Zbavte sa závislosti na slanom! Vaše telo vám poďakuje
Nadbytok soli predstavuje vážny problém, ktorý si mnoho ľudí v Českej republike plne neuvedomuje. Mnohé z nich trpia obezitou či vysokým krvným tlakom, pričom jedným z faktorov je aj nadmerná konzumácia soli. Môžete byť na soli závislí? Je to možné, pretože slaná chuť má podobný efekt ako droga! Odvykací proces si vyžaduje čas, ale určite sa oplatí.
Ráno si pripravíte raňajky z vajec, ktoré posolíte podľa svojej chuti. Na obed si doprajete hamburger, v priebehu dňa zjete balíček slaných orechov a večer si dáte rožok so šunkou. Aj keby ste sa na tom zastavili, už ste prekročili dennú hranicu piatich gramov soli. Priemerná spotreba v našich končinách sa pohybuje okolo 13 gramov denne, čo predstavuje viac než dvojnásobok odporúčanej dávky, ktorá by mala byť pod 5 gramov, teda približne jedna kávová lyžička.
Soľ funguje ako droga
Zbaviť sa závislosti na soli nie je jednoduché. Soľ môže vyvolávať podobnú závislosť ako niektoré drogy, čo preukázali vedci z Melbourne. Vo svojom výskume zistili, že zvýšené dávky soli spôsobujú reakcie v tele, ktoré sú podobné závislosti na kokaíne. Organizmus, ktorý je zvyknutý na vysoký príjem soli, potrebuje na odvykanie postupný prístup. Odborníci odporúčajú znižovať množstvo soli o 20 až 25 percent, čo nie je výrazne cítiť, ale môže to prispieť k zlepšeniu zdravia.
Tipy, ako sa zbaviť závislosti na soli:
- Odstráňte soľničku zo stola.- Mnohí z nás si pridávajú soľ do jedla, ešte predtým, než ho vôbec ochutnajú, a to len zo zvyku.
- Varte doma čo najčastejšie. -Takto máte kontrolu nad množstvom soli, ktorú používate. Pri varení preferujte čerstvé suroviny a soľ nahraďte bylinkami, korením, cesnakom alebo orechmi. Zvyšujte príjem čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú draslík, pomáhajúce vyrovnávať negatívne účinky soli na krvný tlak.
- Pri jedle vonku si vyberajte kvalitné reštaurácie. -Fast foody navštevujte len príležitostne. Sledujte nutričné hodnoty jedál, pretože medzi hamburgerom a burgerom so slaninou je veľký rozdiel v obsahu soli.
- Dávajte si pozor na skrytú soľ. -Môže sa skrývať v mnohých potravinách, o ktorých ani neviete. Skrytá soľ tvorí až 80 % celkového denného príjmu soli! Nachádza sa v udeninách, instantných jedlách, dochucovadlách a niektorých druhoch syra. Pri nákupe sa pozerajte na zloženie a snažte sa vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú vysoké množstvo soli.
Aké sú riziká nadmerného príjmu soli a sodíka?
Soľ je pre telo nevyhnutná, pretože sa podieľa na metabolizme a reguluje rovnováhu vody. Toto platí len v prípade, že je prijímaná v primeranom množstve. Prebytok soli vedie k závažným zdravotným problémom. Nadmerný príjem sodíka, ktorý je obsiahnutý v kuchynskej soli, zvyšuje krvný tlak, poškodzuje srdce a cievy a môže zaťažovať obličky. Taktiež často slané potraviny sú chuťovo veľmi výrazné, tučné a určené na rýchlu konzumáciu, čo môže viesť k prejedaniu a následne k obezite.
Problémy už od detstva
Nadmerná konzumácia slaných jedál začína často už v detstve. Mnohé deti v Česku konzumujú slané jedlá už v predškolskom veku. Keď si deti zvyknú na slanú chuť, požadujú ju aj neskôr. Pediatri varujú, že vysoký príjem soli u detí môže zvýšiť krvný tlak v dospelosti a zvyšuje riziko osteoporózy. Preto je dôležité sledovať, čo svojim deťom servírujete. Je zbytočné, aby sa im v mladosti rozvinuli vážne zdravotné problémy len kvôli závislosti na slaných jedlách.