Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Aj rakovinové bunky majú slabosť na cukor

reklama:
Aj rakovinové bunky majú slabosť na cukor
Aj rakovinové bunky majú slabosť na cukor Foto: depositphotos.com

Nemecký vedec Otto Heinrich Warburg (1883 – 1970), uznávaný biochemik a fyziológ, venoval veľkú časť svojho života skúmaniu toho, čo poháňa rakovinové bunky.

Jeho zistenia boli natoľko prelomové, že za ne v roku 1931 získal Nobelovu cenu.

Warburg pri svojich výskumoch prišiel k záveru, ktorý dnes znie prekvapivo jasne: cukor je pre rakovinu ideálne palivo. Podľa neho by pacient dokázal nádorové bunky pripraviť o energiu, ak by im dlhodobo „zatvoril kohútik“.

Ako rakovina využíva cukor

Zhubné bunky čerpajú energiu najmä z glukózy, ktorú spracúvajú procesom nazývaným glykolýza. Robia to rýchlejšie než zdravé bunky a navyše nepotrebujú kyslík, čo im dáva veľkú výhodu pri raste a delení.

Obmedziť príjem cukru však nie je jednoduché – týka sa to nielen klasického bieleho cukru, ale aj jeho ďalších foriem, ako je trstinový či hroznový. Okrem sladkostí je potrebné dávať pozor aj na potraviny, o ktorých by človek cukor ani nepredpokladal: instantné jedlá, biele pečivo, sladené nápoje, niektoré druhy pečiva či dokonca med. Mimoriadne problematický je glukózo-fruktózový sirup, ktorý sa pridáva do veľkého množstva potravín vrátane nápojov typu Coca-Cola, rôznych koláčov či cukrárenských výrobkov. Často sa ukrýva pod názvami ako „kukuřičný sirup“ alebo „glukózo-fruktózový sirup“.

Najjednoduchším pravidlom, ako sa týmto skrytým zdrojom cukru vyhnúť, je obmedziť konzumáciu spracovaných potravín a vrátiť sa k čo najprirodzenejšej strave.

Čo zaradiť do jedálnička a čomu sa radšej vyhnúť

Odporúčané:

  • veľa čerstvej zeleniny
  • čerstvé mäso bez priemyselného spracovania, najlepšie v bio kvalite
  • len výnimočne malé množstvo ovocia s nízkym obsahom cukru

Vylúčiť alebo výrazne obmedziť:

  • všetky sladkosti – sušienky, koláče, čokolády
  • údeniny a všetky mäsové výrobky
  • mlieko a väčšinu mliečnych výrobkov (pri špeciálnej protinádorovej diéte je prírodný jogurt alebo tvaroh výnimkou)
  • pečivo – ak vôbec, tak celozrnné a v malých dávkach
  • alkohol

K kontrolovanému stravovaniu pomáha aj to, ak sa človek dočasne vyhne jedlám z reštaurácií. Pri domácej príprave má totiž úplnú kontrolu nad surovinami aj spôsobom spracovania.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 18. decembra 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.