo reguluje krvný obeh. Uvítate tiež, že priaznivo ovplyvňuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov.
Zdroj: Jenženy.cz, Brno.rozhlas.cz, www.jenzeny.cz