Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Len štyri chýbajúce látky môžu byť skutočnou príčinou migrény

reklama:
Len štyri chýbajúce látky môžu byť skutočnou príčinou migrény
Len štyri chýbajúce látky môžu byť skutočnou príčinou migrény Foto: depositphotos.com

Bolesť hlavy patrí medzi najčastejšie zdravotné ťažkosti, ktoré sprevádzajú množstvo diagnóz. No existuje aj špecifický typ bolesti – silná, vyčerpávajúca a opakujúca sa – známa ako migréna. Trpí ňou zhruba každá šiesta osoba na svete. Prejavuje sa jednostrannou bolesťou, ktorá často zasahuje len jednu časť hlavy. Najčastejšie postihuje emocionálne citlivejších ľudí a tých, ktorí horšie zvládajú stres.

Prečo vznikajú migrény?

Vznik migrény ovplyvňuje viacero faktorov: genetická predispozícia, ženské pohlavie (u žien je výskyt častejší), stresové situácie, nepravidelný denný režim či psychická záťaž. Vek hrá tiež svoju rolu – migrény sa zvyknú objavovať najmä v mladšom veku, často už počas puberty, no s pribúdajúcimi rokmi môžu slabnúť alebo úplne vymiznúť.

Výživa má však pri vzniku migrény zásadný význam. Nedostatok určitých látok v strave môže zvýšiť pravdepodobnosť výskytu bolesti hlavy až niekoľkonásobne. Konkrétne ide o štyri skupiny živín, ktorých nízka hladina v organizme býva spúšťačom častých migrén.

Chýbajú vám tieto látky? Môžu za vaše bolesti hlavy:

1. Kyselina listová a vitamín B12 – nervový systém pod tlakom

Nízka hladina týchto dvoch látok sa môže prejaviť podráždenosťou, nesústredenosťou a zníženou schopnosťou odolávať stresu. Zaujímavosťou je, že niektoré lieky na bolesť, napríklad aspirín, môžu ešte viac znížiť ich hladinu v tele. Tým sa problémy ešte prehlbujú.

Najlepší spôsob, ako doplniť kyselinu listovú, je zaradiť do jedálnička tmavozelenú listovú zeleninu – napríklad špenát alebo brokolicu. Dobrou voľbou sú tiež avokádo, mrkva, cvikla, špargľa či tekvica. Vitamín B12 nájdeme hlavne vo vajciach.

2. Meď a železo – energia aj bez kávy

Tieto minerály bývajú často v deficite najmä u žien. Ich nedostatok sa môže prejaviť chudokrvnosťou, zníženým krvným tlakom, únavou, úzkosťou a častými bolesťami hlavy. Prírodným zdrojom medi sú orechy, strukoviny, kozí syr a avokádo. Na doplnenie železa sú ideálne listové šaláty, semienka, pečeň či morské riasy.

3. Vitamín B6 – dôležitý pre srdce aj mozog

Pyridoxín, známy ako vitamín B6, hrá kľúčovú úlohu v krvnom obehu aj v nervovom systéme. Jeho nedostatok môže prispieť k vzniku migrény. Prirodzene sa nachádza vo fazuli, pečeni, čerstvom ovocí a obilninách.

4. Vitamín D – „slnečný vitamín“ s veľkým významom

Vitamín D si telo vytvára prirodzene pri kontakte pokožky so slnečnými lúčmi. V chladnejších mesiacoch ho však často býva nedostatok. Jeho hladinu môžeme podporiť konzumáciou tučných rýb, ako aj vajíčkovým žĺtkom. Keďže jeho deficit je dnes veľmi rozšírený, mnohí odborníci odporúčajú dopĺňať ho aj formou výživových doplnkov – najmä vo forme oleja z rybieho tuku. Význam tohto vitamínu pre mozog a celkovú vitalitu nemožno podceniť.

Záver: Migréna nie je len v hlave, ale aj v strave

Migréna je komplexný problém a kým ju zaženiete tabletkou, môže sa vyplatiť pozrieť sa do vlastného jedálnička. Možno práve tam nájdete odpoveď. Doplnenie niekoľkých základných látok môže nielen zmierniť bolesť, ale aj znížiť výskyt migrén v budúcnosti.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané

Monika Rybárová
Autor Dátum 30. júla 2025

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zena.sita.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.