You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.
  • Žena
  • Články
  • Zdravie
  • Lahodné fašírky z červenej repy: Pre zdravšiu pleť, viac energie a nižší krvný tlak

Lahodné fašírky z červenej repy: Pre zdravšiu pleť, viac energie a nižší krvný tlak

reklama:
Fašírky z červenej repy
Fašírky z červenej repy Foto: depositphotos.com

Možno ste ich ešte nikdy neochutnali, no keď raz skúsite fašírky z červenej repy, ľahko si ich zamilujete. Sú nielen výborné na chuť, ale aj jednoduché na prípravu a plné živín, ktoré pozitívne vplývajú na vaše zdravie. Tento recept neobsahuje vajcia ani mäso, a napriek tomu si vás získa svojou šťavnatosťou, krehkosťou a nádhernou farbou.

Prečo je červená repa taká výnimočná?

Táto koreňová zelenina je hotovou pokladnicou vitamínov a minerálov. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, kyseliny listovej (folátu), draslíka a mangánu.

  • Vitamín C patrí medzi najsilnejšie antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a podporujú imunitu.

  • Folát je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a správny vývoj buniek.

  • Draslík sa stará o zdravú činnosť svalov a nervového systému.

  • Mangán prispieva k metabolizmu a silným kostiam.

Takéto bohaté zloženie robí z červenej repy výnimočný zdroj živín, ktorý by si v jedálničku zaslúžil svoje čestné miesto.

Krása zvnútra: Červená repa a pleť

Pravidelná konzumácia červenej repy má výrazný vplyv na kvalitu pleti. Vysoký obsah antioxidantov – najmä vitamínu C a betakaroténu – chráni pokožku pred predčasným starnutím. Neutralizujú účinky oxidatívneho stresu, ktorý môže spôsobovať vrásky, suchosť či stratu pružnosti. Výsledkom je hladšia, pevnejšia a zdravšie vyzerajúca pleť s prirodzeným leskom.

Pomocník pre zdravé srdce a cievy

Jednou z najznámejších vlastností červenej repy je schopnosť pomáhať pri znižovaní krvného tlaku. Môže za to vysoký obsah dusičnanov, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý. Táto látka uvoľňuje a rozširuje cievy, čím zlepšuje prietok krvi a znižuje tlak na cievne steny.
Podľa viacerých štúdií pravidelná konzumácia červenej repy prispieva k dlhodobejšiemu zníženiu krvného tlaku, čo je kľúčové pri prevencii infarktu, mozgovej príhody a iných kardiovaskulárnych ochorení.

Viac energie a lepší športový výkon

Dusičnany obsiahnuté v repe majú ešte jednu výhodu – zlepšujú okysličenie svalov. To vedie k lepšej výdrži a menšiemu pocitu únavy počas fyzickej aktivity. Aj preto červenú repu často konzumujú športovci pred tréningom či pretekmi. Tento účinok však ocenia aj ľudia, ktorí sa jednoducho chcú cítiť aktívnejšie a zvládať každodenné povinnosti s väčšou ľahkosťou.

Detoxikácia a podpora pečene

Červená repa obsahuje betain, látku, ktorá podporuje funkciu pečene a pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok. Zdravá pečeň je nevyhnutná pre správne trávenie, metabolizmus tukov a celkovú vitalitu organizmu. Zaradenie repy do jedálnička je preto prirodzeným spôsobom, ako si podporiť detoxikačné procesy v tele.

Recept: Pečené fašírky z červenej repy bez vajec a mäsa

Tieto chutné placky sú jednoduché, rýchle a vďaka pečeniu v rúre aj zdravšie, pretože nevyžadujú vyprážanie.

Budete potrebovať:

  • 225 g uvarenej červenej repy

  • 1 stredne veľká cibuľa

  • 65 g ovsených vločiek

  • 4 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

  • ½ lyžičky soli

  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia

  • ½ lyžičky sladkej mletej papriky

  • 2 lyžice oleja na potretie a postrek

Postup prípravy:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie.

  2. Nasekajte petržlen aj cibuľu na drobno. Uvarenú repu nastrúhajte najemno.

  3. Spojte všetky suroviny – nastrúhanú repu, cibuľu, vločky, petržlen, soľ, korenie a papriku – a dobre premiešajte. Ak je zmes príliš suchá, pridajte trochu vody alebo oleja.

  4. Vytvarujte menšie fašírky, aby sa rovnomerne prepiekli. Poukladajte ich na plech a povrch jemne potrite olejom.

  5. Pečte 15 minút, potom ich otočte a pečte ďalších 15 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.

Ako podávať

Tieto fašírky chutia výborne s čerstvým zeleninovým šalátom, pečenými zemiakmi alebo jogurtovo-cesnakovým dipom. Môžu sa podávať ako hlavné jedlo, ľahká večera či dokonca zdravý snack počas dňa.

Tip na záver:
Ak si ich pripravíte vo väčšom množstve, môžete ich zamraziť a mať vždy po ruke rýchlu, zdravú alternatívu k bežným mäsovým jedlám. Červená repa takto nielen obohatí váš jedálniček, ale aj prispeje k vášmu zdraviu, energii a kráse.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Autor Dátum 17. augusta 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.