
- Žena
- Články
- Zdravie
- Lahodné fašírky z červenej repy: Pre zdravšiu pleť, viac energie a nižší krvný tlak
Lahodné fašírky z červenej repy: Pre zdravšiu pleť, viac energie a nižší krvný tlak

Možno ste ich ešte nikdy neochutnali, no keď raz skúsite fašírky z červenej repy, ľahko si ich zamilujete. Sú nielen výborné na chuť, ale aj jednoduché na prípravu a plné živín, ktoré pozitívne vplývajú na vaše zdravie. Tento recept neobsahuje vajcia ani mäso, a napriek tomu si vás získa svojou šťavnatosťou, krehkosťou a nádhernou farbou.
Prečo je červená repa taká výnimočná?
Táto koreňová zelenina je hotovou pokladnicou vitamínov a minerálov. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, kyseliny listovej (folátu), draslíka a mangánu.
-
Vitamín C patrí medzi najsilnejšie antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a podporujú imunitu.
-
Folát je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a správny vývoj buniek.
-
Draslík sa stará o zdravú činnosť svalov a nervového systému.
-
Mangán prispieva k metabolizmu a silným kostiam.
Takéto bohaté zloženie robí z červenej repy výnimočný zdroj živín, ktorý by si v jedálničku zaslúžil svoje čestné miesto.
Krása zvnútra: Červená repa a pleť
Pravidelná konzumácia červenej repy má výrazný vplyv na kvalitu pleti. Vysoký obsah antioxidantov – najmä vitamínu C a betakaroténu – chráni pokožku pred predčasným starnutím. Neutralizujú účinky oxidatívneho stresu, ktorý môže spôsobovať vrásky, suchosť či stratu pružnosti. Výsledkom je hladšia, pevnejšia a zdravšie vyzerajúca pleť s prirodzeným leskom.
Pomocník pre zdravé srdce a cievy
Jednou z najznámejších vlastností červenej repy je schopnosť pomáhať pri znižovaní krvného tlaku. Môže za to vysoký obsah dusičnanov, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý. Táto látka uvoľňuje a rozširuje cievy, čím zlepšuje prietok krvi a znižuje tlak na cievne steny.
Podľa viacerých štúdií pravidelná konzumácia červenej repy prispieva k dlhodobejšiemu zníženiu krvného tlaku, čo je kľúčové pri prevencii infarktu, mozgovej príhody a iných kardiovaskulárnych ochorení.
Viac energie a lepší športový výkon
Dusičnany obsiahnuté v repe majú ešte jednu výhodu – zlepšujú okysličenie svalov. To vedie k lepšej výdrži a menšiemu pocitu únavy počas fyzickej aktivity. Aj preto červenú repu často konzumujú športovci pred tréningom či pretekmi. Tento účinok však ocenia aj ľudia, ktorí sa jednoducho chcú cítiť aktívnejšie a zvládať každodenné povinnosti s väčšou ľahkosťou.
Detoxikácia a podpora pečene
Červená repa obsahuje betain, látku, ktorá podporuje funkciu pečene a pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok. Zdravá pečeň je nevyhnutná pre správne trávenie, metabolizmus tukov a celkovú vitalitu organizmu. Zaradenie repy do jedálnička je preto prirodzeným spôsobom, ako si podporiť detoxikačné procesy v tele.
Recept: Pečené fašírky z červenej repy bez vajec a mäsa
Tieto chutné placky sú jednoduché, rýchle a vďaka pečeniu v rúre aj zdravšie, pretože nevyžadujú vyprážanie.
Budete potrebovať:
-
225 g uvarenej červenej repy
-
1 stredne veľká cibuľa
-
65 g ovsených vločiek
-
4 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
-
½ lyžičky soli
-
½ lyžičky mletého čierneho korenia
-
½ lyžičky sladkej mletej papriky
-
2 lyžice oleja na potretie a postrek
Postup prípravy:
-
Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
-
Nasekajte petržlen aj cibuľu na drobno. Uvarenú repu nastrúhajte najemno.
-
Spojte všetky suroviny – nastrúhanú repu, cibuľu, vločky, petržlen, soľ, korenie a papriku – a dobre premiešajte. Ak je zmes príliš suchá, pridajte trochu vody alebo oleja.
-
Vytvarujte menšie fašírky, aby sa rovnomerne prepiekli. Poukladajte ich na plech a povrch jemne potrite olejom.
-
Pečte 15 minút, potom ich otočte a pečte ďalších 15 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
Ako podávať
Tieto fašírky chutia výborne s čerstvým zeleninovým šalátom, pečenými zemiakmi alebo jogurtovo-cesnakovým dipom. Môžu sa podávať ako hlavné jedlo, ľahká večera či dokonca zdravý snack počas dňa.
Tip na záver:
Ak si ich pripravíte vo väčšom množstve, môžete ich zamraziť a mať vždy po ruke rýchlu, zdravú alternatívu k bežným mäsovým jedlám. Červená repa takto nielen obohatí váš jedálniček, ale aj prispeje k vášmu zdraviu, energii a kráse.